İş Bırakma Eylemi Sürüyor

İş Bırakma Eylemi Sürüyor

Türk İş'in TEKEL işçilerine destek olmak için yaptığı "bir günlük" iş bırakma eylemi başladı

Gümüşhane'deki işçi ve memurlardan TEKEL işçilerine destek  

GÜMÜŞHANE

Gümüşhane'deki işçi ve memurlar TEKEL işçilerine destek eylemi yaptı. Zafer Meydanı'nda toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, "İşçi-memur el ele genel greve" şeklinde slogan attı. Eyleme, Türk-İş Gümüşhane Temsilciliği'ne bağlı işçiler, Kamu-Sen, KESK ve Memur-Sen'e bağlı memurlar katıldı. 

İş bırakan sendika üyeleri, TEKEL işçileri için yürüdü  

ANKARA

Başkent'te bir günlük iş bırakma kararı alan sendika üyeleri, TEKEL işçilerine destek olma amacıyla dayanışma mitingi düzenledi.

Kolej'de toplanan yüzlerce sendikalı, Kızılay'a kadar yürüdü. Mitinge TEKEL işçileri de katıldı. Eylem sırasında fenalık geçiren bir işçi ambulansla hastaneye kaldırıldı. TEKEL işçilerine destek için alınan bir günlük iş bırakma kararı nedeniyle Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK'e bağlı üyeler ve çeşitli sivil toplum kuruluşları Kolej'de bir araya geldi.

Grup üyeleri, buradan Kızılay SSK İşhanı önüne yürüdü. "TEKEL işçisi yalnız değildir" yazılı pankart ve dövizleri taşıyan eylemciler, "Genel grev genel direniş", "Direne direne kazanacağız", "İş ekmek yoksa barışta yok" şeklinde slogan attı. Uzun kortej oluşturan grup üyeleri alkış ve ıslık eşliğinde SSK İşhanı önünde toplandı. Kendileri için eylem düzenlendiği haberini alan TEKEL işçileri de miting alanına akın etti. İşçiler uzun kortej oluşturup, hükümet aleyhine slogan atarken, ailelerine destek vermek için Ankara'ya gelen küçük çocukların ön saflarda yürümesi dikkat çekti.

Toros Tarım, TEKEL işçilerine destek verdi  

 ADANA

Adana'nın Ceyhan ilçesinde faaliyet gösteren Toros Tarım A.Ş'de sendikalı olarak çalışan 109 işçi, TEKEL işçilerine destek amaçlı 1 günlük iş bırakma eyleme yaptı.

KESK'e bağlı sendikalar, TEKEL işçilerine destek eylemi yaptı  

 ANTALYA

Antalya'nın Manavgat ilçesinde Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)'na bağlı 4 sendika, Cumhuriyet Meydanı'nda açtıkları dövizler ve attıkları sloganlarla Ankara'da grevlerini sürdüren TEKEL işçilerine destek verdi. KESK'e bağlı sendikaların Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, CHP İlçe Başkanı Abbas Tarakçı, DSP İlçe Başkanı Ahmet Çakmak, Hak ve Eşitlik Partisi (HEPAR) İlçe Başkanı Yılmaz Derin, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Osman Duran ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Manavgat Şubesi üyeleri destekledi.

Sendikalar Tekel işçilerine destek için iş bırakıp eylem yaptı  

BURSA

Bursa'da sendikalar, Tekel işçilerine destek amacıyla iş bırakıp eylem yaptı. Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK'in aldığı karar doğrultusunda, Tekel işçileriyle dayanışma amacıyla 'çalışmama hakkını kullanma' eylemi yapıldı.  

İZMİR’DE HAYAT DURDU!

