İşiniz zor dedi, zorladı!

İşiniz zor dedi, zorladı!

Türk demokrasi tarihindeki bütün müdahalelere şahitlik eden 9. Cumhurbaşkanı Demirel, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun sorularını cevapladı

28 Şubat sürecine de arka çıkan Demirel, darbe dönemlerinde Menderes'in idam fotoğraflarıyla tehdit edildiklerini öne sürdü.
 
Cumhuriyet tarihinde yaşanan tüm askeri müdahalelere tanıklık eden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dün Güniz Sokak'taki konutunda TBMM Darbeleri Araştırma ve İnceleme Komisyonu'nun sorularını cevapladı. Darbe dönemlerinde şapkasını alıp gitmekle ünlenen Demirel, 40'tan fazla soruya cevap vermesine rağmen, karanlık dönemlerin perdesi aralayacakbilgivermedi.
 
İŞİNİZ FEVKALADE ZOR
 
AK Parti Milletvekili Nimet Baş başkanlığındaki komisyon üyeleri, beyaz bir minibüsle Demirel'in konutuna geldi. Görüşmeye, Sözcü İdris Şahin, üyeler İdris Bal, Selçuk Özdağ, Ahmet Toptaş, Süleyman Çelebi, Yaşar Karayel, Cengiz Yavilioğlu, Özcan Yeniçeri ve Enver Yılmaz katıldı. Görüşmeye gelen komisyon üyeleri arasında BDP'den milletvekilinin yer almaması dikkat çekti. Demirel, 11 komisyon üyesini "İşiniz zor" sözleriyle karşıladı. Süleyman Demirel, komisyon üyelerini toplantının yapıldığı çalışma odasınıngirişinde karşıladı.
 
DARBELERDEN ÇOK ZARAR GÖRDÜK
 
Üzerinde lacivert takım ve kırmızı kravatla misafirlerini çalışma odasında kabul eden Demirel, komisyon heyetine yönelik hoş geldiniz konuşmasını ayakta yaptı. Darbelerle ilgili kendisinin de görüşlerine başvurulmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Demirel, "Çalışmalarınıza yardımcı olmak için elimden gelen gayreti göstereceğimden emin olun" dedi. Komisyon üyeleri yaklaşık 4 saat süren görüşmede Demirel'e 40'tan fazla soru sordu. Darbelerin kötü olduğunu ve darbelerin yaşanmaması durumunda ülkenin çok daha farklı konumlarda olacağını dile getiren Demirel'in, "Darbelerden Türkiye çok zarar gördü. Bunların bir daha yaşanmaması gerekir. Siz onun için varsınız. Eline silahı alan darbe yapamamalı" dediği öğrenildi.
 
DERİN DEVLET ASKERİYEDİR
 
Demirel'e komisyon üyeleri tarafından darbe ve muhtıralarda yabancı ülkelerin özellikle ABD'nin etkisi soruldu. Demirel böyle bir etkinin olduğu kanaati taşımadığını belirtirken, ülke içinde birçok grubun darbe hevesinde olduğunu söylediği öğrenildi. Demirel'e sorulan sorulardan biri de son zamanlarda çok sık kullanılan "Derin devlet" tanımlaması oldu. Bir tane devlet bildiğini onun da Türkiye Cumhuriyeti olduğunu dile getiren Demirel, derin devletin bulunmadığını öne sürdü. Demirel'in, "İlla bir derin devlet aranacaksa iktidarları deviren, halkın iradesini Meclis'i hiçe sayan kapatanlara bakın. Bunları kim yaptı? Ordu yaptı. Derin devlet, derin iktidar hükümetleri yıkan askeriyedir" dediği öğrenildi.
 
MENDERES'İN FOTOLARIYLA TEHDİT EDİLDİK
 
Süleyman Demirel darbelerle ve muhtıralarla ilgili devletin etkin konumlarında görev yaptığı süreç içerisinde herhangi bir işlem yapıp yapmadığına eski Cumhurbaşkanı Demirel, "Bize hep Adnan Menderes'in idam edildiği fotoğrafları gösteriyorlardı" cevabını verdiği öğrenildi. Demirel'e yöneltilen sorular arasında başbakanlık yaptığı ve görevden uzaklaşmasına neden 12 Mart 1971 Muhtırası oldu. AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ'ın "12 Mart size MİT tarafından haber verildi mi?" sorusu ile "MİT eğer haber vermediyse daha sonra iktidar olduğunuz dönemlerde Teşkilat içinde bir değişiklik yaptınız mı?" sorusuna Demirel cevap vermedi. Demirel, 1971 muhtırasına sadece bir kişinin karşı çıktığını söylemekle yetindiği öğrenildi.
 
Başörtüsüyle sorunu yokmuş!
 
9. Cumhurbaşkanı Demirel'e "Başörtülüler Suudi Arabistan'a gitsin" sözleri de soruldu. Demirel, "Benim sözlerim yanlış anlaşıldı. Türkiye'de hukuken ve anayasal olarak başörtülü okumak yasak. 'Bunlar okumak istiyorlarsa yasak olmayan Arabistan'a gitsinler' dedim" cevabını verdi. Bu cevap üzerine AK Parti'li Nimet Baş, "Özal döneminde böyle bir yasak yoktu. 28 Şubat'tan sonra bu yasak getirildi. Şimdi kaldırıldı" şeklindeki çıkışına Demirel, "Benim de anamın başı örtük. Benim başörtüsüyle sorunum yok. Ancak şimdi yasağı kaldıran bir kanun yok" cevabını verdiği öğrenildi. AK Partili Özdağ'ın 28 Şubat ve 12 Eylül yargılamaları ile ilgili olarak "Psikolojik eşik aşıldı mı?" sorusuna Demirel, "Bunu bir psikolojik eşik olarak görüyorum" yanıtını verdi. 12 Eylül referanduma "Hayır" diyen Demirel'e, Özdağ'ın "Yargılanmaların önünü referandum açtı" demesi üzerine Demirel, "Herşeyin bir vakti zamanı vardır. Ama bunları uzatmamak gerekir. Başka mağduriyetlere yol verilmemelidir" cevabını verdiği öğrenildi.
 
Özel doktoru yanından hiç ayrılmadı
 
Üzerinde lacivert takım ve kırmızı kravatla misafirlerini çalışma odasında kabul eden Demirel, komisyon heyetine yönelik hoş geldiniz konuşmasını ayakta yaptı. Uzun süren görüşme sırasında özel doktoru Aydın Cesur da Demirel'i yalnız bırakmadı. Görüşme masasında Demirel'in hemen önünde duran büyük bir nazar boncuğu dikkat çekti. Demirel, salona kendi döneminde yapılan barajların fotoğraflarının asılı olduğu duvar önünde karşıladı. Demirel'i simgeleyen şapka ise salonda sadece duvarda asılı olan karikatürde yer alıyordu. Demirel konuklarına kuru pasta ve çay ikram etti. Görüşme sürerken korumalar evin önünde kuş uçurtmadı. Önemli görüşmeye şahitlik etmek için çok saylıda gazeteci de Güniz Sokak'ta kamp kurdu. Komisyonla görüşen demirel, dışyarıda merakla bekleyen gazetecileri de unutmadı. Demirel'in korumaları gazetecilere 'Beyefendinin ikramıdır' diyerek simit dağıttı.
 
Çiller'e gidin herşeyi anlatır
 
Süleyman Demirel, 28 Şubat'ın da yasal sınırlar içinde gerçekleştirildiğini iddia ederek, kendisinin yasalar bağlı olduğunu ve bu süreçte kimsenin rahatsız olmadığını söylediği öğrenildi. Dönemin iyi hatırlanması gerektiğini dile getiren Demirel'in irticanın yükseldiği konusunda belgelerin çıktığını, tarikatların hızla arttığını ve ülkenin bölünme noktasına geldiğini, bunun da toplumda büyük rahatsızlık yarattığını ileri sürdüğü belirtildi. "Postmodern darbe sürecinde Tansu Çiller'e hükümeti kurma görevini neden verdiniz?" sorusuna Demirel, "Ben öyle uygun gördüm. Ben görev veririm ama meclis isterse kabul etmez. Daha sonra görevi Mesut Yılmaz'a verdim. Çiler ve Erbakan'ın güçleri yetseydi de güven oyu almasını engelleselerdi. Çiller'e gidin herşeyi anlatır." cevabını verdi.
 
4 saat bize yetmedi yine gideceğiz
 
Yaklaşık 4 saat boyunca Güniz Sokaktaki evinde Süleyman Demirel ile görüşen Komisyon Başkanı Nimet Baş, görüşmenin ardından şu açıklamayı yaptı: "Görüşmede; 1960 ihtilali, 1980 ihtilai, 1971 muhtırası ve en son olarak 28 Şubat süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulunuldu. Ancak zamanın kısıtlı olması nedeniyle çalışmalarımızın tamamlanamadığını düşünüyoruz. Cumhurbaşkanı da tamamlanamadığı konusunda bize katıldı. Demirel 'tekrar siz yorulmazsanız bir 4 saat daha sizi bekliyorum' dedi. Bazı dönemlerde insanların demokrasiyi savunmaktan korkabileceklerini aktardı. Dönemlere göre bir değerlendirme yapılması gerektiğini ve demokrasiye sahip çıkma konusunda siyasilerin bugünkü kadar güçlü olmadıklarını söyledi."
 
Kaynak: YENİ ŞAFAK

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.