İsrail Hizbullah'ı hareketlendirdi

İsrail Hizbullah'ı hareketlendirdi

Filistin ve Gazze'de binlerce masum sivili katleden İsrail'in ülke çapındaki dördüncü sivil savunma tatbikatı başladı.

"Dönüm Noktası-4" adı verilen, beş gün sürecek tatbikat, ülkenin beklenmedik bir anda yüzlerce füze saldırısına maruz kalması senaryosu kapsamında, güneyden kuzeye askeri hazırlıkları, cephe gerisinde acil durum karşısında yapılacakları, ilgili resmi ve özel kuruluşların hazırlıklarını gözden geçirme ve geliştirmeyi amaçlıyor.

Siyonist Başbakan Binyamin Netanyahu, bugünkü Bakanlar kurulu toplantısında, tatbikatın "önceden planlanmış, rutin bir tatbikat" olduğunu söyledi. Netanyahu, "Füze ve roket tehditlerine maruz bir bölgede yaşadığımız hiç kimse için bir sır değil. En iyi savunma, bütçeden büyük yatırımlar yaptığımız savunma sistemini ve caydırıcılığı geliştirmektir" diye konuştu.

Savunma Bakanı Ehud Barak da savaş çıkarmak gibi bir planlarının olmadığını, "İsrail gibi bir ülkenin her zaman hazırlıklı olması gerektiğini" söyledi.

2007 yılında başlayan yıllık sivil savunma tatbikatlarının şimdiye kadarki en geniş kapsamlısı olduğu belirtilen bu tatbikat, Savunma Kuvvetlerinin (Zahal) Sivil Savunma Komutanlığı ile Ulusal Olağanüstü Durum İdaresinin ortak koordinatörlüğü altında, arama ve kurtarmayla ilgili birimler, hükümet kuruluşları, yerel yönetimler, güvenlik örgütleri ve sivil kuruluşların katılımıyla yapılıyor.

Tatbikatın 68 kent ve kasabada uygulanacağı, ülke nüfusunun yüzde 70'ini kapsayacağı ifade ediliyor.

Hizbullah'ın tatbikat nedeniyle güney Lübnan'da binlerce militanını harekete geçirdiği bildirilmişti.


Etiketler :