İsrail'i Panikleten Tatbikat

İsrail'i Panikleten Tatbikat

Suriye ve Türkiye'nin düzenlediği ortak askeri tatbikat Sınır Birlikleri, İsrail'de tansiyonu yükseltti.

Yedioth Ahronot gazetesi, hükümet yetkililerinin Türkiye'nin İsrail'den aldığı askeri teknolojiyi Suriye'ye sızdırmasından endişe ettiğini yazdı

Türkiye ve Suriye'nin ortak düzenlediği Türkiye-Suriye Sınır Birlikleri Tatbikatı, İsrail'de paranoyaya yol açtı. Türkiye'nin İsrail'den aldığı askeri teknolojiyi Suriye'yle paylaşma ihtimali Tel Aviv'de tansiyonu yükseltti.

27-29 Nisan 2010 tarihlerinde Türkiye'nin ev sahipliğinde Yüksektepe ve İnanlı Hudut Karakolları / Kilis'te icra edilmeye başlanan tatbikatın amacı, iki ülke Kara Kuvvetleri unsurları arasındaki dostluk, işbirliği ve güveni pekiştirmek, sınır birlikleri arasında eğitim ve birlikte çalışabilirlik seviyesini artırmak. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yapılan açıklamada, tatbikata Türkiye'den iki, Suriye'den bir hudut takımı katılıyor. İsrail'de yayınlanan Yediot Ahranot gazetesinin haberine göre, Ankara ve Şam arasındaki bağların güçlendiğini gösteren bu tatbikatın bir benzeri geçtiğimiz yıl da düzenlendi ve Tel Aviv büyük tepki gösterdi.

Barak'ın gündemi

Türkiye ile Suriye arasında askeri alanda kurulan işbirliği İsrailli yetkilileri kaygılandırırken, iki ülke arasında 6 ay önce vizesiz geçişin başladığı hatırlatıldı. Yedioth Ahronot gazetesi, henüz teknoloji sızdırıldığıyla ilgili bir işaret olmadığını ancak hükümet yetkililerinin bu ihtimal doğrultusundaki endişelerinin sürdüğünü ifade etti. Washington'da bulunan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın, buradaki temasları sırasında da konuyu gündeme getirdiği belirtildi.

Arutz Sheva gazetesi de Suriye'nin Türkiye'yle kurduğu askeri ittifakın, İsrail'i büyük bir tehdit altına soktuğunu yazdı. Türkiye'nin 'Arap dünyasının İsrail karşıtı çizgisine geçmeden önce' İsrail'in dostu olarak görüldüğü ifade edilen haberde Ankara'nın son dönemde İran ve Suriye'yle yakınlaştığı belirtildi.

Kelepçe yetmedi, göze biber gazı

İsrail'in güvenlik duvarını Batı Şeria'nın Walajeh Köyü'ne kadar uzatma çalışması Filistinlileri ayağa kaldırdı. Filistinliler ile İsrail sınır polisi arasında büyük bir gerginlik yaşandı. Sınır polisi onlarca göstericiyi gözaltına alırken, kelepçelediği bir göstericinin gözlerine kafasını bastırarak renkli biber gazı sıktı.

Başbuğ tepki bizi ilgilendirmez demişti

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, bir yıl önce 29 Nisan 2009 tarihde düzenlediği İletişim Toplantısı'nda, Suriye ile yapılan sınır tatbikatına İsrail'in tepki gösterdiğinin hatırlatılması üzerine, şunları söylemişti: 'İsrail'in tepkisi bizi ilgilendirmez. Bu Suriye'yle Türkiye arasında olan bir tatbikattır. Şimdi biz Suriye'yle Türkiye arasında olan tatbikatın iznini başkasından mı alacağız? Bu bizim konumuz. Neden olayları öyle yorumlama ihtiyacı duyuyorsunuz? Bu Suriye'yle Türkiye arasında olan ikili bir tatbikattır ve bu bizim konumuzdur. Ülkemizin büyüklüğünü, yerini, pozisyonunu artık iyi görelim.'

İki devletli çözüm gayretim sürecek

ABD Başkanı Barack Obama, Washington'daki Girişimcilik Zirvesi'nde, 'Kaçınılmaz zorluklara rağmen Başkan olduğum sürece hem İsrailliler, hem de Filistinlilerin hakları ve güvenliğini temin eden iki devletli çözüm gayretini asla terk etmeyeceğim' dedi. Obama, ABD'nin insan hakları ve itibarı için uğraş verenlerin yanında olmaya devam edeceğini belirtti. Çizgi romanlarda İslam öğretileri ve hoşgörüsünü üzerinde taşıyan süper kahramanlarıyla birçok gencin gönlünü fetheden Kuveytli Naif El Mutava'dan bahseden Obama, Kahire açıklamasının ardından benzer fikre sahip olduğunu söyledi.AKŞAM

Etiketler :