İsrail askerleri tatbikata başladı

İsrail askerleri tatbikata başladı

İsrail haziran ayında yola çıkmaya hazırlanan Gazze’ye yardım filosunun durdurulmasına yönelik geniş çaplı askeri tatbikat yapıyor. ABD ise filonun gönderilmemesi için baskı kuruyor.

GAZZE’YE insani yardım taşıyan özgürlük filosuna İsrail askerlerinin saldırısının üzerinden bir yıl geçmesinin ardından bölgeye ikince yardım filosu yola çıkmaya hazırlanıyor. Filonun haziran ayının ikinci yarısında yola çıkması planlanırken, İsrail yardım gemisini durdurmak için askeri tatbikata başladı. İsrail’in Haaretz gazetesine göre İsrail Deniz Kuvvetleri’nin, filoya katılmayı planlayan çok sayıda geminin takviye gerektireceği varsayımıyla gemilere el koyma tatbikatları yaptığını yazdı. Haberde, açık istihbarat ve internet sitelerinden elde edilen istihbarat toplamanın da hazırlıklar kapsamında yer aldığının bilgisi verildi. Gazeteye konuşan İsrail Başbakanı Netenyahu Mavi Marmara’nın da içinde olduğu, Haziran ayı sonunda Gazze’ye doğru yola çıkması planlanan yardım filosunu diplomatik yollarla engellemek istediklerini, gerekirse güç kullanılacağını söylerken, Haaretz, İsrail savunma kaynaklarının, gemilere ve protestoculara güç kullanarak el koymanın dışında alternatifinin bulunmadığını söylediklerini de açıkladı.

Keskin nişancılar ateş edecek

Gazeteye konuşan eski bir İsrailli güvenlik yetkilisi de gerekirse keskin nişancıların ateş edebileceğini, böylece İsrailli askerlerin yaşamlarının riske atılmayacağını söyledi. İsrail Genelkurmay Başkanı Beni Gantz da filonun gelmesi halinde durdurulacağını belirtti.”Gazze’de insani kriz yok” diyen Gantz, her gün gıda ürünleri ve diğer mallarla dolu yüzlerce kamyonun Gazze’ye girdiğini ifade etti; “İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze deniz ablukasını kırmaya yönelik her türlü girişimi durdurmaya çalışacaktır” dedi. Gazze Şeridi’ne planlanan yeni filoya da atıfta bulunan Gantz, filo organizatörlerinin Gazze’ye yardım etme arzusuyla gelmediklerini; İsrail’e karşı kin ve provokasyonu körüklemeye çalıştıklarını savundu.Gantz, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun’un birkaç gün önce bu filoların cesaretlendirilmemesini isteyen sözlerini de hatırlattı. 

ABD kaygılarını Türkiye’ye aktardı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Gazze’ye ikinci yardım filosunun gönderilmesi planlarına dair kaygılarını Türk hükümetiyle paylaştıklarını söyledi. Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’den özür dilenmedikçe ve tazminat ödenmedikçe İsrail-Türkiye ilişkilerinin eski haline gelmeyeceğini açıkladı. Gazze’ye yardım için yola çıkmaya hazırlanan filoyla ilgili konuşan Davutoğlu, “Umarız İsrail bu kez uluslararası sularda böyle bir eyleme yönelmez” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.