İsrail ABD'den acil silah talep etti

İsrail ABD'den acil silah talep etti

İsrail'in ABD'den daha fazla silah talebi, bölgedeki kaygıları artırdı. İsrail, Washington'dan daha fazla bomba isterken, acil durum silah stoklarının da yüzde 50 oranında artırılması çağrısı yaptı.

İngiliz The Independent gazetesi, İsrail'in Amerika Birleşik Devletleri'nden daha fazla silah talebinde bulunmasının bölgesel şiddet kaygılarını artırdığına ilişkin bir habere bugün yer verdi.

Haberi Haaretz gazetesine dayandıran Independent'a göre İsrail, Washington'dan daha fazla bomba isterken İsrail topraklarında saklanan, acil durum silah stoklarının da yüzde 50 oranında artırılması çağrısı yaptı.

İsrail, talep ettiği JDAM diye bilinen ve uydu üzerinden yönetilebilen, Müşterek Doğrudan Taaruz Mühimmatı bombalarını 2006'da Lübnan, 2008'in sonlarında da Gazze saldırılarında kullanmıştı.

İsrail Savunma Bakanlığı ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı, habere ilişkin yorumda bulunmayı reddetti.

İngiltere’nin Gazze ablukasını kaldırma planı

Daily Telegraph, İsrail'in, geçen hafta yardım gemilerindeki ölümlere ilişkin hayli zayıf bir soruşturmanın uluslararası düzeyde kabulüne karşılık, Gazze ablukasını kaldırmaya yönelik ve İngiltere'nin hazırladığı bir planı kabul etmeye hazır olduğu yolunda bir habere yer vermiş.

Kaynağını gizli tutan gazeteye göre İngiltere'nin, müzakerelerde öncü bir rol üstlendiği ve Gazze'deki ablukayı kaldırma yolları sunan gizli bir belgeyi Batılı yetkililere dağıttığı anlaşılıyor.

İsrailli yetkililerin, Gazze'deki insani durum nedeniyle giderek artan uluslararası eleştiriler karşısında, Hamas kontrolündeki bölgeye topraklarından daha fazla yardım gönderilmesine izin vermesini öngören bu planı prensipte kabul ettikleri söyleniyor.

Bu kapsamda İsrail'in Birleşmiş Milletler'in 2008'deki Gazze'ye yönelik saldırılarda hasar gören ya da yıkılan 60 bin evin yeniden inşasında kullanılacak malzemelerin nakledilmesine de izin vereceği belirtiliyor.

Haberde, yardım kuruluşlarının kuralların gevşetilmesine memnun olmalarının beklendiği ama başkalarının özellikle Türkiye'nin, İsrail'in bunun karşılığında elde ettiği bedelden kaygılanacağı yazıyor: Türkiye, bu takasın, İsrail'e Mavi Marmara gemisindeki dokuz ölüm nedeniyle asla hesap sorulmaması anlamına gelmesinden kaygılanacaktır.

BBC
 

Etiketler :