İsrail Mavi Marmara'ya bir daha saldıramaz

İsrail Mavi Marmara'ya bir daha saldıramaz

Mescid-i Aksa muhafızı olarak bilinen Filistinli lider Şeyh Raed Salah, sabah gazetesine yaptığı ropörtajda "İsrail, savaş ilan etti" dedi, Mavi Marmara'ya yönelik saldırının bir daha tekrarlanamayacağını söyledi.

Özel Röportaj: sabah Taha Dağlı-Salih Eser

İsrail Başbakanı Netanyanu, barış için bir plan sundu. Bu plana Filistin'den büyük tepki geldi. Siz ne düşünüyorsunuz?

Netanyahu'nun 'Kudüs İsrail'in başkentidir' açıklaması bir savaş ilanıdır. İsrail bu savaşı Filistin, Araplar ve tüm Müslümanlara karşı başlatmıştır. Çünkü Kudüs sadece Filistinlilerin değil tüm Müslümanlarındır. Netanyahu bu sözleriyle tüm Müslümanları hedef almıştır.

İsrail'e en iyi yanıtı Mısır verdi diyebilir miyiz?

Mısır'ın Refah sınır kapısını açması çok önemlidir, onurlu bir duruştur. Mısır'da yıkılan Mübarek iktidarı halkını dinlemiyordu. Ayrıca taraflı bir politikası vardı. Refah, Gazzelilerin dünyaya açılan tek kapısıdır, günlük ihtiyaçları, yiyecek, içecek ne varsa buradan getiriliyor. Çünkü Gazze diğer tarafta, İsrail ile kara sınırları ve denizden kuşatma altında.

El Fetih-Hamas anlaşması size göre ne kadar uzun ömürlü olur?

Mısır'da El Fetih ile Hamas arasındaki anlaşma Filistin halkının özlemini çektiği bir bütün olmanın ilk adımıdır. Filistin'in tek çatı altında bir araya gelmesini İsrail istemiyor. Çünkü böyle bir bütünlük, İsrail'in Filistin topraklarındaki, Mescidi Aksa'daki hedeflerine aykırı bir güç demektir. Ancak Filistin halkı her şeyin farkında, bu işbirliğini sağlamakta kararlılar.

Refah sınırının açılması Filistinlileri rahatlatır mı?

İsrail, Gazze Şeridindeki bütün sınırlarını kontrol altında tutuyor. Gazze yıllardır ambargo altında. Mısır'ın Refah sınırını açması İsrail'in bu büyük çabalarına darbe vurdu. Mısır'ın bu kararını kabul etmiyorlar. Çeşitli baskı yolları arayacaklardır ancak başarılı olacaklarını sanmıyorum çünkü bölge artık eskisi gibi onların kontrolünde değil.

Mavi Marmara yine yola çıkacak. İsrail geçen yıl yaptığı saldırıyı bir kez daha tekrarlar mı?

İsrail'in geçen yıl Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırı dünyada büyük tepkiyle karşılandı. Şimdi ikinci gemi yola çıkacak, ona saldırabileceklerini düşünmüyorum. Dünyanın farklı ülkelerinden 20 gemide binden fazla insan olacak. Tüm Müslümanların gözü kulağı özgürlük filosunda olacak. İnşallah bir ay sonra Gazze için yeni bir başlangıç olacak. Benim şahsi görüşüm özgürlük gemisi hedefe ulaşacak.

Arap coğrafyasındaki iktidarlara yönelik halk hareketinin Filistin'deki yansıması nasıl? Yani Filistinlilerin de İsrail'e başkaldırması gündemde mi?

Filistin'in dışındaki Arap ülkelerinde 5 milyon Filistinlinin yaşadığı mülteci kampları var. Buradaki insanlar ülkelerinden uzakta, mülteci konumunda yaşıyorlar. Bu yıl Ortadoğu'da farklı olaylar meydana geliyor. Nakba günündeki ayaklanmalar, Mısır'daki El Fetih-Hamas anlaşması, özgürlük filosunun yolculuğu gibi, tüm bu olaylar Filistin Devleti için atılmış birer adımdır. Hepsi bir bütün olacak Filistin tek çatı altında toplanacaktır.

BM'nin tanıdığı bir Filistin Devleti kurulacak mı?

Amerika Başkanı Obama Filistin Devletinin kurulmasından bahsetti. Daha sonra Netanyahu Amerikan Kongresinde Filistin Devleti ifadesini kullandı. Ama her ikisi de çeşitli şartlar öne sürdü. Filistin Devleti şu an zaten vardır ancak Amerika ve İsrail bunu tanımamaktadır. Onlar Filistin'in bir bütün olmasını istemiyorlar buna rağmen başkenti Kudüs olan bir Filistin Devleti hak ettiği şekilde kurulacaktır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.