İsrail'in 200 nükleer başlığı var

İsrail'in 200 nükleer başlığı var

Suriye Dışişleri Bakanı, İran'da düzenlenen Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi ve İmhası Konferası'nda İsrail'in 200 nükleer silah başlığının olduğunu vurguladı.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, İran'da düzenlenen Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi ve İmhası Konferası'na katıldı.

Muallim konferansta yaptığı konuşmada, Suriye'nin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasını 1969 yılında imzaladığını hatırlatarak, "İsrail'in bu anlaşmayı imzalamayı reddetmesi ve 200'den fazla nükleer başlığa sahip olması büyük bir tehlike kaynağı oluşturmakta, bölgesel istikrar ve güvenliği tehdit etmektedir" dedi.

Anlaşmayı imzalamış olan ülkelere, "İsrail ile nükleer alanda her türlü işbirliğini durdurma çağrısı" yapan Muallim, "Bazı ülkelerden bütün askeri ve bilimsel tesislerinin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) müfettişlerine açması istenirken, İsrail'den anlaşmayı imzalaması ve nükleer tesislerinin denetime açmasının istenmediğini" kaydetti.

Resmi haber ajansı SANA'da yer alan habere göre Muallim, "İran'a yaptırım uygulama konusunu tartışan Güvenlik Konseyi'nin ne zamana kadar İsrail'i görmezden ve duymazdan geleceğini sormak gerektiğini" belirterek, "Suriye'nin UAEK'nin görevlerini profesyonelce yerine getirmesini desteklediğini" söyledi.

"Nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanımının bir ihtiyaç ve ülkelerin kalkınmasının gerekliliği haline geldiğini" anlatan Muallim, "Suriye'nin, İran'ın nükleer bilgi ve uranyumu zenginleştirme hakkını desteklediğini" ifade etti.

"İran'ın nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla kullanacağını birçok kez yinelediğini" kaydeden Muallim, "UAEK ile müzakere yapmanın tek çözüm yolu olduğunu" söyledi.

Muallim, "Suriye yaptırım, tehdit ve güç kullanma yöntemlerini reddetmektir" dedi.

Bu arada Muallim konferansa katılmak üzere gittiği İran'da Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'ın İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a yazdığı bir mektubu takdim etti. Mektupta, Suriye-İran ilişkileri ile bölgesel konuların yer aldığı kaydedildi.


 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :