İsrail gazetesi kabadayılara seslendi

İsrail gazetesi kabadayılara seslendi

İsrail Haaretz Gazetesi analizi: Kabadayılar İsrail`e çok büyük zarar verdi

İsrail`in sol eğilimli gazetesi Haretz, hükümete yüklendi. Gazete Kabadayı olarak tanımladığı hükümet üyelerini soruşturmayı kabul etmesi yönünde çağrıda bulundu

İsrail`in sol eğilimli gazetesi Haaretz, bugün "Kabadayılar" manşetiyle yayımladığı haberde, İsrail hükümetinden filo saldırısına yönelik soruşturmadan kaçmaktan vazgeçmelerini istedi. İşte Haaretz gazetesininde yer alan makale:

İsrail`e çok büyük zarar verdi
Gazze yardım filosu baskını titiz bir soruşturma gerektiriyor çünkü yapılan baskında Türk sivillerin öldürülmesi yurt dışında İsrail’e çok büyük zarar verdi.
Soruşturma Komisyonu Kanunları’nın birinci paragrafı, soruşturmaya yönelik ülke komisyonu kurulmasının şartlarını belirtir.

Bu şartlara göre devlet “belli bir zamanda yaşanmış ve kamu adına büyük önem taşıyan bir meselenin aydınlatılması için” soruşturma yürütmek için bir komisyon kurabilir. Bu tanıma, geçtiğimiz hafta Gazze’ye yol alan Türk filosuna yapılan baskın öncesinde yaşanan karar alma sürecinden daha uygun bir olay yoktur sanıyoruz.

Kabadayı gibi
Türk sivillerin ölümüne neden olan baskın sadece İsrail’e yurt dışında büyük zarar verdiği için değil, aynı zamanda Tel Aviv’i kanunları çiğneyen bir kabadayı gibi göstermesi ve Yahudiler ile İsrailli Araplar arasındaki tansiyonu artırması nedeniyle titiz bir soruşturmaya tabi tutulmalı.

Olay hakkında daha fazla bilgi gün ışığına çıktıkça, Gazze’ye uygulanan ablukanın devam ettirilmesine yönelik karar, Türkiye’ye karşı durmak ve donanma komandolarını filodaki gemileri engellemek için gönderilmesinin olası sonuçları göz önünde bulundurulmadan yapıldığı izlenimi büyüyor.

Sadece üyeleri Yüksek Mahkeme tarafından atanan bir devlet soruşturma komisyonu, iktidardaki insanlardan korku duymadan izlenen politika ve bu politikanın neden olduğu sonuçlara tam bir açıklık getirebilir. Sadece böyle bir organ yaşanan olayı örtbas etmeye veya sorumluluğu politik liderlerden askere yüklemeye çalışmadan derinlemesine ve adil bir soruşturma yürütecek otorite ve kamu duruşuna sahip olabilir.

HÜKÜMET MAZERETLERE SIĞINIYOR
Ancak Başbakan Benjamin Netanyahu, Savunma Bakanı Ehud Barak ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’dan, Gazze’deki politikamız ve yardım filosundaki kararlardan baş sorumlu olan kişilerden oluşan hükümet, gözlerini kapıyor ve baskının “toplum için büyük önem taşıyan bir mesele” olduğunu görmezden geliyor.

Düzgün bir şekilde yürütülecek soruşturmayı kabul etmek yerine, politikacılar eften püften mazeretlerin arkasına gizleniyor. Netanyahu ve Barak soruşturmadan kendi eylemleriyle kaçınmaya çalışıyor: Doğası gereği yapısında sadece askerleri, onların komutanları içeren ancak politikacıları barındırmayan İsrail Güvenlik Güçleri tarafından yönetilen bir soruşturmadan bahsediyorlar.

Bu tür bir soruşturma sadece kendi eylemlerini ve İsrail’in filoya karşı kullandığı gücü haklı çıkaran bir rapor sunabilir. Bu tür bir girişim gerçekleri ortaya çıkarmak ve sorunları gidermekten çok bir halkla ilişkiler egzersizi görevi görecektir.

Filo baskını olayı gibi krizlerde, bu güvenilirliği ve şeffaflığı elde etmenin tek yolu bir Devlet Soruşturma Komisyonu kurmaktır.

Etiketler :