İSKİ'den sel açıklaması geldi

İSKİ'den sel açıklaması geldi

İSKİ, yerel yönetimler tarafından dere yataklarında ve dere koruma bantlarında imar faaliyetlerine izin verilmemesi gerektiğini bildirdi.

İSKİ'den yapılan yazılı açıklamada, son yıllarda iklim değişikliklerine bağlı olarak yağış rejiminde değişimlerin gözlemlendiği, özellikle yaz aylarında bölgesel ve birim zamanda yüksek debideki yağışlar sebebiyle taşkınların meydana geldiği belirtildi.

Açıklamada, özellikle yerleşim bölgelerine düşen yağışların meydana getirdiği taşkınların oluşmasının sebepleri, şöyle sıralandı:

''İmar faaliyetleri sebebiyle, yağışlar doğrudan akışa geçerek, dere yataklarında ani su birikmelerine sebep olmaktadır. Dere yataklarına atılan katı malzemeler, yağmur sularıyla birlikte sürüklenerek, derenin yatağında birikmeye ve yarattığı baraj etkisiyle su seviyesinin yükselmesine sebep olmaktadır. Kanalizasyon sistemine yapılan yağmur suyu, çatı ve balkon suları ile yağmur suyu hattı bağlantıları, bilhassa alt kotlardaki yerleşim bölgelerinde taşkınların meydana gelmesine sebep olmaktadır.''

Yerel yönetimler tarafından, dere yataklarında ve dere koruma bantlarında kesinlikle imar faaliyetlerine izin verilmemesi gerektiği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

''Dere yataklarına yakın bölgelerde ikamet edenler tarafından dere yataklarına suyun akışını engelleyebilecek katı malzemeler atılmamalıdır. Yerel yönetimler tarafından, dere yataklarına yapılan kaçak hafriyat dökümlerine karşı gerekli tedbirler alınmalıdır. Atık su sistemine bağlı olan çatı, balkon ve yağmur suyu hatları derhal iptal edilmelidir.''

İSKİ'nin açıklamasında, ilgili kurumlarca bu tedbirler alındığı ve vatandaşlar tarafından da önerilere uyulduğu taktirde, yağışlar sebebiyle oluşan bu tür olumsuzlukların asgari düzeye inmiş olacağı kaydedildi.

Etiketler :