İsrail Seçimlerinde İlk Sonuçlar

İsrail Seçimlerinde İlk Sonuçlar

İsrail'deki seçimlerden ilk sonuçlar gelmeye başladı. Sandık başı anketlerine göre Kadima Partisi az farkla önde gidiyor.

İsrail'de erken genel seçimler için oy verme işlemleri sürerken, seçimlere katılım oranı yerel saatle 18.00 itibarıyla yüzde 50.3 olarak belirlendi. İlk sonuçlara göre Kadima Partisi az farkla önde gidiyor.

5,3 milyon dolayında kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, seçime katılım oranının böyle devam etmesi halinde yüzde 70-72 düzeyinde olması bekleniyor.

KÜÇÜK ÇAPTA OLAYLAR ÇIKTI

Öte yandan İsrail'in kuzeyinde, nüfusu Filistinli Araplardan oluşan Umm El-Fehm kentinde seçim gözlemcisi olarak bulunmak isteyen ve bu konudaki talebine Yüksek Seçim Kurulunca onay verilen İsrailli tanınmış aşırı sağ eylemci Baruh Marcel, olay çıkabileceği endişesiyle polis tarafından kente sokulmadı.

Marcel, polisin engellemesini "demokrasi için kara bir gün" sözüyle değerlendirdi, polisi, Arap toplumunda huzuru sağlamakta yetersiz olduğu için böyle davranmakla suçladı.

Kentte sandık gözlemcisi olarak Marcel'in yerine, Ulusal Birlik Partisi'nden milletvekili Aryeh Eldad görev aldı. Eldad, kente kalabalık bir polis grubu eşliğinde girdi, yine de seçim sandığının bulunduğu yerde yerel sakinlerle polisler arasında olaylar meydana geldi.

Aryeh Eldad, daha sonra başka seçim sandıklarını da ziyaret edeceği gerekçesiyle, yine polis kordonu altında kentten ayrıldı. Seçim sandığının bulunduğu yerde yapılan protesto gösterisinde, polis, göstericilerden 5'ini gözaltına aldı.

Öte yandan, polis, Kudüs'ün Pisgat Ze'ev mahallesinde bir kadını, Evimiz İsrail Partisi için sahte oy pusulaları dağıtırken yakalayıp gözaltına aldı.

LİDERLER OY KULLANDI

Kadima lideri Tzipi Livni, oyunu Tel Aviv'in Ramat Ha Hayal semtindeki bir okulda kullanırken, Likud lideri Binyamin Netanyahu Kudüs'te, seçimlerde büyük patlama yaparak üçüncü sıraya yerleşmesi beklenen İsrail Evimiz (Yisrael Beiteniu) partisi lideri Avidor Lieberman Batı Şeria'da evinin bulunduğu bir Yahudi yerleşim merkezinde oy kullandı.

Sandık başında vatandaşları oy kullanmaya çağıran Livni, "Şimdi yapmamız gereken, yağmursa yağmur, soğuksa soğuk, çıkıp oy vermektir" dedi. Livni, "insanların gözlerini kapayarak, oy sandığının önünde birkaç saniye durup, umudu ve sonuçlar yayımlandığında neyi görmek istediğini düşünmelerini" istedi.

"Kadima kazanacak" diyen Livni, "bundan emin olduğunu ve herkesin de bunu bildiğini" söyledi. Bir soru üzerine, kendisini çok iyi hissettiğini söyleyen Kadima lideri, "Sonuçta bunu sayılar belirleyecek, ama iş oldu sayılır" dedi.

Likud lideri Binyamin Netanyahu, eşi Sarah Netanyahu ile birlikte Kudüs'te oyunu sandığa atarken, "İnsanlar değişim istiyor ve bugün değişimi seçecekler. Kendilerine yeni bir rota çizmek isteyenler, Likud ve benim safımda olacaklar" diye konuştu.

İşçi Partisi lideri ve Savunma Bakanı Ehud Barak da oyunu yine Tel Aviv'de, evinin yakınındaki bir sandıkta kullandı. Barak, seçimden partisinin güçlenerek çıkacağından emin olduğunu söyledi. Barak, seçmenlerden kendilerine oylarını kullanmadan önce "Kime güvenebilirim" diye sormalarını isteyerek, "Yuvaya dönün ve İşçi Partisi için oy kullanın" dedi.

AŞIRI SAĞ DAMGA VURACAK

Genel seçimde sonucu seçmenlerin yüzde 20'sini oluşturan kararsızlar belirleyecek. 120 sandalyeli meclise aşırı sağın damga vurması bekleniyor.

Seçimlerde belirleyici olan ise partilerin Gazze saldırısı karşısındaki tavrı. Kamuoyu araştırmalarına göre, Gazze operasyonu en çok radikal milliyetçi Evimiz İsrail Partisi'nin lideri Avigdor Lieberman'a yaradı.

"Gazze ile İsrail arasındaki sınırlar kapatılmalı" diyen Lieberman büyük ihtimalle, seçimden sonra kurulması muhtemel bir koalisyon hükümetinin ortaklarından biri olacak.

Son anketlere göre, 120 sandalyeli parlamentoya muhalefet lideri Binyamin Netanyahu'nun Likud'u 26, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin Kadima'sı ise 23 milletvekili yollayacak.

Seçimlerde Lieberman'ın İsrail Evimiz Partisi 17-18, Savunma Bakanı Ehud Barak'ın İşçi Partisi ise 15-16 milletvekilliği alacak.

33 partinin katıldığı seçimlerde yarış bu 4 parti arasında geçecek.

Filistinli siyasi yorumculardan Talal Ukal da İsrail'deki son kamuoyu yoklamalarının, sağ partilerin ağır bastığını gösterdiğini, bunun da İsrail tarafının barışla pek ilgilenmediğini ortaya koyduğuna inandığını belirtti.

Ukal, İsrail'in sağa doğru kaymasının, daha fazla savaşa ve barış sürecinin de daha fazla tehlikeye girmesine neden olacağını savundu
.

Etiketler :