İstanbul'da ilçe ilçe Ramazan etkinlikleri

İstanbul'da ilçe ilçe Ramazan etkinlikleri

Asırlardır birçok kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapan, dinlerin buluştuğu kent İstanbul 11 ayın sultanı ramazanda, iftar sofraları, ardından da sahura kadar sürecek kültür ve sanat etkinlikleriyle renklenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi her yıl olduğu gibi bu yıl da ramazan ayında İstanbul halkını iftar sofralarında buluşturacak. İftar çadırları bu yıl yalnızca Eminönü, Üsküdar ve Bağcılar'da kurulacak, arzu eden vatandaşlar diğer ilçelerde sokak iftarlarında oruçlarını açacak.

İftar programı bölge yoğunluğuna göre hazırlanacak ve her semtte ortalama bin kişilik oturma grupları oluşturulacak. Yemek verilen noktalar sabit olmayacak, ramazan ayı boyunca farklı yerlerde iftar verilecek.

Dört çeşit yemek ve çeşitli iftariyeliklerden oluşan menü, 10 adet mobil büfe ile tespit edilen sokaklara ulaştırılacak. Ramazan ayı boyunca günde ortalama 10 bin kişi iftarını Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan sofralarda açacak. Bu organizasyonda 500 kişi görev alacak.

Yaklaşık 5 milyon TL'ye mal olacak bu çalışmada tüm hizmetler Büyükşehir Belediyesi ekiplerince yapılacak. İhtiyaçlar İstanbul Lojistik Destek Merkezi'nce gerçekleştirilecek.

İstanbullular her yıl olduğu gibi bu yıl da Feshane Fuar Kongre ve Kültür Merkezi'nde Karagöz, orta oyunu, meddah, kukla gibi geleneksel Türk Tiyatrosu'nun örneklerinin yanı sıra, çeşitli konserler ve tiyatro gösterilerini de izleyebilecek.

-SULTANAHMET'TE YEME-İÇME OLMAYACAK-

Sultanahmet'te ramazan ayında yeme içme olmayacak, etkinliklerin bir bölümü Beyazıt'ta yapılacak. Her yıl Sultanahmet Camisi'nde kurulan ''Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'' ile ramazan stantları da Beyazıt'a taşınacak.

Ramazan ayında Eminönü'nde 5 bin ve Anıtpark'ta bin 500 kişilik iftar çadırı kurulacak. Belediyenin aşevinden, günlük 2 bin 500 kişiye sıcak yemek ulaştırılmaya devam edilecek. Fatih Belediyesi'nin 2005 yılından bu güne geleneksel hale getirdiği sokak iftarları ve erzak dağıtımı ramazan ayında sürecek.

Beyazıt ve Sultanahmet Meydanı arasındaki Divan Yolu Caddesi'nde animatörler çeşitli gösteriler sunacak.

-EYÜP'TE RAMAZAN BİR BAŞKA-

Eyüp'te hayırsever vatandaşların da desteğiyle her gün yaklaşık 6 bin kişiye iftar yemeği verilecek. Geçen yıl ilgi gören Cülus Yolu iftarları, bu yıl da devam edecek.

Padişahların kılıç kuşanma merasimlerinin yapıldığı bu tarihi mekanda Kuran-ı Kerim dinlenecek, musluklardan Osmanlı şerbeti içilecek, iftar sonrası teravih namazı Eyüp Sultan Camisi'nde kılınacak.

İlçedeki diğer mahallelerde de toplu iftar yemekleri düzenlenecek. Toplu mahalle iftarları programlarında, Türkiye'nin tanınmış hafızları Kuran-ı Kerim okuyacak. Tasavvuf müziği eşliğinde konserler tertip edilecek, ilahiler dinlenilecek, çocuklar için Hacivat-Karagöz, jonglör, kukla, sihirbazlık, ateş yutan adam, uzun adam gibi gösteriler düzenlenecek. Sekiz mahallede sahur yemeği verilecek.

