İsrail ve Amerika'dan yeni bir hamle

İsrail ve Amerika'dan yeni bir hamle

İşte zamanlaması dikkat çeken o tatbikat

Türkiye'nin geçtiğimiz hafta "Anadolu Kartalı" tatbikatından İsrail'i dışlamasının ardından başlayan kriz ABD ve İtalya'nın da çekilmesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştı. Bugün İsrail ve Amerika'dan yeni bir hamle geldi.

ABD ve İsrail her iki yılda bir düzenledikleri askeri tatbikata bugün start verdi. "Juniper Cobra" (Ardıç Kobrası) isimli tatbikatın İsrail tarihindeki en büyük operasyon olacağı bildirildi.

İki yılda bir yapılan tatbikat en son 2007 yılında 10-20 Mart tarihleri arasında yapılmıştı.

Bu yılki tatbikatta İsrail üzerine yapılacak bir füze saldırısı durumunda iki ülkenin uygulamaya koyacağı ortak savunma planları denenecek.

İki hafta sürecek tatbikata 15 Amerikan savaş gemisinin yanı sıra her iki ülkeden toplan 2,000 askeri personel katılacak.

Hatırlanacağı gibi Türkiye geçtiğimiz hafta, 12-23 Ekim tarihleri arasında yapılacak Anadolu Kartalı ortak hava tatbikatından İsrail'i çıkarma kararı almış, bunun üzerine ABD de Türkiye'deki tatbikata katılmayacağını açıklamıştı.

Buna karşın İsrailli yetkililer, tatbikatın “dünyada şu an yaşanmakta olan herhangi bir şeye cevap olmadığını”, uzun zamandan beri planlanmakta olduğunu ifade etti.

BBC’nin Ortadoğu muhabiri Tim Franks ise tatbikatın iki önemi olduğuna işaret etti: birincisi İsrail’e yönelik muhtemel saldırılara karşı caydırıcılık yaratmak, ikincisi İsrail halkına ABD’nin bu ülkenin güvenliğini ciddiye aldığını göstermek.

İsrail radyosunun haberini dayandırdığı üst düzey askeri bir yetkili de tatbikatın İran’la yaşanacak herhangi bir gerginliğe karşı hazırlık olduğunu söyledi.

Juniper Cobra isimli tatbikatın 5 Kasım tarihinde sona ermesi bekleniyor.

Etiketler :