İsrail'den küstah çağrı

İsrail'den küstah çağrı

İsrail Turizm Bakanı Stas Mizeshnikov'un, "İsrail vatandaşlarına Türkiye'ye gitmemeleri çağrısında" bulunduğu belirtildi.

Terör devleti İsrail Turizm Bakanı Stas Mizeshnikov'un, "İsrail vatandaşlarına Türkiye'ye gitmemeleri çağrısında" bulunduğu belirtildi. Suriye'de ise "Türkiye'nin Suriye ve İran'ı tehdit listesinden silip yerine İsrail'in yazılmasının" sevinci var.

Kanal 10 televizyonun haberine göre, İsrail yerel basının Türkiye'nin "İsrail'i tehdit olarak tanımladığı" iddialarının yer almasının ardından Mizeshnikov, haftalık olağan kabine toplantısı öncesinde açıklamalarda bulundu.

Haberde Mizeshnikov'un, son kararı dikkate alarak, ülke vatandaşlarının ulusal itibarı korumalarını ve turizmde "Türkiye'yi tamamen boykot etmeleri" gerektiğini belirttiği öne sürüldü.

Misezhnikov'un, "Ankara'dan yapılan açıklamaların iki ülke arasındaki ilişkilerin dokusunu yaraladığını" kaydettiği ve "Eğer Türkiye'ye ne kadar az gidersek, mesajımızı alma imkanı da o kadar artar" dediği belirtildi.

Bakan Misezhnikov'un, yine de Türkiye ile ilişkilerin stratejik olduğunun altını çizdiği, iki ülke halkları arasında savaş veya nefret olmadığını ifade ettiği aktarıldı. Mizeshnikov'un "Ama Türkiye Başbakanı söylemlerini devam ettirdiği sürece, İsraillilerin Türkiye'de yapacakları bir şey kalmaz" dediği ve iki ülke arasındaki ilişkilerin "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan öncesi dönemdeki stratejik düzeyine döneceği" umudunda olduğunu söylediği ifade edildi.

Öte yandan, İsrail İçişleri Bakanı Eliyahu Yişai de konuyla ilgili olarak, "Son meydana gelen olaylardan dolayı çok üzgünüz. Yakın döneme kadar Türkiye ile ilişkilerimiz dostça idi. İlişkilerimizin gelişeceğine yönelik umudum tam, ama bu yakın gelecekte imkan dahilinde görünmüyor. Bu tür olaylar, savunma açısından, hiç kimseye güvenmememiz gerektiğini ispatlıyor. İran'la da 30 yıl önce iyi ilişkilere sahiptik, ama bakın bugün neredeyiz" dedi.AA

Suriye basını: Suriye ve İran'ın yerini İsrail aldı

ŞAM- Suriye basını: Türkiye'nin dış tehdit listesinde Suriye ve İran'ın yerini İsrail aldı.

Suriye'de yayınlanan Champress haber sitesi, Türkiye'nin dış tehdit algısının değiştiğine dikkat çekerek, daha önce dış tehdit olarak değerlendirilen Suriye ve İran'ın yerini İsrail'in aldığını yazdı.

Haberde ilk olarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında Türkiye'nin siyasi stratejilerinin belirlenmesi amacıyla toplanan Milli Güvenlik Kurulu'nda yeni ve önemli kararların alındığı belirtildi. Toplantıda en önemli kararın ise Türkiye'de Kırmızı Kitap olarak adlandırılan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde İsrail'in ilk defa Türkiye'nin dış tehdit listesine alınması olarak değerlendirildi. Yapılan değerlendirmede, "Türkiye'nin dış tehdit listesinde bulunan Suriye ve İran'ın yerini İsrail aldı." denildi.

"Türkiye'nin dış ilişkiler ve dış tehditler kısmında, İsrail'in faaliyetleri ve politikaları bölgede silahlanma yarışına neden olabilir, bu da istikrarı olumsuz yönde etkileyebilir. Bölgedeki istikrarın olmaması da Türkiye için bir tehdit oluşturur." ifadesine yer verilerek, bu anlamda ilk defa İsrail için bir dış tehdit nitelendirilmesi yapıldığı belirtildi.

Öte yandan İsrail ile ilgili ibarenin Mavi Marmara saldırısı ile doğrudan bağlantı kurulmadan direk olarak, İsrail'in faaliyetlerinin bölgedeki silahlanma yarışını teşvik ettiği, bunun da bölge istikrarı sarsmasına bağlanmasının ayrıca bir önem teşkil ettiği kaydedildi.

Haberde Kırmızı Kitap'ta Türkiye'nin dış tehdit listesinde bulunun Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan ve Ermenistan'a ek olarak Suriye ve İran'ın kaldırılarak bunların yerine İsrail'in yer almasının bölgede yansımaları olacağına dikkat çekildi.

Haberde ayrıca Türkiye'nin bu yeni stratejisinin ardından en önemli soru ise ABD ile Türkiye ilişkilerinin, Ankara ve Telaviv hattındaki gelişmelerden nasıl etkileneceli olduğu ifade edildi.

Etiketler :