İsrail ile işbirliğine son

İsrail ile işbirliğine son

İskandinav firmaları, İsrail'in barış sürecinin köküne kibrit suyu döken uygulamalarının ardından 'etik kaygılar' nedeniyle bu ülkeyle işbirliğine birer birer son veriyor.

Terör devleti İsrail yönetiminin son günlerde yaptığı sert açıklamalar Ortadoğu'da gerilimin daha da yükselmesine neden olurken uluslararası arenada İsrail'e destek veren ülke sayısı her geçen gün azalıyor. Yıllardan beri çeşitli İsrailli firmalarla ortaklıkları bulunan bazı İskandinav firmalarının yavaş yavaş bölgedeki yatırımlarına son verdiği öğrenildi.

İsveç'in en büyük emeklilik fonlarından biri olan Första AP-Fonden dün İsrailli silah imalatçısı Elbit Systems firmasıyla olan ortaklığını sonlandırdığını bildirdi. Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan Första AP-Fonden ortaklıktan ayrılma nedeni olarak 'etik kaygıları' gösterdi. Elbit Systems firması İsveç Etik Konseyi tarafından kara listeye alınmış durumda. İsveç Etik Konseyi, bu firmayla bağlantısı bulunan İsveç merkezli firmalardan yatırımlarına son vermelerini istiyor. Nitekim Första AP-Fonden isimli emeklilik fonu da bu istek sonucunda Elbit Systems ile olan ortaklığına son verdi.

NORVEÇ İLK AYRILAN ÜLKE OLDU

Första AP-Fonden, son yıllarda İsrail'deki yatırımlarına son veren İskandinav firmalarından sadece biri. Daha önce Norveçli ve Danimarkalı firmalar da çeşitli etik kaygılar öne sürerek Elbit Systems ile ortaklıklarına son vermişti. 2008 yılının Eylül ayında Elbit Systems'in en büyük ortaklarından biri olan Norveç Emeklilik Fonu ortaklığa son verdiğini açıklamıştı. O dönem iki ülke arasında ciddi bir krizin çıkmasına neden olan bu gelişmeden sonra İsrail Dışişleri Bakanlığı Norveç'in İsrail'deki büyükelçiliğini bakanlığa çağırmış ve konuyla ilgili detaylı bir açıklama istemişti.

DANİMARKALILAR DA ÇEKİLDİ

Batı Şeria'daki ayırma duvarının güvenliğinden de sorumlu olan Elbit Systems firması Danimarkalıların da yakından tanıdığı bir firma. Çünkü geçtiğimiz yıllara kadar Danimarka'nın en büyük emeklilik fonlarından biri olan ATP'nin da bu firmayla ortaklığı bulunuyordu. 5,5 milyon nüfuslu Danimarka'da 4,4 milyon üyesi olan ATP, Norveç Emeklilik Fonu'nun ortaklıktan çekildiğini açıklamasının ardından Elbit Systems ile olan bağlantılarını koparmıştı. ATP yetkilisi Jonas Bhatti, her ne kadar ortaklıktan çekilme kararının ekonomik kaygılarla alındığını belirtse de İskandinav komşularının kara listeye aldıkları bir firma ile ortaklığa devam etmelerinin zor olduğunu kabul ediyor.

Etiketler :