İşsizliği Bitirecek Proje!

İşsizliği Bitirecek Proje!

Orta Vadeli Plan ve Mali Kural'dan sonra ekonomi yönetiminin üçüncü büyük projesi işsizlikle ilgili. Yeni programla 1.3 milyon kişiye iş sağlanması öngörülüyor

Türk ekonomisinin yol haritasını belirleyen Mali Kural'la ilgili yasa tasarısı hazırlıklarını tamamlayan ekonomi yönetimi, şimdi de ‘işsizlikle mücadeleye' odaklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde bir süredir devam eden ‘Ulusal İstihdam Stratejisi ve Eylem Planı' çalışmalarına hız verildi. Eylem planı çerçevesinde, kamu ve özel sektörde yaklaşık 1.3 milyon kişiye yeniden iş sağlanması öngörülüyor. Hükümet geçtiğimiz yıl küresel kriz nedeniyle hazırladığı istihdam paketi ile de yaklaşık 500 bin kişiye istihdam olanağı sağlamıştı. Başbakan Erdoğan'ın talimatı üzerine harekete geçen ekonomi yönetimi, işsizlikle mücadeleyi sürekli hale getirmeye hazırlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinatörlüğünde bir süredir, ulusal strateji hazırlanması konusunda çalışma yürütülüyordu. Strateji ile ilgili taslak çalışmalar tamamlandı. Çalışmalar geçtiğimiz hafta ekonomi bakanları tarafından da ele alındı.

MÜCADELE SÜREKLİ OLACAK

Bakanlar, eksikliklerin giderilmesini istedi. Bürokratlar tarafından eksikliklerin giderilmesi ile birlikte ekonomi bakanları tarafından plan yeniden ele alınacak. Üzerinde mutabakat sağlanırsa, bakanlar kuruluna sunulacak. Ardında da Başbakan Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanacak. Ulusal İstihdam Stratejisi ve eylem planında, işsizliğin azaltılması için birçok düzenlemenin kısa ve orta vadede hayata geçirilmesi öngörülüyor. Bu düzenlemeler belirli takvime bağlanıyor. Düzenlemeler arasında, kamuya işçi ve alınması, istihdam için SSK ve vergi teşviklerin sağlanması, kıdem tazminatının kademeli olarak kaldırılması yer alıyor. İşsizlik ödeneğinin arttırılması, geçtiğimiz yıl küresel kriz nedeniyle uygulamaya konulan geçici istihdamın devam ettirilmesi de eylem planında yer alacak. • HÜSEYİN

Ulusal İstihdam Stratejisi eylem planında neler var?

• Kamu ve özel sektörde 1.3 milyon kişiye iş sağlanacak.

• İstihdam için SSK ve vergi teşvikleri sağlanacak.

• Kıdem tazminatı kademeli olarak kaldırılacak.

• İşsizlik ödeneği arttırılacak.

• Geçici istihdam devam ettirilecek.

Sadece nisan teşviği 11 bin iş sağlayacak

Hazine, nisan ayında toplam yatırım tutarı 17 milyar 532 milyon olan 387 yatırım teşvik belgesi düzenledi. Hazine Müsteşarlığı'nın, bu yılın nisan ayına ait yerli sermayeli firmaların yatırımları ile yabancı sermayeli firmaların yatırımları için verdiği yatırım teşvik belgeleri, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, nisan ayında 387 firma yatırım teşvik belgesi aldı. Toplam yatırım tutarı 17 milyar 532 milyon 492 bin lira olan teşvikli yatırımlarla 11 bin 118 kişiye istihdam sağlanacak. Bu arada, nisan ayında yabancı sermayeli firmaların yatırımları için 21 teşvik belgesi düzenlendi.

HAYVANCILIĞA İLGİYİ ARTIRDI

Teşviklerle yatırım yapmak için başvuran şirketler içerisinde tarım ve hayvancılık başı çekiyor. Özellikle son dönemde artan et fiyatlarında etkili olduğu belirtilen hayvan azlığını karşılamak için 29 firma sığır tesisi yapmak için destek istedi. Konya'da bin adet sığır üretip günlük 480 adet soğutulmuş et üretmeyi planlıyor. Diyarbakır'da da 300 sığır yetiştirmek isteyen bir firmaya faiz desteği ile KDV muafiyetinin yanı sıra çalışanlarının 7 yıl boyunca primini devlet ödeyecek.

DSİ'NİN BARAJ PROJELERİ 50 BİN KİŞİYE İŞ VERECEK

Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye illerini kapsayan sahada hizmet veren DSİ Adana 6. Bölge Müdürlüğü'nün baraj ve büyük içme suyu projelerinin, toprağa hayat vereceği ve enerji ihtiyacı ile içme ve kullanma suyu temin edeceği gibi 50 bin kişiye de istihdam kapısı açacağı bildirildi. DSİ 6. Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz, Çatalan Barajı'ndan sonra bir başka ifadeyle 14 yıldan beri baraj inşaatının yapılmadığı bölgedeki bu yatırımların 2010 rakamlarıyla 4 milyar 229 milyon TL'ye mal olacağını belirtti.

STAR

Etiketler :