İstanbul yükseliyor

İstanbul yükseliyor

İstanbul iki büyük esere daha kavuşuyor. Temelleri Ağustos ayında atılan Çamlıca Camii inşaatı ile birlikte 3. Köprünün ayakları da hızla yükselmeye devam ediyor.

İki büyük proje de 2015 yılında İstanbulluların hizmetine sunulacak.

Çamlıca Camii projesiyle başından beri yakından ilgili olduklarını söyleyen Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Hilmi Türkmen “burası sadece bir camii değil, Osmanlı’daki ‘külliye’ geleneğini yeniden ihya edecek görkemli bir anıt olacak” diyor. Ayrıca İstanbul’un üçüncü köprü ile yeni bir rekora daha imza attığını belirtiyor. İşte, Türkmen’in anlatımıyla Çamlıca Camii projesi ve üçüncü köprü..

Çamlıca Camii konusunda yalan yanlış pek çok haber çıktığını söyleyen Türkmen, Çamlıca Camii hakkındaki bilgilerin kamuoyuna en doğru şekilde anlatılmasının çok önemli olduğunu düşünüyor. Projenin Marmaray gibi bölgede muazzam bir hareketlilik ve heyecan oluşturduğunu belirtiyor.

İşte, Hilmi Türkmen’in ağzından Çamlıca Camii gerçekleri…

Külliye Geleneği İhya Ediliyor

Çamlıca camii deyince, aslında Çamlıca tepesinin siluetine uygun şekilde inşa edilecek devasa bir külliyeden söz ediyoruz. Biliyorsunuz külliye geleneği, Selçuklu ve Osmanlı’nın dünyaya armağan ettiği mükemmel bir mimari yaklaşımdır. Bu yaklaşım, camiyi merkez alan komşu yapı üniteleri ile birlikte bir “yaşam alanı” üretimini ifade eder.

60 Bin Kişi Aynı Anda Saf Tutacak

Külliyenin cami kısmı çok görkemli olacak. 10.000 metrekare kapalı camii, 7.000 metrekare camii avlusu ve 13.000 metrekare ise park alanları, süs havuzları ve oturma alanları olarak hayata geçirilecek. Camiinin etrafında ise 27.500 metrekare yürüyüş parkuru yer alacak.

Kapalı alanda 37.500 olmak üzere açık alanla birlikte aynı anda 50 – 55.000 insanın ibadet edebileceği camii, Anadolu Yakasının en görkemli mabedi olacak.

Koca Sinan’ın izinde

Sadece külliye oluşuyla değil, mimarisi ile de tam bir Osmanlı mimari geleneği ihyası olacak Çamlıca camii. Caminin projesi, Osmanlı Mimarisinin geliştirdiği “altın oran” yöntemiyle tespit edildi. Ana kubbesinin yerden yüksekliği 70 metre, çapıysa 34 metre.

Altı minareli olarak inşa edilecek caminin 4 minaresi “Anadolu’ya adım attığımız” 1071 tarihine atfen 107,1 metre; avluda yer alacak iki minaresi ise 90 metre olacak.

Türk İslam Eserleri Müzesi ve diğerleri

Tam bir külliye olarak planlanan Çamlıca Camii, içerisinde 11.000 metrekarelik bir Türk İslam Eserleri Müzesi’ni de barındıracak. Klasik Türk İslam Sanatları eserlerinin en güzel örneklerinin yer alacağı müze, alanının en iyi müzesi olmaya aday.

Külliye içerisinde ayrıca, hat, tezhip, ebru gibi Türk İslam sanatlarının öğretileceği atölyeler de yer alacak.

Diğer yandan külliye içerisinde çok amaçlı konferans salonları, seyir terasları, kütüphane, sanat galerisi ve otopark da mevcut olacak.

Türkmen: Bu Külliye Üsküdar’ın ve İstanbul’un Yeni Sembolü

Bize bu değerli bilgileri veren Hilmi Türkmen, çok önemli bir noktaya da işaret ediyor: “Çamlıca Camiinin İstanbul’un siluetine zarar vereceği iddiaları hilaf-ı hakikattir. Tam tersine, Çamlıca tepesinin topoğrafik eğimine uygun olarak tasarlanan bu güzel proje, Üsküdar’ın ve İstanbul’un yeni ‘şehir sembollerinden’ biri, hatta belki de birincisi olacaktır. Proje tamamlanıp bittiğinde şimdi ‘İstanbul’un silueti bozulacak’ iddiasını dile getiren herkes çok mahcup olacak. Ama biz, onları da bu güzel eseri ziyaret etmeye bekliyoruz.”

Türkmen: İstanbul bir rekora daha imza atıyor

Her ay 20 bin yeni aracın trafiğe katıldığı İstanbul'da kayıtlı olan yaklaşık 2.5 milyon araç bulunmaktadır. Hâlihazırda İstanbul Boğazı üzerinde bulunan 2 köprüyse özellikle günün belirli saatlerinde yaşanan aşırı yoğunluk nedeniyle tam anlamıyla işlevini yerine getirememektedir. Bu nedenlerden dolayı Boğaz'a üçüncü bir köprünün yapılması 2000'li yıllardan itibaren sıkça dile getirilmeye başlanmıştı. Ancak ilk somut adım 2009 yılında atıldı.

Yapımı tamamlandığında, 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun asma köprüsü ve 320 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olacak.

HİLMİ TÜRKMEN KİMDİR?

Avukat olan Hilmi Türkmen, 1973 yılında Trabzon’da doğdu. 24 yıldır Üsküdar’da yaşayan Türkmen, 1992 yılından beri aktif siyasetle uğraşıyor. Refah ve Fazilet Partileri ile başlayan siyasi hayatına, AK Parti’nin kurulmasıyla birlikte bu partinin çatısı altında devam etti.

2004 seçimlerinden sonra Üsküdar Belediyesi’nde çeşitli kademelerde görev aldı. Halen, Üsküdar Belediyesi Başkan Yardımcılığı ve Encümen Başkanlığı görevlerini yürüten Türkmen, 2014 yerel seçimleri için Üsküdar’dan Belediye Başkan aday adayı oldu. Teşkilat ve Üsküdar kamuoyu tarafından şimdiden başkan adaylığı konusunda “hayırlı olsun” denilen Türkmen, gene de son ana kadar temkini elden bırakmıyor. “Siyaset işi nasip işi, nasibimizde Üsküdar’a başkan olarak hizmet etmek varsa çok mutlu oluruz” diyor.

ınternethaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.