İsrail tüm askeri anlaşmaları dondurdu

İsrail tüm askeri anlaşmaları dondurdu

İsrail, kendilerini geçtiğimiz hafta "Anadolu Kartalı" tatbikatından dışlayan Türkiye ile askeri anlaşmaları durdurma kararı aldı.

Türkiye ile İsrail arasındaki kriz büyüyor. Önce Davos kriziyle başlayan ardından Anadolu Tatbikatı ve Ayrılık dizisiyle daha da gerilen ilişkiler bugün İsrail'in Türkiye ile askeri anlaşmaları durdurma kararı almasıyla kopma noktasına geldi.

İbrani gazeteler Tel Aviv'in Türkiye ile siyasi krizin derinleşmesi üzerine tüm askeri silah anlaşmalarını durdurma kararı aldığını ortaya koydu.

GLOBES: İSRAİL, TÜRKİYE İLE TÜM ASKERİ İHRACATI DONDURDU

İbrani ekonomi gazetesi Globes yayımladığı raporda şöyle dedi; ''İsrail, Türk Ordusu, geçtiğimiz seneler boyunca İsrail Emniyet Kurumu'nun en iyi müşterilerinden biri olmasına karşın önümüzdeki dönemde Türkiye'ye yapmayı kararlaştırdığı tüm askeri ihracatı dondurma kararı aldı.''

DEFENCE NEWS: TÜRKİYE ARTIK İSRAİL İÇİN SIRADAN BİR ÜLKE

Amerika'da yayımlanan askeri savunma dergisi Defence News de İsrail'li güvenlik kaynaklarının şu sözlerini aktardı; ''Orada Türkiye ile ihtiyacı olan tüm askeri teçhizatı da kapsamak üzere bütün anlaşmaların ertelenmesi kararı söz konusudur. Ayrıca Türkiye'nin artık İsrail askeri kurumundaki konumu da değişmiştir. Artık özel önceliği olan bir ülke olarak görülmek yerine sıradan bir ülke olacaktır. Bu nedenle de İsrail liderliği tarafından açık bir karar alınmadıkça kendisine askeri ihtiyaçlarının veya askeri teçhizatın satışının yapılması mümkün değildir."

Aynı şekilde Türkiye'nin askeri teçhizata erişim adına tüm talepleri gelecekte İsrail tarafından önce incelemeye alınacak. İş sadece İsrail askeri kurumu ile Türk Ordusu arasındaki anlaşmalarla sınırlı kalmayacak. Aksine Türkiye'nin tüm talepleri İsrail'de siyasi seviyede ele alınacak, bu talepler İsrail silahlarının yurtdışına ihracatı ile ilgili bakanların hepsine sunulacak.

Aynı kaynaklara göre İsrail liderliği Tel Aviv'deki savaş bakanlığı yetkililerine, İsrail şirketlerinden uzman tekniklere ulaşma yönünde Türk şirketlerinden gelen isteklere cevap vermemeleri için nota verdi.

TIMETURK

Etiketler :