İsrail ve Mısır'a Tepki Eylemi

İsrail ve Mısır'a Tepki Eylemi

Filistin Dostları Platformu Taksim'de İsrail’i, Levent'te Mısır'ı protesto etti. Protestolarda İsrail Bayrakları yakıldı.

Filistin Dostları Platformu Taksim'de İsrail’i, Levent'te Mısır'ı protesto etti. Binlerce kişinin katıldığı gösteride İsrail'in Gazze'ye ambargosu ve saldırıları protesto edildi.

 

İsrail’in Gazze saldırılarının üzerinden tam 1 yıl geçti. Fosfor bombası da dahil olmak üzere pek çok kimyasal silahın kullanıldığı saldırılarda 500’ü çocuk olmak üzere 1500 kişi hayatını kaybetti. İsrail 3 hafta boyunca havadan, karadan ve denizden hiç durmaksızın Gazze’yi bombardımana tuttu. İsrail geri çekildiğinde geride harabe olmuş bir şehir bıraktı. 2006 yılından itibaren uyguladığı ambargoyu da genişleterek Gazze şehrini açık hava hapishanesi haline getirdi.

 

İsrail saldırılarının yıldönümü olan 27 Aralık Pazar günü Taksim meydanında toplanan yaklaşık bin kişilik grup İsrail saldırılarını protesto ederken, Mısır’ın engellemeleri sonucu Ürdün’ün Akabe şehrinde bekletilen Filistin’e özgürlük konvoyu’na da destek verdi. Özgür-Der, İnsani Yardım Vakfı (İHH), Mazlumder, İnsan ve Medeniyet Hareketi, Medeniyet Derneği, Araştırma Kültür Vakfı, İsra-Der, Akabe Vakfı, Fatih Akıncıları, Andolu Gençlik Derneği vb. birçok İslami kuruluşun bir araya gelerek oluşturduğu Filistin Dostları, Siyonist vahşete karşı İslami direniş hareketlerinin öncülüğünde Gazze halkının topyekûn ortaya koyduğu destansı direnişin birinci yıldönümünde Taksim Meydanı'nda toplandılar.

HEPİMİZ FİLİSTİNLİYİZ

Çok sayıda Filistin bayrağı ve direniş hareketlerinin flamalarının taşındığı eylemde "Hepimiz Filistinliyiz, Direneceğiz", "Siyonist Saldırının Yıldönümünde Gazze Direnişini Selamlıyoruz" yazılı pankartlar açıldı. Çeşitli STK’ların bir araya gelerek oluşturdukları Filistin Dostları Platformu adına çeşitli konuşmalar yapıldı. Eylemde Cüneyt Sarıyaşar, Abdullah Sevim, Rıdvan Kaya, Abdurrahman Dilipak ve Ahmet Ağırakça birer konuşma yaparak 1500 kardeşimizin şehit edildiği Gazze'de yaşanan soykırımın ve tüm yoksunluklarına rağmen Gazze halkının gösterdiği direnişin unutulmaması, unutturulmaması gerektiğini hatırlattılar.

MAZLUMDER: “CANAVAR İSRAİL”

Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Cüneyt Sarıyaşar son 3 yıldır Gazze’de kabul edilemez bir insanlık suçu işlendiğini ifade ederek şunları söyledi: ‘Gazze saldırıları ile birlikte İsrail nasıl bir canavar olduğunu tüm dünyaya göstermiştir. İsrail çılgına dönmüş kimseni aklına bile getirmediği en vahşi soykırım yöntemlerini Gazze halkı üzerinde kullanmaya başlamıştır. buradan uğurladığımız ve içinde kardeşlerimizin bulunduğu konvoya dahi tahammül edememiştir. Ancak şunu unutmasınlar bizler oraya Hz Musa’ya inanan insanlar olarak gidiyoruz.’

ÖZGÜRDER: “ONURSUZ YAŞIYORLAR”

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya ise yaptığı konuşmada Gazze halkının her türlü zorluğa rağmen onurlu bir duruş sergilediğini söylerken Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek gibi işbirlikçilerin ise her türlü imkâna rağmen onursuz bir yaşam sürdürdüklerini ifade etti.

DİLİPAK: “İSLAM ÜMMETİ İLK DEFA BU KADAR YALNIZ”

Gazeteci yazar Abdurrahman Dilipak ise İsrail yenmek için önce içimizdeki tefrikayı bitirmemiz gerektiğini ifade ederken şunları söyledi: ‘ İsrail’i yenmek istiyorsak önce safları sıklaştırmalıyız. En büyük düşman nefsimizdir. Gazze İslam ümmeti için bir mektebe dönüşmüştür. İsrail kurulduğu tarihten itibaren ilk defa bu kadar yalnız duruma düşmüştür.’

 

Yapılan konuşmaların ardından engellemeler sonucu Ürdün’ün Akabe şehrinde kalan Filistin’e Özgürlük Konvoyu’nda bulunan İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım’la telefon bağlantısı yapıldı. Meydanı dolduran binlerce kişi sessiz bir şekilde Bülent Yıldırım’ı dinledi.

 

Yıldırım yaptığı konuşmasında gerçekleştirilen konvoy ile büyük bir ses getirildiğini ifade ederken şunları söyledi: ‘ Şu an Mısır ne yapacağını şaşırmış durumda. Dünyanın her yerinden Mısır’a tepkiler geliyor. İsrail’in uyguladığı ambargoda Mısır’ın ne kadar aktif bir rol oynadığı bu konvoy ile ortaya çıktı. Mısır bize diyor ki Suriye’ye geri dönün oradan gemilerle Gazze’ye geçin. Bize

1000 km fazladan yol yaptırmaya çalışıyor. Mısır bu konvoyu engellemek için elinden geleni yapıyor. Yol güzergâhını bize iletmediler diyor Mısır’lı yetkililer. Siz sağır mısınız. Kör müsünüz. Haftalardır güzergâhımızı söylüyoruz. Ama şunu aklınızdan çıkarmayın hiçbir durumda geri dönmeyi düşünmüyoruz.’

 

Eylemde son olarak Grup Yürüyüş direniş marşları seslendirdi. Gazze direnişine ithafen bestelediği şarkıyı okuyan Grup Yürüyüş, ardından topluluğun katılımıyla "İntifada" marşını seslendirdi.

KAHROLSUN İSRAİL

Eylem boyunca tekbir getiren topluluk, sık sık da "İstanbul'dan Gazze'ye Direnişe Bin Selam!", "Kahrolsun İsrail!", "Yaşasın Küresel İntifada!", "Hamas'a Selam Direnişe Devam!", "Yaşasın Filistin Direnişimiz!", "Gazze Halkı Yalnız Değildir!" şeklinde sloganlar attı. İsrail bayrağı tekbirler eşliğinde ateşe verildi.

 

Filistin Dostları eylemin bitiminde dünyanın birçok yerinden arabalarıyla Filistin Konvoyu'na katılan ve Gazze'ye girmek için günlerdir yolda olan konvoyun Mısır tarafından Akabe Limanı'nda bekletilmesi, ülkeye sokulmaması ve böylelikle Gazze'ye girmesi engellenmesi karşısında Mısır'ı protesto etmek üzere alandan ayrıldı.

 

Levent Metro durağında toplanan Filistin Dostları, "Gazze Haykırıyor; Refah Kapısını Açın!" ve "Siyonist İsrail ile İşbirliği Suçtur!" yazılı pankartlar açarak Mısır Konsolosluğu'na kadar sloganlar eşliğinde yürüdü.

 

Etiketler :