Isparta'da 13 bin kişiye verem tarama

Isparta'da 13 bin kişiye verem tarama

Isparta'da 2010 yılı içinde 13 bin 571 kişi verem taramasından geçirildi.

Isparta Sağlık İl Müdürü Dr. Süleyman Önal, 2010 yılında 13 bin 571 verem taraması yapıldığını söyledi. Önal, 53 yeni verem vakası görüldüğünü, 95 kişinin veremden korunma amaçlı ilaca başlandığını belirtti. Önal, "Verem Savaşı Dispanseri'mizde yıl içinde 13 bin 571 verem taraması yapılmış, 12 bin 247 akciğer mikrofilmi ve grafisi çekilmiş, 492 kişiye PPD testi yapılmış, 567 balgam bakılmıştır." dedi.

Önal, veremle mücadele kapsamında hastanın ve onunla temas halindekilerin dispanserlerde ücretsiz muayene edildiğini ifade ederek, "Temaslı muayenesi ile hasta olanlar belirlenir ve tedavi edilir. Hasta olmayan fakat verem mikrobu bulaşan kişilere de koruma tedavisi başlanır. Koruyucu ilaç tedavisi 6 ay süreyle verilir. Bu tedavinin hastalanmayı yüzde 90'a varan oranda önlediği bilinmektedir."bilgisini aktardı.

 

BCG aşısının da çocuklarda verem hastalığını önlemede etkili olduğunu ifade eden Önal, bu aşının bir kez yapıldığını, doğumdan sonra ikinci ayını bitiren bebeklere uygulandığını anlattı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :