'İsrail Batı Kudüs'ü ilhak ediyor'

'İsrail Batı Kudüs'ü ilhak ediyor'

Avrupa Birliği tarafından hazırlanan ve bugün basına sızdırılan raporda İsrail'in yerleşim birimlerini genişleterek batı Kudüs'ü yasadışı olarak ilhak ettiği savunuluyor.

Raporda İsrail'in batı Kudüs'te Yahudi yerleşim yerlerinin sayısını arttırırken Filistinlilere ait evleri yıktığı belirtiliyor.

AB Raporunda ayrıca İsrail'in 2007 yılından bu yana batı Kudüs'te 3000 yeni konut inşa ettiği; 80 evin de izinsiz yapıldığı iddiasıyla yıkılacağı vurgulanıyor.

Filistinliler batı Kudüs'ün ileride kurulacak bir Filistin devletinin başkenti olmasını istiyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, İsrail'in bu politikasını eleştirmişti.

Batı Şeria'da da işgal sürüyor

İnsan Hakları Grubu "Barış Şimdi" hareketinin geçtiğimiz günlerde yayınladığı raporuna göre, 2008'de İsrailli yerleşimciler tarafından Filistin'de inşa edilen konut sayısının bir önceki yıla göre arttığı açıklanmıştı.

İsrailli yerleşimcilerin gelişimini izleyen raporda, geçtiğimiz yıl bin 257 konutluk 261 yeni yapı inşa edildiği kaydedildi.

Raporda yeni konutlardan 591'inin, İsrail'in Batı Şeria sınırı boyunca inşa ettiği güvenlik duvarının doğusunda bulunduğu belirtildi.

İsrail, güvenlik duvarının, intihar eylemleri ve "militan" saldırılarına karşı inşa edildiğini savunurken, Filistinliler ve insan hakları grupları bunun, İsrail'in Batı Şeria'daki arazi gaspına bahane olduğunu ifade ediyor.

Bu arada raporda, 2003 Barış Planı kapsamında İsrail hükümetinin, Filistin topraklarındaki kontrol noktalarını kaldıracağı sözü vermesine rağmen, Batı Şeria'daki 99 ileri karakoldan hiçbirinin kaldırılmadığı vurgulandı. Raporda, bunun aksine, bazı karakolların güçlendirildiği ifade edildi.

Filistinliler ve uluslararası toplum, İsrail'in Filistin topraklarındaki tüm yerleşim birimlerinin dağıtılmasını talep ediyor.

İsrail ise barış sürecinde yapılacak pazarlıklarda koz olarak kullanmak üzere yerleşim birimlerini 1967 sınırına yakın inşa ediyor ve yerleşim alanını geniş tutmak istiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :