İstanbul'a 3 katlı tüp geçit nereden geçiyor?

İstanbul'a 3 katlı tüp geçit nereden geçiyor?

İstanbul'un trafik derdi bitecek. Ulaştırma Bakanlığı'nın çılgın projesi boğaza 3 katlı tüp geçit yapılıyor. Bir katından metro geçecek 3 katlı tüp geçit nerede olacak?

İSTANBUL Boğazı'na yapılacak olan 3 katlı tüp geçitin bir katından metro geçecek. Ulaştırma Bakanlığı'nın Mega projesini Başbakan Ahmet Davutoğlu açıkladı. Peki 3 (üç) katlı boğaz tüp geçidi kaç yılda tamamlanacak ve neredelerden geçecek? İşte İstanbul 3 katlı tüp geçidi hakkında merak edilen bilgiler. 

DÜNYADA BİR İLK ÇÜNKÜ...

İstanbul Boğazı'na yapılacak olan 3 katlı tüp geçit 5 yılda tamamlanacak. Asya kıtası ile Avrupa'yı boğazın dibinden birbirine bağlayacak olan proje dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor. İlk olmasının sebebi ise bugüne kadar hiç 3 katlı tüp geçit yapılmamış olması. 

ÜÇ KATLI TÜP GEÇİT NEREDEN GEÇECEK?

istanbul-3-katli-tüp-geçit.jpgİstanbul Boğazı'nın altından geçecek olan tüp geçit Avrupa Yakası'nda Gayrettepe'den girecek Anadolu yakasında ise Küçüksu 'dan çıkacak. 3 katlı tüp geçit Gayrettepe ve Küçüksu'da mevcut karayolu ve metro sistemine bağlanacak.  İstanbul Boğazı'nın altındaki kısım tam 6.5 kilometre olacak. 

TÜP GEÇİT NEDEN 3 KATLI?
3-katli-tüp-geçit-görüntüsü.jpgDünya'da bir ilk olacak olan İstanbul Tüp geçidinin 3 katlı olmasının ise sembolik bir anlamı var. Başbakan Ahmet Davutoğlu bu anlamı şöyle açıkladı;

" 3 kat demek; 3 imparatorluk demek. Üç kat, iki karayolu, bir metro yoluyla boğazın altından geçip, 6,5 kilometrelik bu tünel, bir anlamda 3 imparatorluk üzerinde İstanbul'un 4. büyük küresel devleti, Türkiye Cumhuriyet Devleti'nin işaret fişeği de olacak. İstanbul'a her şey yakışır."

PROJE HANGİ DURAKLARI KAPSIYOR?
3-katli-tüp-geçit-metro-hatti.jpg
İncirli'den Sögütçeşme'ye yapılacak hızlı metro hattı bu dev tünelin içinden geçecek. Yeni metro hattının Kadıköy - Kartal- Yenikapı- Sarıyer metrolarıyla bağlantısı olacak. 

HANGİ KARAYOLLARINA BAĞLANACAK?
3-katli-tüp-geçit-yollari.jpg3 katli tünelin TEM, E5 ve 3 köprüyle de karayolu bağlantısı olacak. 

3 KATLI TÜNELİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ?
Çapı 18.80 metre olacak üç katlı tünelin deniz yüzeyindeki derinliği 110 metreyi bulacak. Tünelin 3 katlı kesiminin uzunluğu 6.5 km olacak
istanbul-üç-katli-tüp-geçit.jpg.Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan mega projeyle ilgili verdiği bilgiler şöyle;

"Boğaz'ın altında iki yeni tünel yapma gereği ortaya çıktı. Bunlar Boğaziçi köprüsünün altından bir metro tünel geçişi, diğeri ise FSM altından bir karayolu geçiş tüneli. Boğazın altından lastik tekerlekli araçlar ile demiryolu geçişlerini ayrı ayrı yaparak iki tünel yerine, hem metro hemde karayolu geçişi için dünyada ilk defa üç katlı bir tünel tasarladık. Boğazın her iki yakasındaki milyonlar diğer yakaya kolay geçecek. Gayrettepe, üçüncü havalimanı hattı ile istanbul’un üç havalimanı raylı sistem ile birbirine bağlanmış olacak. Başakşehir’den Sabiha Gökçen’e kadar uzanan bir hat olacak.

40 DAKİKAYA İNECEK
istanbula-3-katli-mega-proje.20150227121349.jpg
İncirli’den Söğütlüçeşme’ye yeni metro ile 40 dakikada gidilecek. Marmaray ile düşünüldüğünde her iki yaka arasında bir ring oluşacaktır. İnşa edeceğimiz kara yolu geçiş tünelleriyle ise Avrasya tünelinden sonra İstanbul boğazı yeni karayolu geçiş tüneline kavuşacak. Hasdal kavşağından Ümraniye kavşağına kadar 9 dakikada geçilebilecek.

istanbul-3-(üç)-katli-tüp-geçidin-görüntüsü.jpgİSTANBUL TÜP GEÇİDİ ÇEVRE DOSTU OLACAK
Bu proje, çevre dostu projedir. İstanbul'un siluetine hiç bir zarar vermeyecek bir projedir. Aksine yeryüzü üzerindeki trafik üzerinden İstanbul'un dokusuna verilecek zararı ortadan kaldıracaktır. Bu projeyle yıllık sera gazları yılda 115 bin ton azalacak, havayı kirleten gazların hacmi 29 bin ton azalacak. Yeni bir arazi kullanılmasına ihtiyaç hissedilmeden İstanbul trafiği rahatlatılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.