İstanbul'a dört yeni metro hattı geliyor

İstanbul'a dört yeni metro hattı geliyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 16-21 Haziran tarihleri arasında Washington, Baltimore ve New York;ta yapacağı ziyaretler için ABD'ye gitti.

Topbaş, THY'nin tarifeli uçağıyla İstanbul'dan Washington'a hareketinden önce yaptığı açıklamada, ABD'deki ziyaretleri çerçevesinde önce Baltimore'da ABD Belediye Başkanları Birliği;nin yıllık Konferansına iştirak edeceğini belirtti.

-METRO ÇALIŞMALARI-

Basın mensuplarının metro çalışmalarıyla ilgili sorularını da cevaplayan Topbaş, İstanbul'da metro taşımacılığına ilişkin 4 hat üzerinde çalışmaları olduğunu hatırlatarak, bunların en önemlilerinden birinin Ümraniye üzerinden Çekmeköy'e kadar gidecek olan Üsküdar-Çekmeköy hattı olduğunu söyledi. Bu hattın çok önemli olduğunu ve çok yolcu talebinin bulunduğunu dile getiren Topbaş, hattın Tepeüstü'ne kadar olan bölümü için ihaleye çıkıldığını ancak şu anda tamamını yenileyerek uluslararası ölçekte bir ihaleye çıkılacağını ve hattın 38 ayda tamamlanacağını kaydetti.

Bu hat dışında 3 metro hattının daha planlandığını ifade eden Topbaş, bunlardan birinin Kabataş'tan başlayıp Beşiktaş üzerinden Çağlayan'ı da içine alıp, Kağıthane, Alibeyköy, Gaziosmanpaşa, Tekstilkent ve Mahmutbey'e kadar gidecek olan 24 kilometrelik bir hat olduğunu bildirdi. Topbaş, yap işlet olarak yapılacak hattın, takriben 700 bin yolcu kapasiteli olacağının öngörüldüğünü söyledi.

Diğer bir hattın da Ulaştırma Bakanlığı ile mutabakata varılarak, anlaşılması durumunda Bakanlık tarafından üstenilecek olan Bağcılar Kirazlı'dan başlayıp ve Bakırköy İDO iskelesine kadar yapılacak olan 9 kilometrelik bir hat olduğunu ifade eden Topbaş, bir başka hattın ise şu anda Metrobüs hattı güzergahı için düşündükleri ve ileride Silivri'ye kadar uzatılmasını planladıkları Bakırköy-Beylikdüzü arasında yapılacak 25 kilometrelik metro hattı olacağını kaydetti. Bu hattın da Ulaştırma Bakanlığı ile anlaşılması durumunda Bakanlık tarafından yapılacağını ifade eden Topbaş, ''Bu iki hattı Bakanlığa verip, diğer iki hattı kendimiz yapmayı planlıyoruz. Bunlarla birlikte İstanbul'da kent merkezi yoğunluklu çok ciddi bir metro hattına sahip olacağız'' dedi.

Kadir Topbaş, metro hatlarına ilişkin hedefleri hakkında bir soru üzerine, ''Şu anda bir milyon 200 bin yolcu taşıdığımız raylı sistemlerde, 2013 yılı sonu itibariyle 5 milyon yolcuya ulaşacağız. Bu çok ciddi bir oran neredeyse 3 katı yolcu taşıyacağız. Planlanan yeni metro hatlarının da bitirilmesi durumunda 7-8 milyon yolcuyu metro ile taşır hale geleceğiz. Bunlarla birlikte raylı sistemlerdeki ağırlığı yüzde 30-40'lara kadar getirmiş olacağız'' dedi.

İDO'nun satışının son aşamaya geldiğini, imzaların yakında atılacağını, bununla birlikte elde edilecek kaynakların bir bölümünün İETT'nin alacağı yeni otobüslerde kullanılacağını, halk otobüslerinin de yenileneceğini sözlerine ekledi.

 -UCLG-

Kadir Topbaş, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) Başkanı sıfatıyla, 17 Haziran tarihinde söz konusu konferans kapsamında düzenlenen ''İklimin Korunması Ödülleri'' konulu yemekli çalışma toplantısında, aralarında Nancy Pelosi ve ABD Belediye Başkanları Konferansı Başkanı Elizabeth B.Kautz;un da bulunduğu katılımcılara bir konuşma yapacağını ifade etti.

ABD;de 1210 şehrin temsil edildiği birlik toplantısında Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği Başkanı olarak 140;tan fazla ülkede birçok şehrin üyesi olduğu teşkilatı tanıtıp, birlik üyelerini Birleşik Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği'ne katılmaya davet edeceğini kaydeden Başkan Kadir Topbaş, Baltimore toplantısı sonrasında Washington;a geçerek Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği;nin vereceği akşam yemeğinde Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geleceğini söyledi.

Topbaş, Baltimore ve Washington;daki temaslarını tamamladıktan sonra New York;a geçerek 20 Haziran tarihinde BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon ile bir araya geleceğini, görüşmede Birleşik Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği ile Birleşmiş Milletler örgütü arasında olası işbirliği imkanları, BM Yerel Yönetimler Danışma Konseyi (UNACLA) Başkanı olarak da UNACLA;nın BM;de gözlemci statüsünde yer alması gibi konuların ele alınacağını belirtti.

Kadir Topbaş, New York temaslarının ardından UCLG Yönetim Kurulu Toplantısına katılmak üzere 21 Haziran;da Kazablanka üzerinden Rabat;a gideceğini ve 24 Haziran tarihinde yurda döneceklerini kaydetti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.