İslami kuruluşlardan dev adım

İslami kuruluşlardan dev adım

İslami kuruluşlar Özgür-Der Diyarbakır Şubesinin öncülüğünde Diyarbakır'da "Kürt Sorunu Çalıştayı"nda buluşuyor

Her geçen gün farklı bir boyut kazanan, kimi alanlarda iyileşmelerin yaşandığı kimi alanlarda ise çıkmaza giren Kürt sorunu, onun dolayımında ayrı bir sorun olarak PKK sorunu ve bölgenin sosyal değişimi tartışılmaya devam ediyor.

Bu kez de Özgür-Der Diyarbakır Şubesinin öncülüğünde aralarında Diyarbakır Düşünce Okulu, Mazlum-Der Van Şubesi, Elazığ Ab-ı Hayat Derneği, Van İnsan-Der, Adıyaman Bilgi ve Hikmet Derneği, Şanlıurfa İnsan-Der, Van Umut Işığı Derneği, Özgür-Der Tatvan Şubesi, Elazığ Kalemder, Van Gökkuşağı Derneği, Özgür-Der Siverek Temsilciliği ve Özgür-Der Batman Şubesinin çağrıcı olarak düzenlediği bir Kürt Sorunu Çalıştayı Diyarbakır Buluşması düzenleniyor.

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre, 19 Eylül Pazar günü saat 09.00'da Miroğlu Otel'de başlayacak olan Çalıştayın akşama dek sürmesi bekleniyor.

PKK'nın ateşkes kararının süresinin bitmesine bir gün kala yapılacak Çalıştay sonunda Kürt sorunu konusunda hükümete ve ilgili çevrelere yönelik ateşkesin uzatılmasını da içeren talep ve çağrının yer alacağı bir sonuç bildirgesi de yayınlanması hedefleniyor.

Çalıştay'da şu konuların ele alınması bekleniyor:

a)     Kürt ve PKK sorununda daha aktif bir inisiyatif almanın imkanları ve İslami potansiyelin Kürt sorununun çözümünde aktive edilmesi.

b)     Bölgenin değişmekte ve giderek daha da sekülerleşmekte olan sosyal, dini ve kültürel yapısının değerlendirilmesi.

 c)     Kürtlerin ve bölgenin yarınında olası bir başkanlık sistemi ve federasyon çerçevesinde yeni oluşacak iktidar biçiminde aktörler, imkanlar, tehlikeler.

 d)     Kürt sorununda dil ve yöntem tartışması.

Bugüne dek çeşitli platformlarda ele alınan Kürt sorunu, İslami kesim tarafından bölgede ilk kez geniş ölçekli bir katılımla Özgür-Der Diyarbakır şubesinin düzenlediği Kürt Sorunu Forumunda ele alınmıştı. Bu forumun bir devamı niteliğinde düşünülen ancak daha çok istişareyi hedefleyen Kürt Sorunu Çalıştayının bir periyot içinde tekrarlanması hedefleniyor. Çalıştaya bölgenin hemen her ilinden katılacak kırktan fazla derneğin temsilcisinin iştirak etmesi bekleniyor.

Islah-Haber

Etiketler :