İsmi geçen Taner Yıldız konuştu

İsmi geçen Taner Yıldız konuştu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız: Ortalık toz duman. Ortalığın yatışması gerekiyor.

Yıldız, Erciyes Üniversitesinin akademik yıl açılış törenine katılmak üzere geldiği Sabancı Kültür Sitesi önünde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Yıldız, gazetecilerin sorusu üzerine WikiLeaks internet sitesinde açıklanan belgelerle ilgili yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

''Bildiğiniz gibi 250 bin adet belgeden bahsediliyor. Bunların 9-10 bin tanesi de Türkiye ile ilgili deniliyor. Şu anda ortalık toz duman, bunun yatışması lazım. Belgelerin tamamını görelim. Benimle de alakalı cümlelerimin olduğunu orada görüyoruz. Diğer bakan arkadaşların da aynı şekilde var ama böyle parça bölük açıklama yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Hepsini hep beraber kucaklayıcı, ne kadar aslı var ne kadar aslı yok bunları görmemiz lazım. Toz dumanın dinmesini bekleyelim.

Türkiye yaptığı bütün işlerden emin ve son derece gerekçelerini sağlam zemine oturtarak yapmaktadır. Bu yüzden bununla alakalı lokal yorumlar yapmamamız lazım. Türkiye'nin enerji politikaları her halükarda hem ülke merkezli, hem de bölge merkezlidir. Bununla alakalı Sayın Başbakanımızın bize verdiği talimatlar, temel stratejiler, politikalar belirlenmiştir. Hatta bunlar hükümetlerden hükümetlere değişen politikalar olmaktan daha öte artık bir devlet politikası haline gelmiştir. O açıdan son derece rahatız. Bütün bu belgelerin açıklanmasını bekleyelim, görelim. Ondan sonra hep beraber kamuoyuyla paylaşırız.''

Taner Yıldız, açıklamadan sonra Erciyes Üniversitesinin 2010-2011 akademik yıl açılış töreninin yapılacağı Sabancı Kültür Sitesi'ne geçti.

Yıldız'ı Kültür Sitesi'ne girişinde, protesto etmek isteyen 2 öğrenci polis ekipleri tarafından gözaltına alındı.

WİKİLEAKS SİTESİNDE NE ÇIKMIŞTI?

WikiLeaks, kaynaklarının gizliliğini koruyarak hükümetlerin ve diğer organizasyonların hassas belgelerini yayınlayan, İsveç merkezli bir uluslararası organizasyon olarak biliniyor. WikiLeaks internet sitesi, ABD'nin karşı çıkmasına rağmen yeni belgeleri çeşitli yayın organları aracılığıyla yayımlamıştı. ABD'nin imajını sarsması ve uzun süre dünya kamuoyunu meşgul etmesi beklenen WikiLeaks'in yayınladığı gizli bilgilerde ilginç detaylar yer alıyor.

Yayınlanan gizli belgelere göre, ortaya çıkan detaylar şöyle: ABD, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Neo Osmanlıcılık çizgisinden rahatsız. ABD'li diplomatlara göre Türkiye'nin ekseni Doğu'ya kayıyor. Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyesi olması zor. Türkiye kısırdöngü içinde, gerekli AB reformlarını yapamıyor.

Körfez ülkeleri, ABD'ye İran'a saldırması için telkinde bulunuyor. ABD'li diplomatlar, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad için "deli ve dengesiz" ifadelerini kullanıyor ABD Savunma Bakanı Robert Gates, "İran, nükleer güç olursa dünya bambaşka bir yer olur" diyor. İran, nükleer programını Kuzey Kore'den aldığı yardımla güçlendirdi. Ermeni lider Sarkisyan, İran'a silah satıyor. İranlılar Kızılhaç gönüllüsü kılığıyla silah kaçakçılığı yapıyor. ABD'li diplomatlar, Afganistan lideri Karzai için "paranoyak" ifadesini kullanıyor.

İsrail, Gazze saldırısındaki tutumundan dolayı ABD'ye teşekkür etmiş. Türkiye'nin bölgede süper güç olmak istediğini bildiren İsrail, ABD'den İran'a yönelik tutumunu sertleştirmesini istiyor. Mossad, ABD'ye, "İran rejimini devirmek için etnik grupları destekle" tavsiyesinde bulundu.

 

Etiketler :