İstanbul'a yepyeni bir ünvan daha

İstanbul'a yepyeni bir ünvan daha

Türkiye’nin IMF ile gerçekleştireceği zirve öncesinde İstanbul, Uluslararası Finans Merkezi ilan edildi.

Yüksek Planlama Kurulu’nun kararı dün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bakan Babacan krizin bu çalışmanın hızlanmasını sağladığını belirterek, “İstanbul yatırımları cezbedecek bir yapıya kavuşacak” dedi.

Hükümetin 2006 yılından bu yana üzerinde çalıştığı, İstanbul’un uluslararası finans merkezi haline getirilmesi projesi, dün Resmi Gazete’de yayınlanan Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararıyla resmileşti. Türkiye’nin IMF ile gerçekleştireceği zirve öncesinde, İstanbul Finans Merkezi’ne ilişkin atılan bu resmi adımı, IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları sırasında basın toplantısı düzenleyen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan duyurdu.

Krizin, bu çalışmanın hızlanmasını sağladığını anlatan Babacan, “Uluslararası finansal mimarinin yeniden şekillendiği bu ortamda İstanbul’u yatırımları cezbedecek bir yapıya kavuşturmayı amaçlıyoruz” dedi. Babacan, vizyonlarının, İstanbul’u öncelikle bölgesel, nihai olarak da küresel bir finans merkezi konumuna getirmek olduğunu söyledi.

SERBEST BÖLGE YOK

Strateji ve Eylem Planı çerçevesinde yapılacak tüm çalışmaların ülke genelinde geçerliliği olacağını anlatan Babacan, “Serbest bölge gibi bir anlayışımız olmayacak. Ayrıca İstanbul’un belli bir bölgesi de finans merkezi olarak belirlenmemiştir” diye konuştu. Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Ali Babacan, BSMV ve KKDF’de indirimin 2010 yılında gerçekleşmeyeceğini, 2011’de ise bütçe hedeflerine göre duruma bakacaklarını söyledi.

Merkez Bankası’nın bağımsızlığına yönelik tartışmaların hatırlatılması üzerine Babacan, bu tartışmanın faydasız olduğunu, operasyonel olarak bağımsız olan Merkez Bankası’nın çalışmalarına da başarılı bir şekilde devam ettiğini söyledi. Babacan, İMKB’nin daha rahat yönetilebilmesi için Anonim Şirket haline getirileceğini de vurguladı.

DENETLEYİCİ YAPI ETKİN

Yurtdışında böylesine büyük bir kargaşa ve kaos yaşanırken Türk bankacılık ve finans sisteminin sapasağlam ayakta durmasının, ülkede düzenleyici ve denetleyici yapının etkin bir şekilde çalıştığının göstergesi olduğunu belirten Babacan, “Finansal merkez olma hedefi bağlamında düzenleyici ve denetleyici otoriteler arasındaki koordinasyonun sağlanmasına ve sistemik riskin yönetilmesine ilişkin mevcut yapıyı daha da güçlendirmemiz gerekiyor” dedi.

IFM’ye yönelik tanıtım stratejisinden de bahseden Babacan, öncelikle hedef kitlenin belirlenerek, bu hedef kitlenin İstanbul’a yönelik algısının ortaya konulacağını, tanıtım faaliyetlerinin IFM Koordinatörlüğü tarafından yürütüleceğini söyledi.

Bugün Gazetesi

Etiketler :