İsrail, 'ırkçılığı' yasalaştırıyor!

İsrail, 'ırkçılığı' yasalaştırıyor!

İsrail'de tartışmalı yeni vatandaşlık yasası, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun çabalarına rağmen aşırı sağcı partilerin desteğiyle kabineden geçti.

İsrail'de tartışmalı yeni vatandaşlık yasası, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun çabalarına rağmen aşırı sağcı partilerin desteğiyle kabineden geçti. Tasarının önümüzdeki günlerde parlamentoya da gelerek yasalaşmasından endişe ediliyor.

Tartışmalı değişikliğe göre İsrail devleti 'Yahudi ve demokratik devlet' olarak adlandırılıyor. Tasarıya göre İsrail vatandaşı olmak isteyen bir kişi 'Yahudi ve demokratik İsrail devleti' üzerine yemin edecek.

Tasarının pazar günü Knesset'e (İsrail Parlamentosu) gelmesi bekleniyor. Kararın özellikle de nüfusun beşte birinden fazlasını oluşturan Araplar arasında büyük bir tepki meydana getirmesi bekleniyor. Uluslararası kamuoyu da bu yöndeki girişimlere karşı çıkıyor.

Knesset'te temsil edilen Arap partilerinden Hadaş'ın üyelerinden Muhammed Barka, gelişmelere tepki göstererek "Netanyahu yeni yasama yılını esinlendiği ırkçılıkla açtı." diyerek tepki gösterdi. Barka şu görüşleri de dile getiriyor: "Vatandaşlık düzenlemesi tamamen ırkçı. İsrail'in hukuk kitabı dünyanın en ırkçı ve ayrımcı rejimlerinin kılavuzu haline geldi."

Tasarı aşırı sağcı Adalet Bakanı Yaakov Ne'eman tarafından sunulmuştu. Tasarının meclisten geçmesi durumunda aşırı sağcıların en büyük zaferlerinden biri olacak.

Filistinlilerle barış masasında da İsrail'in Yahudi devleti olarak tanınmasını isteyen İsrail Başbakanı Netanyahu'nun bu girişime çok da karşı çıkmadığı belirtiliyor.

Timeturk.com

Etiketler :