İspanya Sadece şampiyonluk Kazanmadı

İspanya Sadece şampiyonluk Kazanmadı

Hollanda'yı yenerek Dünya Kupası'nı evine götüren İspanya tarihi zaferle ekonomisinin de kaderini değiştirecek. Harcamaları 36.6 milyar dolar artıracağı hesaplanan kupa ekonomiyi büyütebilir.

Hollanda'yı yenerek Dünya Kupası'nı evine götüren İspanya tarihi zaferle ekonomisinin de kaderini değiştirecek. Harcamaları 36.6 milyar dolar artıracağı hesaplanan kupa ekonomiyi büyütebilir.

Dünyada 700 milyon kişiyi ekranları başına kilitleyen Dünya Kupası final maçında Hollanda'yı yenerek kupayı evine götüren İspanya bu tarihi zaferle ekonomisinin de kaderini değiştirecek. Uzmanlar Dünya Kupası zaferiyle yaşanacak sevincin, birliktelik duygusunu ve harcamaları artıracağını savunuyor.

HARCAMALAR ARTACAK

ABN Amro Bank NV ekonomisti Hein Schotsman'a göre tüketici harcamalarına doping etkisi yapacak zafer, İspanya'daki yıllık ekonomik büyümeye yüzde 0.25 olumlu katkı yapabilecek. Bu oranda bir katkı 2010'da ekonomik olarak yüzde 0.3 küçüleceği öngörülen İspanya'nın büyümeyi ucu ucuna yakalayabileceği anlamına geliyor. İspanya'nın gayri safi yurtiçi hasılasının 1 trilyon 464 milyar dolar olduğu dikkate alındığında, şampiyonluğun ülke ekonomisine 36.6 milyar dolarlık katkıda bulunacağı ortaya çıkıyor. İşsizlik oranının yüzde 20'yi bulduğu İspanya Avrupa'daki işsizlik sıralamasında listenin ilk sırasında bulunuyor. 15 milyar euroluk kemer sıkma programına başlayan ülkeyi zorlu bir süreç bekliyor. Ülkede düne kadar 13 bin İspanya bayrağı, 1 milyon milli takım forması satıldı.

HOLLANDA NE KAYBETTİ?

Peki Boğalar ile mücadelede Portakallar galip gelseydi durum ne olacaktı? Zafer 795 milyar dolarlık gayri safi yurtiçi hasılaya sahip Hollanda ekonomisine 19.9 milyar dolarlık katkı sağlayacaktı. ING ekonomistlerinden Charles Kalshoven kupayı kazanması halinde Hollanda'da tüketici harcamalarının bu yıl yaklaşık 700 milyon euro artacağını hesaplamıştı. Euro bölgesinin en büyük beşinci ekonomisi Hollanda'nın bu yıl yüzde 1.25 büyümesi bekleniyor.

STADYUMLAR TAŞTI, FIFA İLE GÜNEY AFRİKA'NIN YÜZÜ GÜLDÜ

Dünya Kupası, turnuva için 3 milyar doları üzerinde harcama yapan ev sahibi ülke Güney Afrika'ya da kazandırdı. Deloitte'un raporuna göre hazırlıklara 2007'de başlayan Güney Afrika, altyapısını yenileme fırsatı buldu, yeni istihdam yarattı ve küresel ekonomik krizin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini de azalttı. Güney Afrika'ya, Dünya Kupası için 200 bin ekstra turist geldi ve yaklaşık 1.5 milyar euro harcadı. Stadyumlar, Amerika günlerinin ardından en dolu günlerini yaşadı. 3.2 milyon bilet satıldı. FIFA 3.2 milyar dolarla Afrika'da tarihinin en yüksek kârını etti.

ASIL ZAFER ÇİN'İN

Güney Afrika'da dün sona eren Dünya Kupası en çok turnuvaya katılamayan Çin'e yaradı. Çünkü Günef Arika'nın milli enstrümanı vuvuzeladan kupanın resmi resmi topu Jabulani'ye kadar kupanın simgesi olan ne varsa Çin üretti. 'Çin'in Tahtakale'si olarak bilinen Wu Yuwe kentinde tanesini 40 sente üretilen vuvuzelaların fiyatı Johannesburg'da 8 dolara kadar çıktı. Vuvuzeların yüzde 85'ini üreten Çin dünya kupasına katılan ülkelere bayrak ve forma satışlarıyla milyar dolar kazandı.

Samanyolu

Etiketler :