Irmak Taştı.Evlerinde mahsur kaldılar

Irmak Taştı.Evlerinde mahsur kaldılar

Bartın'da etkili olan sağanak yağış nedeniyle Bartın Irmağı sabah saatlerinde taştı.


Kentte etkili olan sağanakla birlikte, yaklaşık 15 kilometrelik bölümü Bartın kent merkezinden geçerek Karadeniz'e dökülen Bartın Irmağı'nın, Kemerköprü, Orduyeri ve Sarılar Köprüsü mevkilerinde taşma meydana geldi.

Yer yer 2,5-3 metre civarında su birikintilerin oluşması nedeniyle ev ve iş yerlerini su basan kentte, çok sayıda vatandaş konutlarında mahsur kaldı.

Kentin birçok yerine araçlarla ulaşım sağlanamamasından dolayı vatandaşların iş yerlerine yürüyerek gitmelerinin yoğun insan kalabalığına yol açtığı görüldü. Belediye ekipleri de halka özel araçlarla trafiğe çıkmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

Bartın Valisi Halil Işık, gazetecilere yaptığı açıklamada, kentte 3 gündür etkili yağışların yaşandığını ve metrekareye 300 kilogram yağış düştüğünü söyledi.

Yağış oranının diğer yıllarla kıyaslandığında çok yüksek olduğuna işaret eden Işık, şöyle konuştu:

''Bu sabah saatlerinden akşama kadar 30 kilogram daha yağış bekliyoruz. Devlet olarak çok iyi organize olduk. Önemli tedbirler aldık. Bu çerçevede olası can ve mal kayıplarını önledik. Kırsal kesimde sele kapılan insanlarımız oldu. Ancak, bunları kurtardık. Kriz merkezi olarak halkımızı devamlı uyardık. O uyarılarımızın ne kadar etkili olduğunu da sabah saatlerinde anladık. Su seviyesi sürekli yükselen ırmak, tahmin ettiğimiz gibi taştı. Irmağın geçtiği bazı güzergahlar suyla kaplandı. Oralarda bulunan ev ve iş yerlerimizi de su bastı. Bu nedenle Amasra ve Kurucaşile ilçemizle ulaşım kesildi.''

-EVLERİNDE MAHSUR KALDILAR-

Yaklaşık 1000 civarında kişinin ırmağın taşması soncu oluşan su birikintilerinden dolayı evlerinde mahsur kaldığını, ancak herhangi tehlikenin söz konusu olmadığını anlatan Vali Işık, şunları kaydetti:

''Irmak taşkını sonucu bazı vatandaşlar evlerinde mahsur kalmış durumdalar. Belediyemiz ve İl Özel İdare Müdürlüğü araçlarımızı bölgeye sevk ettik. Gerekli çalışmalara başlandı. Devlet olarak her türlü tedbiri almış durumdayız. Irmak kenarındaki evlerimizde oturan vatandaşlarımıza, yatılı okullarımızı ve yurtları açtık. Onların barınma ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Can kaybının olmadığı taşkınlar nedeniyle Kızılay mobil aşevi kurarak yemek dağıtımına başladı. Gelen ihbarları değerlendirerek araç ve gereçlerimizi sevk ediyoruz. Ekiplerimiz, gece gündüz demeden çalışıyorlar.''

Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çetin de Kriz Merkezi'ne gelen ihbarlar doğrultusunda 40 haneye Kızılay'ın kurduğu aşevinden yemek gönderildiğini söyledi.

Hüseyin Çetin, yiyecek ihtiyacı duyan vatandaşların Belediye ile irtibata geçmesi durumunda araçlarıyla yemek götürdüklerini kaydetti.

-GÖKÇEBEY'DEKİ SU BASKINLARI-

Zonguldak'ın Gökçebey ilçesinde de gece meydana gelen su baskınlarıyla ilgili Kaymakam Çetin Kılınç, ev ve iş yerlerine su girmesinden dolayı maddi hasarın oluştuğunu, herhangi can kaybının yaşanmadığını bildirdi.

Su baskınlarından dolayı bazı köy yollarının kapandığını anlatan Kılınç, ''Gerekli çalışmaları başlattık. Şu an için tehlike yok. Hasar tespit çalışmaları yapılıyor. İlçe merkezinde 1-1,5 metre civarında su vardı, ancak tamamen çekildi'' dedi.


Etiketler :