İstanbul dünyaya alim yetiştirecek

İstanbul dünyaya alim yetiştirecek

İstanbul'daki 29 Mayıs Üniversitesi bünyesinde Uluslararası İslam ve Din Bilimleri Fakültesi kuruluyor. Dünyanın dört bir tarafından gelen öğrencilere 3 dilde eğitim verecek olan fakülte, geleceğin İslam alimlerini yetiştirecek.

Türkiye Diyanet Vakfı bünyesindeki 29 Mayıs Üniversitesine bağlı olarak Uluslararası İslam ve Din Bilimleri Fakültesi 2011-2012 eğitim yılında kapılarını öğrencilerine açıyor. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in projesi ve hayali olan Uluslararası İslam ve Din Bilimleri Fakültesi, İslam Alimleri yetiştirmek üzere ilk adımını atıyor. Fakültede eğitim alan öğrencilerin birer İslam Alimi adayı olarak yetiştirilmesi hedefleniyor.

Güneydoğu Asya, Hint alt-kıtası, Arap Yarımadası ve Kara Afrika bölgelerinde en az bir tane "Uluslararası İslam Fakültesi" niteliğinde bir fakülte bulunurken, Balkanlar ve Orta Asya kuşağında buna benzer bir fakülte bulunmuyor. Diğer İslam ülkelerine örnek teşkil edebilecek ciddi bir akademik birikime sahip olan Türkiye'nin Balkanlar ve Orta Asya kuşağında da çok önemli bir yere sahip olduğu ve bu eksikliği tamamlayacağı düşünülerek, İstanbul'da Uluslararası İslam ve Din Bilimleri Fakültesi açılmasına karar verildi.

İslam ilimlerinin tarihi gelişimi ve sistematik yapısıyla, klasik kaynakları ve günümüz literatürüyle işleyecek olan programda, modern dönemde gelişmiş din felsefesi, din sosyolojisi, din psikoloji, din eğitimi ve dinler tarihi alanlarında yeterli alt yapı bilgisi sağlanması hedefleniyor.

AZINLIKLARA TEOLOJİ EĞİTİMİ

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, orta ve uzun vadede Türkiye'deki dini azınlıkların da teoloji eğitimi almak isteyen çocuklarına hitap etmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, bu kapsamda din bilimleri bölümünde farklı dinler konusunda da eğitim vereceklerini dile getirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla gelen ve burs vererek okutulan 2 bin 500 yabancı öğrenci olduğunu dile getiren Görmez, yakın zamanda Çin'den de gençlerin getirilmesi için Çin hükümetiyle protokol imzalayacaklarını söyledi. 2011-2012 eğitim öğretim yılında eğitime başlayacak "İslam ve Din Bilimleri Programı"na 60 öğrenci alınması planlanıyor. Lisans seviyesinde yüksek dini eğitim görme olanağı yakalayacak mezunlar, yurtiçi ve yurtdışında seçkin akademik kurumlarda istihdam edilecekler.

 

İlahiyat bizde yerel kaldı

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bütün dünyadan hocaları olan sadece Türkiye'ye değil dünyaya hitap eden bir islami ilimler fakültesinin gerekliliğinin üzerinde durduklarını ifade etti. Üç dilde eğitim verecek olan ilahiyatın uluslararası bir alana taşımayı hedeflemelerinin gerekçesini ise 'İlahiyat bizde yerel kaldı' sözleriyle açıklıyor.

 

Kırgızistan'daki İslami eğitime siz örnek olun

 

Kırgızistan Başbakanı Atambayev, "Kırgızistan'daki İslami eğitimi geliştirmek gerek. Türkiye'deki sistemi beğeniyorum, bizde de aynı sistemi olsun"dedi.

 

Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev, ülkesindeki İslami eğitimin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, 'Türkiye'deki sistemi çok beğeniyorum. Kırgızistan'da da böyle bir sistem olmasını istiyorum' dedi.

Atambayev, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'i makamında ziyaret etti.

Ziyaret sırasında konuşan Atambayev, Sovyet Birliği zamanında dinin yasak olduğunu, bu nedenle de dinin unutulduğunu söyleyerek, günümüzde de İslam'a karşı provokasyonlar bulunduğunu ifade etti. Kırgızistan'daki İslami eğitimin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Atambayev, 'Türkiye'deki sistemi çok beğeniyorum. Kırgızistan'da da böyle bir sistem olsun istiyorum. Türkiye laik bir ülke ama İslam'da çok gelişmiş. Çok iyi bir din eğitimi var. Kırgızistan'daki imamlar yarı eğitimli ya da eğitimsiz. Bu eğitimi kontrol altında almak lazım. Bizde imamlar 'kravat takmak yasak' diyor ama sizde kravat var' dedi. Atambayev, Türkiye'deki din eğitimini öğrenmek için Diyanet'e geldiklerini vurguladı.

DİN ADAMLARINIZA EĞİTİM VERELİM

Mehmet Görmez de Kırgızistan'daki din görevlilerine eğitim verme konusunda da destek olabileceklerini ifade ederek, 'Cami sadece ibadet mekanı değildir, aynı zamanda ilim mekanıdır. Caminin içerisinde ilmi çok güçlü hale getirmemiz gerekiyor. O da din adamlarının iyi eğitimli olmasına bağlı' dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.