Irkçı afişler yeniden sahnede

Irkçı afişler yeniden sahnede

VİYANA- Avusturya'da Ekim ayında yapılacak yerel seçimler öncesinde başkent Viyana'da asılan ırkçı afişler tartışma konusu oldu.

"Viyana kanı'mız için daha fazla cesaret" ve "fazla yabancı unsur kimseye yaramaz" sloganlarının yer aldığı seçim afişlerini, toplumda olabilecek en pis ve en aşağılık bir provokasyon olarak değerlendiren Häupl, kampanyanın daha da aşağılık hale gelmesinden korktuğunu dile getirdi. SPÖ Grup Başkanı Siegi Lindenmayr de Viyana'da bin adet asılan afişlerin 'itici ve nefret uyandırıcı' olduğunu söyledi.

"Bu kampanya Viyana'da yabancılara karşı kışkırtma içeren afişler arasında son zamanların en berbatı." diyen Viyana Yeşiller Partisi'nden David Ellensohn da "kelime seçiminin Nazi jargonunu hatırlattığını" kaydetti.

FPÖ Genel Sekreteri Herbert Kickl ise Viyana kanı deyiminin ırki bir çağrım içermediğini savundu. Kickl, deyimin Viyana'nın kültür, gelenek -görenek ve birlikteliği için kullanılan bir ifade olduğunu ileri sürdü. Kickl, "Fakat seçim kampanyasında göçmenlerle ilgili bir tartışmayı –bizim başlattığımız bir tartışma olmasa da- tabii ki yürütmek istiyoruz." dedi.

FPÖ, "Müezzin yerine Pummerin Çanı" ve "İslam yerine kendi vatanımız" gibi sloganlarla daha önceki seçimlerde de tartışmaya neden olmuştu. Başkent Viyana nüfusunun yüzde 30'nu göçmen kökenliler oluşturuyor. 

Öte yandan, Viyanalı öğrenciler aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi'ne (FPÖ) tepki olarak 'Viyanalı kanım yabancılar için' sloganıyla kan bağışı kampanyası başlattı.
 


 

Etiketler :