İsrail Gazetesi Haaretz: İsrail'in yeni avukatı Hillary Clinton

İsrail Gazetesi Haaretz: İsrail'in yeni avukatı Hillary Clinton

Haaretz, Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı, ''İsrail'in yeni avukatı Clinton'' diye eleştirdi.

İsrail Gazetesi Haaretz: İsrail'in Yeni Avukatı Hillary Clinton
Haaretz, Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı, ''İsrail'in yeni avukatı Clinton'' diye eleştirdi.

İsrail Gazetesi Haaretz: İsrail'in Yeni Avukatı Hillary Clinton,


İsrail gazetelerinden Haaretz, ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ı, eleştirdi. Gazetede Clinton'ın İsrail'in yeni avukatı olduğu söylendi.

İSRAİL'İN EN İYİ SÖZCÜSÜ

Peter Benart tarafından kaleme alınan yorum yazısında, ‘‘İsrail hükümetinin en iyi sözcüsü kim? Ron Dermer? Michael Oren? Bibi'nin (Benyamin Netanyahu) kendisi mi? Hayır. Hillary Clinton’dır’’ diye yazdı.

Hafta sonu ''The Atlantic'' adlı dergiye Clinton’ın verdiği röportaja atıf yapılan yazıda, ‘‘Netanyahu’nun sofisike ve tutkulu davranışlarını en iyi savunanın Clinton olduğu ve bunu da Atlantic’e verdiği mülakatta gördük. Ancak bu savunmanın önemli bir kısmı doğru da değil’’ diye eleştirdi.

"NETANYAHU'YU O ZAMAN DAHA İYİ ANLADI"

Yazıda, Başkan Obama’nın ilk döneminde Filistin lideri Mahmud Abbas ile barış görüşmelerinin başlaması için baskı yapıldığı hatırlatıldı. Clinton’ın, dışişleri bakanı olduğu dönemde Netanyahu’dan Filistin topraklarında yerleşimin durdurulması için Atlantic dergisine verdiği mülakatta çabasından söz eden Berant, Clinton’ın ‘Netanyahu’yu o zaman daha iyi anladım... Yerleşim kararının dondurulmasına rağmen Abbas’ı barış görüşmelerine katılması için 14 ay süresince zor ikna ettim’ sözlerine dikkat çekti. Berant yazısına şöyle devam etti: ‘‘Aslında yerleşim kararının dondurulması gibi bir şey olmamıştı. Hükümet, yerleşim alanlarını daha da genişletme çabalarını sürdürüyordu. Yerleşim kararının dondurulması kararı birkaç bina ifade ediyordu Doğu Kudüs’te… Üstelik 2010 yılında önceki senelere nispeten daha çok konut yapıldı.’’


CLINTON HİÇ SÖZ ETMEDİ

Clinton’ın mülakatında Abbas’ın son dakikada uzlaşmayı reddettiğini ileri sürdüğüne dikkat çeken yorum yazısında, işin aslının eski ABD dışişleri bakanının anlattığı gibi olmadığına dikkat çekildi. Berant, görüşmeler başladıktan bir ay sonra (Ocak 2010) İsrail hükümetinin ‘dondurduğunu’ açıkladığı yerleşim birimlerinde tekrar inşaata başladığını yazdı. Berant, Obama’nın ve o dönem ABD'nin Ortadoğu temsilcisi olan George Mitchelle’nin, illegal konut inşaatlarının tamamının dondurulmasını istediğini hatırlattı. Yazıda, İsrail’in 1967 sınırlarına dönmesi, 150 bin Filistinli mültecinin 10 yıl süre zarfından tekrar yurtlarına dönmeleri karşılığında yüzde 1,9 toprak takasının müzakere edildiği belirtilerek, ‘‘Bunları İsrail hükümeti şiddetle reddetti. Ancak Hillary Clinton, bunlardan mülakatında hiç söz etmedi’’ denildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.