İsrail'e bunun hesabını soracağız

İsrail'e bunun hesabını soracağız

BM Güvenlik Konseyi, Türkiye'nin talebi üzerine İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasının ardından acil toplandı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasıyla ilgili olarak, "Bu mesele uluslararası toplum ile İsrail arasında ciddi bir meseledir. Türkiye olarak buna herhangi bir gerekçe bulunmasına, gerekçe gösterilmesine izin veremeyiz" dedi.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'la görüştüğünü ve kendisine çok net bir şekilde Türkiye'nin protestosunu ilettiğini belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bir askeri için 5 yıldır çaba sarfeden İsrail'in karşısında, Türkiye'nin ve uluslararası toplumun kaybettiği bu sivillerin mutlaka hesabının sorulacağını kendisine ilettim. Biz bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Şu anki bilgilerimize göre 5 gemi Aştod limanına çekilmiş durumda, Mavi Marmara da bir saat sonra oraya çekilecek. Ehud Barak'tan bu gemilerin en kısa zamanda, en süratli şekilde serbest bırakılmasını talep ettik, ayrıca yaralılarımızın en kısa sürede Türkiye'ye getirilmesinde, diğer uluslararası camiadan olan yaralıların ülkelerine gönderilmesi konusunda her türlü kolaylığın gösterilmesini talep ettik."

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan'ın da İsrail makamları nezdinde gerekli girişimlerde bulunacağını anlatan Davutoğlu, "Bunun sonuna kadar takipçisi olacağız, Doğu Akdeniz'i ve Doğu Akdeniz'deki uluslararası suları kendi karasuları olarak görerek müdahale etme hakkına kimse sahip değildir, hele hele askeri nitelik taşımayan tamamıyla insani nitelikte bir konvoya bu şekilde bir saldırıda bulunmanın mutlaka müeyyidesinin bulunması gerekir" diye konuştu.

Bu konuda zarar gören diğer insani yardım gruplarının ait bulundukları ülkelerle de temasta olduklarını, bu ülkelerin dışişleri bakanlarıyla görüşeceğini belirten Davutoğlu, AB'nin dış ilişkilerden sorumlu komiseri Catherine Ashton ile de görüşeceğini söyledi.

AA

Etiketler :