İzmir'de hayatı durma noktasına getiren bir günlük iş bırakma eylemine destek veren sendika, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu mensubu 5 bin civarında kişi, Konak Meydanı'nda toplandı. Türk-İş'in TEKEL işçilerine destek olmak için düzenlediği bir günlük iş bırakma eylemi, basın açıklamasıyla başladı. Birçok sendikayla Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İşçi Partisi (İP), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) gibi siyasi partilerin de destek verdiği eylemde, "Hükümet istifa", "AKP 4/C'ni al, başına çal", "Ölmek var, dönmek yok" gibi sloganlar atıldı. Türk-İş ve diğer sendika temsilcileri, kısa konuşmalar yaptı. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı ve yaklaşık 3 saat süren eylem, olaysız bir şekilde sona erdi.

Maden işçilerinden Tekel işçilerine destek mitingi   

ZONGULDAK

Zonguldak'ta iş bırakma eylemine katılan maden işçileri ve sendikalara bağlı işçiler, Tekel işçilerine destek mitingi düzenledi.

Türk-İş'e bağlı Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) tarafından örgütlenen Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu ve Üzülmez Müesseseleri Maden Ocakları'nda çalışan işçiler, kent merkezindeki madenci anıtı önüne kadar yürüdü. Türkiye Kamu-Sen İl Temsilciliği KESK Zonguldak Şubesi ve bağlı sendika şubesi üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen grevdeki Tekel işçilerine destek ve iş bırakma eylemi, kar yağışı altında devam etti.

AK Parti binasına yürümek isteyen TEKEL işçileriyle polis arasında arbede

Denizli'de TEKEL işçilerinden oluşan bir grup, Ankara'daki işçilere destek amacıyla eylem düzenledi. Eylem sırasında işçilerden bir bölümü, AK Parti il binasına yürümek istedi. Kabul etmeyen işçilerle bu gurubun arasında tartışma çıktı. Ayrıca yolu kesen polislerle eylemciler arasında arbede yaşandı. Eyleme bazı üniversite öğrencilerinin de destek verdiği gözlendi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA GELDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Tekel işçilerine destek için yapılan genel grev ve iş bırakma ile ilgili olarak konuştu. Erdoğan yaptığı açıklamada,"Bu eylem yasal değildir bu eyleme alet olanlar var bunu görüyoruz. Bir iş yeri kapatıldığında kıdem tazminatı ihbar tazminatı verilir iş biter onlara iş taahhüdü bile yapılmaz fakat bizler iş hukukundaki gereklerin dışına çıkarak yaptık. Bu işyerindeki arkadaşlar kapatılan işyerinin çalışanlarıdır. Her birine 100 lira fazla ödemek için adım attık. İhbar ile kıdem tazminatınında ortalaması 41 bin TL hesaplara geçti. Şimdiye kadar 4500 işçi parasını aldı. Şu anda yapılan eylemler yasal değil biz buna tahammül ediyoruz. Ay sonunda tavrımızı ortaya koyacağız. Yanlış yapanlarla ilgili tasarrufumuz olacak." dedi.

Tekel işçilerine destek eyleminde arbede

Tekel işçilerine destek amacıyla Saraçhane'deki geniş katılımı eyleme destek vermek üzere Eminönü iskelesi'nden yürüyüşe geçen grup, Unkapanı Köprüsü girişinde polisle arbede yaşadı. Yaklaşık 1500 kişilik grup, yolu her iki yönde trafiğe kapatınca devreye polis girdi. Arbede üzerine polis müdürleri Çevik Kuvvet polisini geri çekince olayların büyümesi önlendi.

ANKARA

Türk-İş'in 5 sendika yetkilisi ile TEKEL işçilerine destek amacıyla aldığı 1 günlük iş bırakma eylemi Ankara Gar'ını etkilemedi. İş bırakma kararının özellikle garda etkili olması beklenirken, korkulan olmadı ve trenler saatinde kalkış yaptı.
TEKEL işçilerinin 52 gündür sürdürdüğü eylemde hükümetle uzlaşma sağlanamayınca, Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK yöneticileri 1 günlük iş bırakma kararı almıştı.
Mesai saatleri arasında yapılacak olan iş bırakma eyleminin ulaşım hatlarını ve hastaneleri etkilemesi bekleniyordu. Ankara Gar'ında mesai başlangıcının ilk saatlerinden herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Trenler saatinde hareket etti.
Vatandaşlar henüz bir güçlükle karşılaşmadı.

