İsrail'de yeni hükümet başlamadan bitti

İsrail'de yeni hükümet başlamadan bitti

İsrail'de, Likud lideri Benyamin Netanyahu'nun, Cumhurbaşkanı Şimon Peres'ten görevi almasının üzerinden 10 gün geçmesine rağmen, koalisyon görüşmelerinde ilerleme sağlanamadı.

Netanyahu, geniş tabanlı hükümet kurma çabasından vazgeçmezken, koalisyona katmak için uğraş verdiği Dışişleri Bakanı Livni'nin Kadiması ise koalisyon görüşmelerini durdurma kararı aldı.

Kadima'nın meclis grup toplantısında Tzipi Livni, "Sürekli yaşam mücadelesi veren bir hükümette bulunmanın anlamı olmadığını" belirterek, "çözüme odaklı bir birlik doğru birliktir" diye konuştu.

Livni, Netanyahu ile önceki iki görüşmesinde ısrarla üzerinde durduğu "iki devletli çözüm" ilkesinin İsrail'in çıkarlarına olduğunu vurgularken, bazı parti milletvekillerinin uzlaşma yolundaki taleplerine de sert çıktı ve "Biz, bu nedenle Likud'u terkettik" dedi. Livni, Likud içinde hala Filistin devletine "hayır" diyenler bulunduğunu da dile getirdi.

Livni, Likud'dan sonra bu düşünceyi geliştirmek için Kadima'yı kurduklarını söylerken, "Hükümette bakanlık karşılığında bu amacımdan vazgeçmek niyetimde değilim" diye konuştu.

Kadima'nın Likud'un önderliğindeki koalisyona katılması fikrini destekleyenlerden, Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz, Kadima'nın Netanyahu başkanlığındaki bir hükümete katılınması yolunda uzattığı eli reddetmemek gerektiği yolundaki görüşünü tekrarladı. Mofaz, yine de herhangi bir hükümete katılma pahasına koalisyona girmekten yana olmadığını, ancak bir birlik hükümeti kurma olasılığının bulunup bulunmadığına bakılmasını istedi.

Parti grubu, Likud ile koalisyon görüşmelerinin sürdürülmemesi yolundaki bir öneriyi kabul etti.

İşçi partisinin meclis grubunda konuşan Savunma Bakanı ve parti lideri Ehud Barak ise partisinin göründüğü kadarıyla muhtemelen koalisyona katılmayacağını dile getirdi. Ancak Barak, açıkça muhalefet olacaklarını söylemekten de kaçındı.

Livni'nin Kadiması'nın muhalefet olması halinde, Livni'nin de muhalefet lideri olarak ortaya çıkmasının, Barak'ın konumunu zorlaştırdığı belirtiliyor. Bu nedenle Barak, mevcut güvenlik ve ekonomik zorlukların ışığında, İşçi partisinin hükümetin içinde yer almasının daha fazla etkili olacağını söyleyerek, koalisyona katılmak için parti mensuplarını iknaya çalışıyor.

-"HENÜZ VAZGEÇMEDİM"-

Koalisyonu oluşturma çabaları süren Likud lideri Benyamin Netanyahu ise İsrail'in güvenlik sorunlarının yanı sıra ekonomik zorluklarla mücadele için, geniş tabanlı bir hükümet arayışından henüz vazgeçmediğini söyledi.

"Sorunlar beklemez. Ne kassam füzeleri bekler, ne İran nükleer tehdidi, ne de işsizlik..." diyen Netanyahu, parti grubuna "Bir an önce istikrarlı ve güçlü bir hükümete ihtiyacımız var. Geniş tabanlı bir hükümet kurma ümidimden henüz vazgeçmedim. Görüşmeler sürüyor" şeklinde seslenerek, görüşmelerinin verimli olacağı beklentisini dile getirdi.

Siyasi gözlemciler, Netanyahu'nun İşçi partisi lideri Barak'ın grubu ile yaşadığı sorunların farkında olduğunu belirtmelerine karşın, Netanyahu'nun Barak'ı "Savunma Bakanı" olarak görme isteğini saklamadığını ifade ediyorlar.

-"LİVNİ-BARAK GÖRÜŞTÜ"-

Öte yandan, İşçi partisi lideri Ehud Barak ile Kadima lideri Tzipi Livni de ikili bir görüşme yaptı ve toplantıda Barak'ın Livni'yi koalisyona katılmaya iknaya çalıştığı ifade edildi. Barak'ın, Livni'nin özellikle üzerinde durduğu barış görüşmelerine atıfta bulunarak, Netanyahu'nun Filistinlilerle görüşmelerde esnek bir tutum içinde olacağını söylediği ve "İnan bana...Onu tanıyorum. O (Netanyahu) senin düşündüğünden daha esnek bir yapıya sahip" dediği kaydedildi. Barak livni'ye ayrıca, "Netanyahu'ya, bize ihtiyacın, bizim sana olduğumuzdan daha fazla" dediğini de aktardı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :