İşsizlik göçe zorluyor

İşsizlik göçe zorluyor

Tatvan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Bilal Dağdağan, işsizliğin genç nüfusu göçe zorladığını söyledi.

Dağdağan, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sayım sonuçlarına göre, Bitlis'in, 11 bin 594 kişilik göç aldığını ve 16 bin 485 kişinin de göç ettiğinin belirlendiğini söyledi. Dağdağan, bu göçün en büyük nedeninin ise işsizlik olduğunu vurguladı.

İşsizliğin genç nüfusu göçe zorladığına vurgu yapan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Dağdağan, "Bitlis'in verdiği göç grubuna bakıldığında, göçün yoğun yaşandığı yaş grubu 20 ? 24 yaş grupları olduğunu görüyoruz. İşsiz kalan genç nüfus haliyle göç etmek zorunda kalıyor. Bu da işsizliğin ne denli bir boyutta olduğunu gözler önüne seriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bitlis, iş imkanları en müsait illerin başında gelmesine rağmen iş sahalarının azlığı sebebiyle genç nüfusun metropol şehirlerde iş arayışına girdiğini kaydeden Dağdağan, şunları söyledi: "Göç eden genç nüfusu artık İstanbul, Ankara, İzmir gibi iller de kaldıramıyor. Bu defa göç eden nüfus iş kaynakları bulamadığından yine yaşadıkları bölgelere geri göç etmek zorunda kalıyor." Bitlis'in Tatvan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Bilal Dağdağan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Bitlis'in 3 bin 294 kişilik göçle en büyük göçü İstanbul'dan almasına karşın, 4 bin 520 kişilik göçü de yine İstanbul'a verdiğine dikkat çekti. Dağdağan şöyle devam etti: "Bitlis'in verdiği ve aldığı göç sayısına göre İstanbul ilk sırada yer alıyor. Bitlis'in aldığı göç sıralamasında 656'la Van ikinci, 583'le Muş üçüncü, 548'le Mersin dördüncü, 534 kişi ile Ankara beşinci sırada. Verdiği göç sıralamasında ise 4 bin 520 ile İstanbul ilk sırada, bin 344'le Ankara ikinci, bin 177 ile İzmir üçüncü, bin 83 ile Van dördüncü, 940 kişilik göç ile Mersin beşinci sırada bulunuyor." Bitlis'in aldığı yoğun göç 2 bin 442 kişi ile 20 ? 24 yaş grubu arasında yoğunlaştığına dikkat çeken Dağdağan, 6 bin 346 erkek ve 5 bin 248 bayanın Bitlis'e geri göç ettiğini aktardı. Dağdağan, Bitlis'in verdiği yoğun göçün ise 2 bin 475 kişi ile yine 20 ? 24 yaş grupları arasında yoğunlaştığını belirtti. 8 bin 527 erkek ve 7 bin 958 bayanın ise Bitlis'ten göç ettiğini kaydeden Dağdağan işsizliğin çoğunlukla genç nüfusu vurduğunu ve bu yüzden göçlerin olduğunu söyledi.

CİHAN

Etiketler :