İsrail'den flaş Türkiye çağrısı

İsrail'den flaş Türkiye çağrısı

İsrail medyası olayı flaş haber olarak duyurdu.

Türkiye ile aralarında diplomatik ilişkisi durma noktasına gelen İsrail yönetimi, Van’da meydana gelen depremin ardından Türkiye’ye yardım teklifinde bulundu.

İsrail Savunma bakanı Ehud Barak, depremin ardından yaptığı açıklamada İsrail’in Türkiye’ye “gerekli her türlü yardımda bulunma” teklifi yapacaklarını söyledi.

Barak’ın Savunma Bakanlığı’nın diplomatik departmanı direktörüne İsrail’in teklifini iletmesi için talimat verdiği kaydedildi. Türkiye de ilişkilerin bozuk olduğu dönemde İsrail’in Carmel Dağları’nda çıkan yangın için yangın söndürme uçaklarını göndermişti.

Peres, Cumhurbaşkanı Gül'ü aradı

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü arayarak Van depremi dolayısıyla üzüntülerini aktardı.

İsrail'in Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Peres Van'da meydana gelen deprem nedeniyle bu akşam Gül'ü telefonla aradı.

Açıklamada, "Peres Gül'e son deprem dolayısıyla dayanışmasını dile getirerek, her neye ihtiyaç olunuyorsa yardım teklifinde bulundu " denildi.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları da bu görüşmeyi doğruladı.

DÜNYADAN YARDIM TEKLİFİ

Van'daki deprem dolayısıyla aralarında Yunanistan'ın da bulunduğu çeşitli ülkelerden Türkiye'ye yardım teklifi geldi

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Azerbaycan, ABD, İngiltere, Almanya, Polonya, Macaristan, İsviçre ve Yunanistan'dan yardım teklifinde bulunuldu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitri Druças'ın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu bizzat arayarak yardımda bulunabileceklerini söylediği öğrenildi.

Diplomatik kaynaklar Türkiye'nin henüz uluslararası yardım çağrısında bulunmadığını belirterek, gelen teklifler karşısında teşekkür edildiğini ve bunların not edildiğini kaydettiler.

İran, yardıma hazır olduğunu bildirdi

İran, Van'da meydana gelen depremden dolayı Türkiye'ye her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu bildirdi.

İran'ın resmi haber ajansı IRNA, İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hüseyinpur'un Türk halkı ve devletine geçmiş olsun dileklerinde bulunduğunu duyurdu.

Depremde hayatını kaybedenlere rahmet onların yakınlarına da sabır dileyen Hüseyinpur, ''İran, dost ve kardeş Türkiye'ye her türlü insani yardımı göndermeye hazırdır'' dedi.

Bu arada İran televizyonları ve haber ajansları da Van'daki depremle ilgili gelişmelere yer vermeye devam ediyor.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.