İsrail'den İran'a operasyon hazırlığı

İsrail'den İran'a operasyon hazırlığı

İsrail'in dün uzun menzilli füze denemesi yapması ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun kabinesini İran'a operasyon konusunda iknaya çalışması İngiliz basınında geniş yer buldu.

İngiliz basını, İsrail ve ABD'nin İran'a operasyon hazırlığında olduğunu ve İngiltere'nin de bu konuda hazırlıklara başladığını yazdı.

Times gazetesinin Ortadoğu dengelerini doğrudan ilgilendiren bu gelişmelerle ilgili haberinin başlığı ise "İsrail'in uzun menzilli füze denemesi, Tahran'da harareti yükseltti."

TIMES: TAHRAN'DAN SERT UYARI
Haberleştirilen gelişme İsrail'in dün gerçekleştirdiği İran'ı hedef alma ihtimali bulunan, uzun menzilli füze denemesine dair.

Dün Jerico füzeleriyle yapılan denemenin, geçen hafta İtalya'da gerçekleşen tatbikatta, uzun mesafeli bomba atabilen uçakların kullanılması ardından geldiğine dikkat çekilen Times'ın haberinde, bu durumun uzmanlar tarafından İsrail'in İran'a yönelik bir saldırı hazırlığında olabileceği şeklinde yorumlandığı belirtilmiş.


Haberde ayrıca, İsrail'in gündeminde, İran'ın silah üretiminde kullanmayı planladığından şüphelenilen nükleer programa karşı önceleyici bir saldırı olabileceğine dair haber ve yorumların İsrail medyasında geçen hafta boyunca yer aldığına dikkat çekilmiş.

Bu gelişmeler karşısında Tahran'dan yapılan "ABD ve İsrail'e saldırdıkları halde ciddi zarar veririz" açıklamasının harareti yükseldiği eklenmiş.

Öte yandan Times'ın haberinde, geçtiğimiz aylarda İsrail istihbaratından üst düzey bir yetkilinin, İran'ın nükleer silah üretecek kapasiteden bir hayli uzak olduğu yorumu hatırlatılmış ve İran'la çatışma halinde İsrail'in Lübnan'daki Hizbullah ve Gazze'deki Hamas'ın şiddetine maruz kalmaktan kaçınamayacağına dikkat çekilmiş.

TELEGRAPH: İRAN NÜKLEER SİLAH ÜRETİYOR
İngiliz Daily Telegraph gazetesi Ortadoğu'daki bu önemli gelişmeyi "İran nükleer silah üretiyor" başlığıyla duyurmuş.

Önümüzdeki hafta açıklanması beklenen Birleşmiş Milletler Atom Enerjisi Kurumu raporundan sızan veriler üzerine kurulan haberde, İran'ın Kum şehri yakınlarındaki bir dağlık bölgede uranyum zenginleştirme faaliyetlerine hız vermiş olduğunu söyleniyor.

İran'ın nükleer enerji çalışmalarının orta doğudaki nükleer silahlanma yarışını kızıştırabileceği söylenen haberde, süreç içinde başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere, batılı güçlerin müdahalesinin kaçınılmaz hale gelebileceği iddia edilmiş.

GUARDIAN: İRAN'A OPERASYON HAZIRLIĞI
Guardian'ın özel haberinde ise İngiliz Savunma Bakanlığı'nın, İran'a düzenlenmesi gündemde olan Amerikan hava operasyonuna destek vermeye hazırlandığı duyurulmuş ve gazetenin ilk sayfasında geniş biçimde verilmiş.

Londra siyasi kulislerinde Libya'nın ardından İran'ın bir keza daha uluslararası politik gündemin merkezine oturmakta olduğu yorumlarının yapıldığının belirtildiği haberde, başkan Obama'nın bir yıl kalan başkanlık seçimleri öncesinde istekli olmasa da, İsrail talebini artması halinde İran'a müdahaleye onay vermek durumunda kalabileceği belirtilmiş.

Batılı istihbarat servislerinin İran'ın nükleer faaliyetleri konusundaki gelişmeleri endişeyle aktarmakta olduklarını belirten Guardian, önümüzdeki hafta yayımlanacak Birleşmiş Milletler raporunun da bu doğrultuda olacağına dair öngörüde bulunmuş. Haberde, bu tablo içinde İngiliz Savunma Bakanlığı'nın olası bir acil durum senaryoları hakkında ciddi biçimde çalışmalarda bulunduğu söylenmiş.

INDEPENDENT: SAVAŞTAN BAHSETMEK ÇOK TEHLİKELİ
Bu gelişmelerden hareketle yazılmış olan Independent gazetesinin başyazısının başlığı "İsrailli liderler hızla değişen dünyaya ayak uyduramıyor, sürükleniyorlar".

Yaşanmakta olan gelişmelerin İsrail ve ABD'nin İran'a saldırma ihtimalini bir kez daha gündeme getirdiğinin belirtildiği yazıda, Ortadoğu'da Arap Baharı'nın estirdiği olumlu havaya rağmen, İsrail'in güvenlik endişesinin artmış olduğu söylenmiş. Yazı şöyle sürmüş:

"Bu durumun en önemli sebebi, İsrailli liderlerin çevre ülkelerde yaşanan gelişmelere daha olumlu yaklaşabilecekken bunu yapmamış olmaları.

Örneğin, Filistin'le görüşmelerin bir arpa boyu ilerlememesinin tek sebebi Filistin tarafı olamaz. Arap dünyasında yaşananlar, kurulu düzeni sarsmakta olsa da, diyaloga daha fazla fırsat tanıyan demokratikleşme süreci işliyor.

Tüm bunların ortasında, gerçek de olsa farazi de, savaştan bahsetmek, hiç olmadığı kadar tehlikeli." (BBC TÜRKÇE)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.