İşçiler 8 Ay Yatarak Maaş Alacak

İşçiler 8 Ay Yatarak Maaş Alacak

Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı sebebiyle devlet 4-C'ye geçmeyen yaklaşık 5 bin 200 işçiye çalışmadıkları halde 8 ayda toplam 47 milyon TL ödeme yapacak

Tek Gıda-İş Sendikası'nın başvurusunu yerinde bulan Danıştay, 4-C'ye (sözleşmeli istihdam) temel teşkil eden 4 Şubat tarihli Bakanlar Kurulu kararının süre sınırlaması getiren maddesinin yürütmesini durdurdu.

Böylece Tekel işçilerine 4-C statüsüne geçmek için 8 aylık ek süre tanınmış oldu. Mevcut durumda 4-C için verilen mühlet bu akşam dolacaktı. Danıştay kararıyla Tekel işçileri önümüzdeki 8 ay boyunca ayda 1.154 TL tutarında iş kaybı tazminatı alacak. Süre sonunda da sözleşmeli statüye geçiş hakları olacak. Ancak şimdiye kadar 4-C'ye geçiş için müracaat eden 3 bin 200 işçi ise iş kaybı tazminatından yararlanamayacak. 4-C'li olan işçilere 772 ile 938 TL arasında maaş ödenecek.

Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı sebebiyle devlet 4-C'ye geçmeyen yaklaşık 5 bin 200 işçiye çalışmadıkları halde 8 ayda toplam 47 milyon TL ödeme yapacak. Danıştay 12. Dairesi'nin karar gerekçesinde temel hak ve çalışma hayatına ilişkin bir konuda Bakanlar Kurulu'nun başka bir kararına atıfla süre zorunluluğu getirmesinin hukuka aykırı olduğu kaydedildi. Tek Gıda-İş, 31 Ocak itibarıyla iş akitleri kamu tarafından feshedilmiş ve 30 günlük sürenin 2 Mart'ta doluyor olması da gözetilerek, öncelikle idarenin savunması alınıncaya kadar yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi talebiyle Danıştay'da dava açmıştı. Mahkeme, gelinen noktada yürütmenin durdurulması yönünde karar verirken nihai kararını idarenin savunmasının ardından açıklayacak.
Danıştay'ın kararının ardından daha önce 4-C'ye geçmek için başvuru yapan 3 bin 200 kişi aleyhine bir durum ortaya çıktı. Şu ana kadar 4-C'ye başvurarak işbaşı yapanlar, Danıştay kararının dışında olacak. Bu kişiler, kamu kurumlarında geçici statü ile çalışıp öğrenim durumuna göre 772 ila 938 lira maaş alacak. Karar, önceki yıllarda özelleştirmeden gelip kamuda istihdam edilen 19 bin kişiyi etkilemeyecek.

Etiketler :