İsrail alay konusu oldu

İsrail alay konusu oldu

İsrail'in yardım alması eleştiri konusu oldu: Pantolonumuz aşağıda yakalandık.

Ülke tarihinin en büyük yangınını yaşayan İsrail, 41 kişinin hayatını kaybettiği yangına tek başına müdahale etmekte zorlanınca birçok ülke yangın söndürme uçağı gönderdi. İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu da bugün kabine toplantısında aralarında Türkiye'nin de bulunduğu yardım gönderen ülkelere teşekkür etti. Netanyahu'nun teşekkür etmek için Başbakan Tayyip Erdoğan'la bir de telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

İsrail'in üçüncü büyük kenti Hayfa'nın çevresindeki Carmel Dağları'ndaki ormanda başlayan yangına neyin sebep olduğu henüz bilinmiyor. Netanyahu'nun "görülmemiş felaket" diye nitelediği orman yangınına bu yaz yaşanan aşırı kurak havanın ve uzun süredir yağış görülmemiş olmasının etkili olabileceği belirtiliyor.

Yangına sert esen rüzgarlardan dolayı müdahalede zorlandığı belirtiliyor. Yangından dolayı ülkenin en büyük karayollarından biri ulaşıma kapatılırken, bölgedeki 3 cezaevinde kalan yaklaşık 13 bin tutuklu ve hükümlü de tahliye edildi. Ayrıca bir üniversite ve bir hastane boşaltıldı.

İsrail polisi çok sayıda yaralının olduğunu açıklarken, 41 kişinin hayatını kaybettiği olayda yaşanan ölümlerin alevlerin ortasında kalan bir otobüste yaşandığını söyledi. Otobüs boşaltılan hapishanede çalışan görevlileri taşıyordu. Yaralı sayısı ise 16 olarak açıklandı.

İsrail'in nadiren yaptığı yardım çağrısı üzerine Bulgaristan, Ürdün, Yunanistan ve İngiltere'nin gönderdiği uçaklar bölgeye ulaştı. ABD, Mısır, İspanya, Azerbaycan, Romanya, Türkiye, Rusya ve Kıbrıs'a ait uçakların ise yolda olduğu bildirildi.

İsrail Başbakanı Avigdor Lieberman, bütün yardımların İsrail'e bugün akşama doğru ulaşmasını beklediklerini açıkladı. Lieberman İsrail Radyosu'na yaptığı açıklamada, "Rusların gönderdiği, dünyanın en büyük yangınla mücadele uçağını bekliyoruz." dedi.

Savunma Bakanı Ehud Barak da orduya bütün imkanlarını yangın söndürme çalışmalarında kullanmak üzere seferber etme emri verdi.

Yangında şimdiye kadar ormanın yüzde 30'unun yok olduğu tahmin ediliyor. Evlerinden tahliye edilenlerin sayısı ise 15 bine ulaştı.

İSRAİLLİLER YARDIM ALMAKTAN RAHATSIZ

Öte yandan İsrail'in başka ülkelerden yardım alacak duruma düşmesi, bazı vatandaşlarını da rahatsız etti. Haaretz gazetesi
yazarlarından Aluf Benn, yangınların bir yangınla baş edemeyen ülkesinin İran'dan gelebilecek bir saldırıya karşı hazır olmadığını gösterdiğini yazdı. Benn, daha da ileri giderek İsrail yönetiminin durumunu 1973 yılında Mısır ve Suriye'nin saldırısına hazırlıksız yakalanmasına benzetti.

Maariv gazetesi
köşe yazarlarından Ben Caspit ise "soğukkanlı askeri operasyonlar düzenleyen, ileri teknoloji konusunda önde gelen ülkelerden olan ve ekonomisi global krizden neredeyse etkilenmeden kurtulan İsrail'in yangın söndürme araçlarının bir önceki yüzyıla ait olduğunu ve alevlerin içinde pantolonu ayaklarında yakalandığını" dile getirdi.

CİHAN

Etiketler :