İşsizliği Bitirme Kampanyası

İşsizliği Bitirme Kampanyası

Başbakan Erdoğan’ın ‘Her TOBB üyesi bir işçi alsın’ sözleriyle yaşanan polemik, birliğin dünkü genel kurulunda sona erdi.

Başbakan Erdoğan’ın ‘Her TOBB üyesi bir işçi alsın’ sözleriyle yaşanan polemik, birliğin dünkü genel kurulunda sona erdi. Başkan Hisarcıklıoğlu, ‘Sorunu çözmeye hazırız’ diye söz verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Her TOBB üyesi birer işçi alsın’ sözleriyle başlayan polemik sona erdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) dün yapılan genel kurulunda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ‘işsizliği birlikte çözme’ sözü verdi. Başbakan Erdoğan’ın da katılarak daha önceki çağrısını tekrarladığı genel kurulun açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, TOBB’un istihdama katkı sağlayacağını söyledi. Erdoğan ile aralarında yaşanan polemiğe değinen Hisarcıklıoğlu “Masa başında yüzbinlerce istihdam sağlayacağız demedik. 2002-2008 arasında 3 milyon kişiye istihdam sağladık. Para pul istemiyoruz rakiplerimizle eşit şartlarda mücadele edelim yeter” diye konuştu.

ÜYELERDEN ‘HAZIRIZ’ CEVABI

Çarkların dönmeye devam etmesi için, itici güce ihtiyaç bulunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, böyle bir rüzgarı tekrar estirmeleri halinde bu camianın, istihdam sorununu yine çözeceğini vurguladı. Ardından delegelere “Çözer miyiz arkadaşlar” diye soran Hisarcıklıoğlu, alkışlarla karşılanıp “Hazırız” cevabı aldı. Hisarcıklıoğlu bu kez de ‘’Peki bu işsizlik meselesini çözmeye hazır mıyız” sorusunu yöneltip yine alkış alınca “O zaman biz hazırız.

O zaman hep beraber kamu ve özel sektörün elbirliğiyle istihdam seferberliğini başlatalım. 1.3 milyon değil, daha fazla istihdamı bu camia yapar. Dün yaptık. Daha da iyisini yapacağız. Herkes emin olsun, önümüzdeki dönemde istihdamın hızla arttığını göreceğiz” diye konuştu. Konuşmasında istihdam rakamlarına da değinen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, şubat itibariyle son 1 yılda, özel sektörde toplam istihdam artışının 825 bin kişi olduğunu söyledi.

EKONOMİ SERVİSİ

Sığınacağım yargı istiyorum

Hisarcıklıoğlu konuşmasında, girişimcilere yönelik müfettiş denetimlerini de eleştirdi. “Yeniden yargı sistemini inşaa etmek zorundayız” diyen Hisarcıklıoğlu’nun “Haksızlığa uğradığımda rahatlıkla başvuracağım, demokrasinin teminatı olan bir yargı istiyorum. Yüce Allah’tan sonra sığınacağım bir yargı istiyorum” sözleri salondan alkış aldı.

Başbakan’dan TOBB’a: Darılmayın

TOBB Genel kurulunda konuşan Erdoğan “Her üyeniz 1 kişi alsa işsizliği çözeriz” önerisi yaptığı iş dünyasının temsilcilerine bu yüzden alınganlık yapmamalarını istedi. “Hiçkimse alınmasın, küsmesin. İş dünyasıyla dayanışma içinde istihdam artırılacak” diyen Başbakan Erdoğan TOBB üyelerine şöyle seslendi: “Bu bizim ortak meselemizdir. İşsizliğin neticesinde ortaya çıkan toplumsal sorunlar sadece beni, sadece bu milletin bir kesimini değil, hepimizi olumsuz etkiliyor. Biz bu meseleyi hep birlikte, dayanışma ile çözeriz. Hükümet ile iş ortamını iyileştirmek noktasında, vergiler, sigorta primleri, kanunlar noktasında üzerimize düşeni yaptık. İmkanlar elverdikçe yenilerini de yapıyoruz.”

“Türkiye’de güzel şeyler oluyor” diyen Başbakan Erdoğan “IMF’siz yola devam ederiz dedik kimse bize inanmadı. Türkiye kendi öz kaynakları kendi yöntemleriyle krizi arkada bırakıyor. Cari açık konusunda da herkes rahat olsun. Daha önce olduğu gibi bugünde yakından izliyoruz” diye konuştu

Babacan: İşsizlik beklediğimizden erken düşüyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, istihdamın son dönemde hızlanan bir şekilde arttığını belirterek “İşsizlik oranı düşüyor. Bu beklenenden çok daha erken ve çabuk oluyor. Bu çok çok önemli bir gelişme” dedi. Hükümeti temsilen Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Devlet Bakanları Cevdet Yılmaz ve  Zafer Çağlayan’ın da katıldığı TOBB’un genel kurulunda konuşan Babacan istihdam sorununu kimsenin tek başına çözemeyeceğini belirterek, “Bunu ne kamu tek başına çözebilir ne özel sektör. Kamu ile özel sektörün beraberce çalışarak çözmesi lazım” dedi.

TAKDİR TOPLUYORUZ

Türkiye’nin genel ekonomik tablosunun olumlu olduğunu ve adeta parmakla gösterilen hale geldiğini ifade eden Babacan, Türkiye’nin geçen sene yaptıklarını bu sene bazı ülkelerin çok zorlanarak gerçekleştirdiklerini söyledi. Babacan, bu dönemde Türkiye’nin kat ettiği mesafenin gözden kaçmadığını, takdir edildiğini belirtti.

NOTLAR

TATLIYA BAĞLANDI

• Genel kurula TOBB üyelerinin ilgisi büyük oldu. 4 bin 500 kişinin katıldığı genel kurulda 900’e yakın kadın üyenin olması dikkat çekti.

• TOBB genel kuruluna Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra MHP Lideri devlet Bahçeli de katıldı. Bugüne kadar yapılan TOBB genel kurullarına katılmayan Bahçeli’nin bu adımı ‘iş dünyası açılımı’ olarak yorumlandı.

• Genel kurula, CHP’yi temsilen ise Hazine eski Müsteşarı ve CHP Milletvekili Faik Öztrak katıldı. Öztrak CHP’nin dün yapılan kurultayı nedeniyle konuşma yapmadan genel kuruldan ayrıldı.

Başbakan Erdoğan genel kurul salonuna girişi sırasında alkışlarla karşılanırken protokol sırasında bulunan CHP temsilcisi Faik Öztırak ve MHP Genel Başkanı Bahçeli ile tokalaştı.

• Genel kurulda Başbakan Erdoğan ‘Erken seçim yok’, Bahçeli ise ‘Birer işçi al diye sipariş vermek doğru değil’ sözleriyle TOBB delegelerinden alkış aldı.

• Genel kurul sırasında 1200’e yakın TOBB delegesine Matraş marka evrak çantalarıyla birlikte fiyatı 650 TL olan Nokia E7 dağıtıldı.

• Genel kurul sırasında Hisarcıklıoğlu Başbakan Erdoğan’a ‘TOBB baklavası’ hediye etmesi ‘istihdam krizi tatlıya bağlandı’ yorumlarına neden oldu.

Etiketler :