İSTANBUL

İşçi ve memur konfederasyonlarının TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla yaptığı genel grev İstanbul'da deniz ulaşımında da aksamaya yol açmadı. Kentte vapur seferleri normal olarak yapılıyor

EDİRNE- TEKİRDAĞ

Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK'in, TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla kararlaştırdığı ''çalışmama hakkını kullanma'' eylemine Edirne ve Kırklareli'nde de katılım olduğu bildirildi. Türk-İş İl Temsilcisi ve Tes-İş Edirne Şubesi Başkanı Adnan Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da örgütlü oldukları DSİ ve elektrik kurumlarında 1070 işçinin işe gitmediğini söyledi.

DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Arif Kuday da TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla İl Özel İdaresi, DSİ, belediye ile sendikalarının örgütlü olduğu iş yerlerinde iş bırakıldığını ve PTT Edirne Başmüdürlüğü önünde saat 12.30'da basın açıklaması yapılarak TEKEL işçilerinin yanında olduklarını göstereceklerini belirtti.

Yol-İş Sendikası 2 no'lu Şube Genel Sekreteri Nejat Şevik ise TEKEL işçilerinin eylemine destek vermek amacıyla bir günlük iş bırakma eylemi yaptıklarını ifade etti. Edirne'de sendikalarına üye 220 işçinin iş bırakma eylemine destek verdiğini ifade eden Şevik, ''Kanuni haklarımızı kullanıyoruz. TEKEL işçilerinin haklı mücadelesine destek oluyoruz'' dedi.

Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK'in, TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla kararlaştırdığı ''çalışmama hakkını kullanma'' eylemine Edirne ve Kırklareli'nde de katılım olduğu bildirildi.
Türk-İş İl Temsilcisi ve Tes-İş Edirne Şubesi Başkanı Adnan Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da örgütlü oldukları DSİ ve elektrik kurumlarında 1070 işçinin işe gitmediğini söyledi.
DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Arif Kuday da TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla İl Özel İdaresi, DSİ, belediye ile sendikalarının örgütlü olduğu iş yerlerinde iş bırakıldığını ve PTT Edirne Başmüdürlüğü önünde saat 12.30'da basın açıklaması yapılarak TEKEL işçilerinin yanında olduklarını göstereceklerini belirtti.
Yol-İş Sendikası 2 no'lu Şube Genel Sekreteri Nejat Şevik ise TEKEL işçilerinin eylemine destek vermek amacıyla bir günlük iş bırakma eylemi yaptıklarını ifade etti.
Edirne'de sendikalarına üye 220 işçinin iş bırakma eylemine destek verdiğini ifade eden Şevik, ''Kanuni haklarımızı kullanıyoruz. TEKEL işçilerinin haklı mücadelesine destek oluyoruz'' dedi.

-İŞE GELMEYENLER TESPİT EDİLİYOR-

Edirne Valisi Mustafa Büyük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'deki bazı iş yerlerinde işe gelmeyenlerin olduğunu ve bunların tespit edilmesine başlandığını söyledi.
İşe gelmeyenlerin belirlenmesinden sonra, bu kişilerle ilgili mevzuatın uygulanacağını ifade eden Büyük, ''Her kurumun bir disiplin işleyişi var. Kurumlar, işe gelmeyenlerle ilgili bunu işletecekler'' dedi.
Edirne'de sağlık çalışanları ise iş bırakma eylemi yerine, basın açıklaması yaparak TEKEL işçilerine destek verecek.

-KIRKLARELİ-

Petrol İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova da yörede örgütlü bulundukları iş yerlerinde çalışan 1200 üyenin işe gitmediğini söyledi ''TEKEL işçilerinin yakmış olduğu kıvılcım yangına döndü. AK Parti hükümeti bir an önce TEKEL işçilerinin sorununu ve diğer çalışanların sorunlarını çözmelidir'' dedi.
Düşova, Lüleburgaz ilçesinde yaklaşık 15 bin işçi ve memurun işi bırakarak, eyleme destek verdiğini ileri sürdü.
Kırklareli merkezde de sağlık çalışanlarının bir bölümü iş bırakarak eyleme destek veriyor.
Kırklareli Vali Vekili İsmail Gültekin, iş bırakma eylemine katılanları tespit etmek için çalışma başlattıklarını söyledi.

Sendikaları uyardıklarını ifade eden Gültekin, eyleme katıldığı tespit edilenler hakkında yasal işlem yapacaklarını kaydetti.

-İŞE GELMEYENLER TESPİT EDİLİYOR-

Edirne Valisi Mustafa Büyük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'deki bazı iş yerlerinde işe gelmeyenlerin olduğunu ve bunların tespit edilmesine başlandığını söyledi.

İşe gelmeyenlerin belirlenmesinden sonra, bu kişilerle ilgili mevzuatın uygulanacağını ifade eden Büyük, ''Her kurumun bir disiplin işleyişi var. Kurumlar, işe gelmeyenlerle ilgili bunu işletecekler'' dedi.

Edirne'de sağlık çalışanları ise iş bırakma eylemi yerine, basın açıklaması yaparak TEKEL işçilerine destek verecek.

-KIRKLARELİ-

Petrol İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova da yörede örgütlü bulundukları iş yerlerinde çalışan 1200 üyenin işe gitmediğini söyledi ''TEKEL işçilerinin yakmış olduğu kıvılcım yangına döndü. AK Parti hükümeti bir an önce TEKEL işçilerinin sorununu ve diğer çalışanların sorunlarını çözmelidir'' dedi. Düşova, Lüleburgaz ilçesinde yaklaşık 15 bin işçi ve memurun işi bırakarak, eyleme destek verdiğini ileri sürdü.
Kırklareli merkezde de sağlık çalışanlarının bir bölümü iş bırakarak eyleme destek veriyor. Kırklareli Vali Vekili İsmail Gültekin, iş bırakma eylemine katılanları tespit etmek için çalışma başlattıklarını söyledi.
Sendikaları uyardıklarını ifade eden Gültekin, eyleme katıldığı tespit edilenler hakkında yasal işlem yapacaklarını kaydetti.

İZMİR

Türk İş'in TEKEL işçilerine destek olmak için yaptığı bir günlük iş bırakma eylemi, özellikle asgari ücretlileri vurdu. Sabah erken saatlerden itibaren otobüs duraklarında bekleyen vatandaşlar, işlerine dolmuş, taksi ya da arkadaşlarının veya yakınlarının arabalarıyla gitmek zorunda kaldı. Bazıları da birlikte taksi tuttu.

İSTANBUL


Atatürk Havalimanında seferler aksamıyor. İşçi ve memur konfederasyonlarının TEKEL işçilerine destek vermek için ‘Bugün İzinliyiz' ,' Çalışmama hakkımızı kullanacağız' formülüyle başlattığı eyleme, 08.00 -17.00 saatleri arasında mesaile
ri olan THY çalışanları katılmayınca tüm seferler normal olarak yapıldı. Bilindiği gibi önceki gün Türk-İş'e bağlı Hava-İş sendikası Tekel işçilerine destek amacıyla bugün, 08.00-17.00 saatleri arasında üyelerinin çalışmama haklarını kullanabileceği açıklaması üzerine, THY Yönetimi de personele bir duyuru yaparak bu eyleme katılanlar hakkında hukuki işlem başlatılacağını bildirmişti.

THY 08.00- 17.00 saatleri arasında çalışanları sendikanın değil yönetimin yaptığı çağrıya uydu ve uçakların uçabilmesi için yapılması gereken tüm operasyonlar yerine getirildi. Böylece THY uçakları bu sabah zamanında kalkış ve iniş yaptı. THY yetkilileri konuyla ilgili olarak sadece , "Tüm operasyonlar normal olarak devam etmektedir" dediler.

ANKARA

Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Halkevleri üyesi bir grubun, metro sisteminin çalışmasını engellediğini öne sürdü.

Belediye yetkilileri, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, Batıkent metrosunda seferlerin aksamasının, belediye çalışanlarının, ''Çalışmama hakkını kullanması''ndan kaynaklanmadığını savundu.

Halkevleri üyesi bir grubun, TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla metro sisteminin çalışmasını engellediğini ileri süren yetkililer, güvenlik güçlerinden yardım istediklerini kaydettiler.

TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK, MEMUR-SEN, TÜRKİYE KAMU-SEN ve KESK'in aldığı karar doğrultusunda, Tekel işçileriyle dayanışma amacıyla ''çalışmama hakkını kullanma'' eylemi başladı.

'ÇALIŞMAMA HAKKINI KULLANMA'' EYLEMİ BAŞLADI

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 işçi ve memur konfederasyonunun aldığı karar doğrultusunda saat 08.00 itibariyle çalışanların, ''Anayasa'nın kendilerine tanıdığını çalışmama hakkını'' kullanmaya başladıklarını söyledi.

Eylem kararına ortak olan tüm konfederasyonların en yüksek katılımı sağlama konusunda teşkilatlarını bilgilendirdiklerini ifade eden Kumlu, şöyle konuştu: ''Eylemimiz diğer işçi ve memur konfederasyonlarının da desteği ve katılımıyla başlamıştır. Bu çağrıya kulak veren, Tekel işçilerinin sorununu kendi sorunuymuş gibi gören tüm işçilere, memurlara teşekkür ediyorum. Eylemimiz akşam saat 17.00'a kadar sürecektir. Bu süreçte başından beri bize destek olan, bugün de bize anlayış gösteren halkımıza teşekkür ediyorum. Unutulmaması gereken, bu eylem, taleplerimizin kabul edilmesi yönünde önemli bir uyarıdır. Umuyorum ki hükümet bu uyarıyı dikkate alacaktır.''

Karar doğrultusunda eyleme katılan konfederasyonlar, illerde kararlaştırılan ortak etkinliklere katılacak.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, eylemlerinin 52. günündeki Tekel işçilerini ziyaret edecek. Kumlu, Türk-İş Genel Merkezi önünde Tekel işçilerine hitap edecek.

Ayrıca eyleme katılacak DİSK, KESK ve meslek örgütlerinin üyeleri, Kızılay Ziya Gökalp Caddesinde toplanıp basın açıklaması yapacak.

BATMAN

Petrol İş Sendikası Batman Şubesi'ne bağlı TPAO işçileri Tekel işçileriyle dayanışma grevine başladı.

Sabah saat 07.30'da TPAO Batman Bölge Müdürlüğü giriş kapısında toplanan 2 bin işçi okunan basın açıklamasının ardından TPAO Batman Bölge Müdürlüğü binasına kadar yürüdü. Basın açıklamasını okuyan Petrol İş Batman Şube Başkanı M.Mesut Tekik, ücretsiz köle olmamak için, güvencesiz, sözleşmeli taşeron 4/C ile çalışmamak için Tekel işçileri ile dayanışma grevinde olduklarını ifade etti. Tekel işçileri mücadelesinin, taşeron işçiler, sigortasız konfeksiyon işçisi, sağlıkta asgari ücrete mahkum edilen bilgi işlem işçisi, sendika hakkını arayan belediye, hatta tütün ekip toplayan köylü için de bir alarm taşıdığına dikkat çeken Tekik, Tekel işçisinin kazanması için mücadelenin yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.

Açıklamanın ardından "Yaşasın sınıf dayanışması, hepimiz Tek(el)iz" yazılı pankart ile yürüyüşe geçen işçiler, yürüyüş boyunca "AKP şaşırma sabrımızı taşırma", "Yaşasın emek, barış ve demokrasi mücadelemiz", "Hepimiz Tekeliz" şeklinde slogan attı.

GELİŞMELERİ TAKİP EDİYORUZ

 

 

 

Etiketler :