İsrail Türkiye gerilimini başlatan neden

İsrail Türkiye gerilimini başlatan neden

Gerilen Türkiye-İsrail ilişkileri, Erhan Çelik’le İskele Sancak’ta masaya yatırılıyor. Bir televizyon dizisiyle patlak veren ve “alçak koltuk” kriziyle tırmanan gerilimin ardında neler var? Ortadoğu uzmanları tartıştı.

 

Erhan Çelik’le İskele Sancak’ta bu hafta, İsrail ile yaşanan son krizin ardından gerilen Türkiye-İsrail ilişkileri masaya yatırıldı.
Program konukları Akşam Gazetesi Yazarı Hüsnü Mahalli, Vakit Gazetesi Yazarı Mustafa Özcan ve Radikal Gazetesi Yazarı Ceyda Karan…

Gerilen Türkiye-İsrail ilişkileri, Erhan Çelik’le İskele Sancak’ta masaya yatırılıyor! Bir televizyon dizisiyle patlak veren ve “alçak koltuk” kriziyle tırmanan gerilimin ardında neler var? Gelişen Türkiye- Amerika ilişkileri bu krizin temel nedeni mi? İsrail, Türkiye’nin son dönemde bölgede üstlendiği rolden rahatsız mı oluyor? Türkiye- İsrail ilişkilerinin dünü, bugünü ve yarını ele alındı.

İsrailli gazeteci  Rafael Sadi, Türkiye ile İsrail arasındaki krizin Gazze yüzünden çıkmadığını krizin daha eskilere dayandığını söyledi. Sadi, asıl krizin 2004'de Ahmet Yasin'in ölümü ile başladığını anlattı. Sadi,  Türkiye Başbakanı'nın her ortamda İsrail'e yönelik tavır içinde olduğunu İsrail'e giydirmeyi bir alışkanlık haline getirdiğini söyledi.

Hüsnü Mahalli ise, İsrail ile Türkiye arasındaki tartışmanın geçmişe dayandığını İsraillilerin Türkiye'ye yönelik tepkinin İsrail Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'ye davet edilmemesi  ve bir türlü uygun programın bulunmadığının belirtilmesiyle başladığını ve daha sonra bu sürece Gazze'de yaşanların eklendiğini söyledi. Hüsnü Mahalli, Filistin'de 2006 yılında seçim yapıldığını, İsrail'in evlere girerek 50 dolayında Hamas milletvekilini gözaltına aldığını ve bunları hapse attığını söyledi.

Mahalli, İsrail Başbakanı Olmert'in Ankara'ya gelip Başbakan Erdoğan ile 5 saat görüştüğünü, Suriye ile görüşmeleri çin tam mutabakat kalındığına ilişkin Başbakan Erdoğan'a söz verildiğini Erdoğan'ın bunun üzerine Suriye ile temasa geçerek Beşar Esad'ı da ikna ettiğini buna karşın Olmert'in söz vermesinden bir gün sonra Gazze saldırısını başlatmasının ipleri tamamen kopardığını söyledi.

Etiketler :