İstanbul'da hortum uyarısı

İstanbul'da hortum uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden İstanbul için fırtına ve hortum uyarısı yapıldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM meteoroloji birimlerinin hava tahmin raporlarına göre, İstanbul’u bugün etkisi altına alması beklenen yağış tedbirleri için AKOM’da kriz toplantısı yapıldı. Saat 23.00 de başlayan toplantı 01.00’da bitti. 

 
Toplantıda muhtemel şiddetli yağışlara karşı alınacak terdirler masaya yatırıldı. Ekipler gece sabaha karşı kanal temizlik çalışmaları yapacak. Yağmurun başlaması ile birlikte muhtemel riskli bölgelerde iTFAİYE, AKOM, İSKİ, ATIK Müdürlüğü ekipleri kritik noktalarda hazır bekletilecek
 
 Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden Marmara bölgesi için kuvvetli yağış, fırtına ve hortum uyarısı yapıldı. Yapılan kuvvetli yağış ve fırtına uyarısının ardından Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) alarma geçti. Öte yandan Meteoroloji, Batı Akdeniz'de de yağış uyarısı yaptı.
 
Yağışın bu Sabah 06.00 sıralarında başlayıp saat 18.00'a kadar sürmesinin beklendiği belirtilen açıklamada, "Marmara’da görülecek yağışların; İstanbul, Çanakkale ve Balıkesir illeri başta olmak üzere Bursa, Yalova il geneli ile Tekirdağ ve Edirne'nin güneyi, Bilecik’in batı kesimlerinde kısa süreli fırtına ile birlikte yerel olarak kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (hortum riski, lokal dolu, sel, su baskını, yıldırım vb) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir" denildi.
 
AKOM ALARMA GEÇTİ
 
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden Marmara bölgesi için yapılan kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı ardından Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) alarma geçti.
 
AKOM'dan yapılan yazılı açıklama şöyle denildi:
 
"Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM meteoroloji birimlerinin hava tahmin raporlarına göre, İstanbul'dabu sabah saatlerinden akşam saatlerine kadar kısa süreli ve şiddetli yaz yağmuru (15 ila 50 kg/m²) geçişleri bekleniyor. Meteorolojik ihbar doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, itfaiye, AKOM, İSKİ, Atık Müdürlüğü ekipleri kritik noktalarda hazır bekletilecek.
 
İstanbul'un Basra alçak basınç sisteminin etkisi altında olması ve yukarı seviye hava sıcaklıklarındaki hızlı düşme, kararsızlık yağışları (yaz yağmurları) yaşanmasına neden olacak. Yaz yağmurları genelde kısa zaman diliminde (7-15 dakika) dolu, hortum ve fırtınamsı rüzgârla şiddetli yağışlara neden olacak. Yağışların bölgesel olarak gök gürültülü, şimşek çakması ve yıldırdım düşmesi gibi meteorolojik olayları görüleceği tahmin ediliyor. Yağışlar ani düştüğünden hızla akışa geçmesi, yollarda göllenmelere, kod seviyesinin altında kalan kesimlerde ise su baskınlarına neden olabilecek. Ayrıca rüzgârın yağış anında poyraz ve yıldız yönlerinden sert, aralıklarla hamle yaparak fırtınamsı esmesi (saatte 20-55 km hızla) açık deniz seferlerini aksatması, yaşanması muhtemel hortum hadisesi ile çatı ve tabela uçması vb. hadiselere neden olması bekleniyor"
 
ANTALYA'NIN BATI KESİMLERİ İLE GÖLLER YÖRESİNDE YEREL KUVVETLİ YAĞIŞ BEKLENİYOR
 
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Batı Akdeniz'de öğle saatlerinden itibaren görülecek yağışların; Antalya'nın batı kesimleri ile Isparta ve Burdur çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması açıkladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.