İsrail'den çok tartışılacak hamle

İsrail'den çok tartışılacak hamle

İngiliz Sunday Times gazetesi, İsrail'in nükleer füze yüklü üç adet denizaltısını Körfez'de İran kıyı şeridi yakınına konuşlandırdığını yazdı.

Gazete, İsrail'in denizaltılarından ilkini, "İran, Suriye ve Hizbullah'ın balistik füze üretiminin tehdit oluşturması" gerekçesiyle gönderdiğini bildirdi.

"Dolphin", "Tekuma" ve "Leviathan" adlı İsrail denizaltılarının daha önce de Körfez'e gittiği kaydedilen haberde, ancak bundan sonra denizaltıların en az birinin kalıcı olarak Körfez'de bulunmasına karar verildiği bildirildi.

Haberde ayrıca, 50 gün denizde kalabilen denizaltıların, İsrail'in en güçlü ve gelişmiş nükleer savaş başlığı cephanesine sahip olduğuna dikkat çekildi.

Sunday Times, bu konuşlandırmanın, istihbarat toplamak ve Mossad ajanlarını bölgeye göndermek amacıyla yapıldığı, ancak "denizaltıların, İran'ın nükleer bomba üretme konusundaki programına devam etmesi durumunda da kullanılabileceği" yorumunu yaptı.

Gazete, bir donanma yetkilisine dayanarak, denizaltılardaki füzelerin 1500 km menzilli olduğunu ve İran'da herhangi bir hedefi vurabileceğini aktardı.

İsrail'in bu hareketine İranlı bir amiralin tepkisine de yer veren Sunday Times, amiralin, "Körfez'de şeytanca bir şeyler yapmak isteyen her kim olursa, bizim şiddetli tepkimizle karşılaşacaktır" dediğini kaydetti.

Etiketler :