İsrail, UNESCO'ya savaş açtı

İsrail, UNESCO'ya savaş açtı

İsrail, Rahil'in türbesini cami ilan eden UNESCO'ya savaş açtı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Kültür ve Bilim Örgütü (UNESCO)'nun Batı Şeria'da bulunan Rahil Türbesi'ni Camii olarak ilan etmesine İsrail sert tepki gösterdi.

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Batı Şeria'da koruma altındaki 5 yer konusunda UNESCO ile işbirliği yapmayacaklarını açıkladı. Son gelişmeden Filistin Yönetimi'nin sorumlu olduğunu da öne süren Ayalon, UNESCO'nun Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın mühür makamı haline geldiğini iddia etti.

Hz. Yakup'un eşi Rahil'in kabri olduğu öne sürülen Beytüllahim'deki türbe Müslümanlar tarafından Bilal bin Rabah Camii olarak adlandırılıyor ve burası Müslümanların yanısıra Hıristiyanlar ve Yahudiler tarafından da kutsal olarak görülüyor. UNESCO'nun geçtiğimiz hafta aldığı karardan sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu sert bir açıklama yaparak bu örgütün İsrail'i geçmişinden koparmaya çalıştığını öne sürmüştü. Netanyahu açıklamasında "Eğer 4 bin yıl önce Yahudi milletinin anne ve babaları, İbrahim, İshak, Yakup, Sara, Lea ve Rahil'in gömüldükleri yerler Yahudi mirasının birer parçası değil iseler o halde onlar nedir?" demişti.

UNESCO, geçtiğimiz hafta aldığı kararla El Halil kentindeki Hz. İbrahim Camii'ni de tescillemişti. Yahudiler de ibadet için geldikleri Cami'ye Atalar Mağarası adını veriyor. Yahudilere göre İbrahim, İshak ve Yakup peygamberler burada defnedildi. İsrail bu kutsal mekandan dolayı 180 bin nüfuslu kentin ortasında 500 Yahudi yerleşimcinin barınmasına izin veriyor.

İsrail geçtiğimiz şubat ayında aldığı bir kararla Batı Şeria'daki pek çok kutsal mekanı ulusal miras alanı olarak ilan etmiş, bu şekilde bu yerleri korumak ve restore etmek istediğini öne sürmüştü. Ancak Filistinliler İsrail'in bu kararını Batı Şeria'yı Yahudileri tarihi mirası olarak ilan etmek için attığı bir adım olarak değerlendirmişti.

 

Etiketler :