İsrailli komutandan Türkiye itirafı

İsrailli komutandan Türkiye itirafı

İsrail eski Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi, bölgedeki gündemi iki ülkenin belirlediğini söyledi

Aşkenazi, Bar İlan Üniversitesinde, kendisine fahri doktora unvanının verildiği bir toplantıda yaptığı açıklamada, ''Başarılı olamadım. Şalit'in bırakılmasını sağlamak için askeri kuvvet kullanamayacağımızı artık kabullenmemiz gerekiyor'' dedi.
''Hep bir helikopterin, içinde Gilad Şalit olduğu halde (Gazze Şeridi ile İsrail sınırındaki) Erez geçiş noktasına indiğini ve ailesini arayarak oğullarını kurtardığımız müjdesini vermeyi hayal ediyorum'' diyen Aşkenazi, ''Gelgelelim Hamas onu bulmamızı olanaksızlaştıran bir biçimde saklıyor. Nerede olduğunu bilmiyoruz'' şeklinde konuştu.
Aşkenazi, ''Eğer biz onun serbest bırakılmasını sağlayacak bir askeri seçeneği bulamıyorsak, o halde serbest bırakılması için makul bir bedeli de ödememiz gerektiğini kabul etmemiz gerekiyor'' ifadelerini kullandı.
Açıklamasında İran konusuna da değinen Aşkenazi, ''Bir askeri seçeneği olasılıklar arasında tutmaya devam etmemiz gerektiği düşüncesindeyim'' dedi.
İsrail'in İran'ın nükleer silahlara sahip olmasına izin veremeyeceğini vurgulayan eski Genelkurmay Başkanı, İran'a bir darbe indirilmesi olasılığının uluslararası toplumu bu ülkeye karşı ekonomik yaptırımlar almaya yönelttiğine işaret etti ve bu önlemlerin İran'ın 2003 yılında nükleer programını askıya almasını sağladığını kaydetti.

''ORTADOĞU'NUN GÜNDEMİNİ İKİ ÜLKE BELİRLİYOR''
Aşkenazi şöyle devam etti:
''Ortadoğu'nun gündemi Arap dünyasının dışındaki iki ülke; İran ve Türkiye tarafından belirleniyor. İran olmadan Hamas ve Hizbullah bugün oldukları konumda olamazlardı. Dolayısıyla İsrail Silahlı Kuvvetleri İran sınavı için hazır olmalıdır. Kuşku yok ki askeri harekatın bedeli ağır olacaktır ama İran'ın nükleer silahlara sahip olmasını önlemek için hiçbir çabadan kaçınmamaız gerekiyor.''
Aşkenazi, bugün İsrail ordusunun karşı karşıya bulunduğu en büyük zorluğun ise Hizbullah olduğunu belirtip, İsrail ordusu ile Hizbullah'ın karşı karşıya geldiği İkinci Lübnan Savaşı ile ilgili yöneltilen eleştirilere rağmen, savaşın ardından caydırıcılıklarının arttığını da ifade etti.
Aşkenazi, Hizbullah'ın istemesi halinde, İsrail haritasının hemen hemen her noktasına çok sayıda roket atışı yapabileceğini, ancak asla Celile bölgesini ele geçiremeyeceğini de savundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.