İşkenceye maruz kalan astsubaya rapor

İşkenceye maruz kalan astsubaya rapor

Kayseri'de görev yaptığı sırada Korgeneral Rıdvan Ulugüler'in imzasını kullanarak 'resmi belgede sahtecilik' yaptığı iddiasıyla astsubay Ali Balta'nın yargılanmasına Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde devam edildi.

Kayseri'de görev yaptığı sırada Korgeneral Rıdvan Ulugüler'in imzasını kullanarak 'resmi belgede sahtecilik' yaptığı iddiasıyla astsubay Ali Balta'nın yargılanmasına Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde devam edildi. Kaygı düzeyinin yükselmesi sebebiyle Gülhane Askeri Tıp Akademesi'ne (GATA) başvuran Balta'ya 'anksiyete bozukluğu' teşhisi ile iki ay hava değişimi verildi.

Duruşmada Astsubaylar Erdal Güneş, İsmail Dağ ile Orhan Güleç tanık olarak dinlendi. Balta'nın avukatı Mustafa Dokumacı, müvekkilinin 4 Ocak'ta GATA Psikiyatri Kliniği'ne müracaat ettiğini belirterek kaygı düzeyi çok yüksek olduğu gerekçesiyle 'anksiyete bozukluğu' teşhisi konulduğunu söyledi. Balta'ya iki ay hava değişimi raporu verildiğini dile getiren Dokumacı, raporu mahkemeye sundu. Askeri Mahkeme ise raporun onaylı suretinin GATA'dan istenmesine kararlaştırdı ve duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. Davanın geçmişi ise şöyle: Hakkında bir iddianame hazırlanmadığı halde 9 ay Mamak Askeri Cezaevi'nde tutuklu tutulan astsubay Ali Balta, daha önce serbest bırakılmıştı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Balta'ya, 'sahte resmi belgeyi kullanmak suretiyle resmi belgede sahtecilik' suçları yöneltiliyor.

Kayseri'de garnizonla ilgili bir belge üzerinde tahrifat yaptıkları iddia edilen astsubay Ali Balta, İsmail Dağ ve Orhan Güleç Ankara Askeri Mahkemesi tarafından 17 Mart tarihinde yapılan duruşmada, 'Resmi evrak üzerinde tahrifat yapmak' suçundan tutuklanmış, daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı.

Astsubaylar, emekli Yarbay Gürol Doğan hakkında kendilerine işkence yaptığı ve hipnozla ifadelerinin aldığı iddiasıyla dava açmışlardı. Emekli Yarbay Gürol Doğan ise Kayseri'de Hava İkmal Bakım Merkezi'nde görev yapan 3 astsubayın askeri belge üzerinde tahrifat yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınması sürecinde, astsubaylara hipnoz yapıp işkence uyguladığı iddiasıyla Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 12 Ocak tarihinde yapılan ilk duruşmada tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Etiketler :