Eyüp'te Haliç Kıyısı'na kurulacak Tarihi Osmanlı Evleri'nde, geleneksel yemek kültürünü yansıtan stantlar, çocuklar için eğlenceli etkinlikler, mini lunapark, çay bahçeleri ve açık hava sineması yer alacak. Belediye ramazan ayı süresince Türk Sineması'na damgasını vurmuş filmleri Eyüplüler ile buluşturacak.

Eyüp'te Feshane Uluslararası Fuar Kongre ve Kültür Merkezi ve Pierre Loti Tepesi'nde de her gün geleneksel renkli eğlenceler, toplu iftar yemekleri düzenlenecek.

Eyüp Belediyesi sivil toplum kuruluşlarına da ramazan ayında destek olacak. Alibeyköy ve Silahtarağa'da iki büyük meydanda sivil toplum kuruluşlarınca iftar yemekleri verilecek.

-BEREKET KONVOYU 6 YAŞINDA-

İftar sofralarını ırk, din, millet, renk ayırt etmeksizin düzenlediği konvoyla Balkan ülkelerine taşıyan ''Bereket Konvoyu'', 6. yılında da kardeşliğin sınır tanımadığını herkese göstermeye devam edecek.

Bugüne kadar 400 bini aşkın soydaş ve yurttaşı aynı sofrada buluşturan ''Bereket Konvoyu'', 150 kişilik ekibiyle, Balkan yolculuğuna çıkacak.

Ramazan ayı boyunca 7 ülkedeki 20 şehirde düzenleyeceği iftar programlarıyla kültür ve sanat sofralarını, soydaş ve yurttaşlarla paylaşacak olan bereket konvoyu, yolculuğuna İstanbul'da son verecek.

Bayrampaşa'da bu yıl 11 mahallede, sokak ve cadde iftarı kurulacak. İlçede toplam 3 bin kişiye erzak yardımı, 2 bin kişinin evine özel yemek servisi, 3 bin ihtiyaç sahibine erzak yardımı yapılacak.

Aşevinden yılın her günü toplam 2 bin kişiye verilen yemek yardımları, evlere özel servisle dağıtılmaya devam edilecek.

-GAZİOSMANPAŞA'DA ''GÖNÜL SOFRALARI''

Gaziosmanpaşa, ramazan ayı boyunca iftar öncesi ve sonrası tasavvuf musikisi, geleneksel tiyatro gösterileri, sohbet programları ve teravih sonrası etkinliklere ev sahipliği yapacak.

İlçede 11 ayrı mahallede iftar vakti ''Gönül Sofraları'' kurulacak. Gönül sofralarının ilki belediye bahçesi önünde gerçekleştirilecek. Gönül sofraları sırasıyla Barbaros, Kazım Karabekir, Yeni Mahalle, Yıldıztabya, Hürriyet, Bağlarbaşı, Fevzi Çakmak, Şemsipaşa, Karadeniz ve Mevlana mahalleleri ile devam edecek.

Her yemeğe toplam 2 bin kişinin katılacağı iftarlar öncesinde, tasavvuf müziği konseri düzenlenecek. Her gün Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin bahçesinde özellikle çocuklara yönelik tiyatro gösterileri, meddah, Karagöz-Hacivat, şişme oyun parkları, halk oyunları, masal şovlar, kukla gösterileri ve orta oyunları sahnelenecek. Ayrıca konserler ve şiir dinletileriyle de 7'den 70'e herkesin, eski ramazan eğlenceleriyle hoşça vakit geçirmesi sağlanacak.

Kadın sohbet programları, 11-18-25 Ağustos ve 1 Eylül tarihlerinde birbirinden değerli isimleri Gaziosmanpaşalı kadınlarla buluşturacak.

-BEYOĞLU SEMT KONAKLARI'NDA İFTAR-

Beyoğlu Belediyesi Semt Konakları'nda ramazan ayı boyunca iftar sofraları kurulacak. Her akşam bin 500 kişi Dolapdere, Tophane, Yenişehir ve Kasımpaşa Semt Konakları'nda iftar yapmanın ayrıcalığını yaşayacak. İftar sonrası Taksim Gezi Parkı'nda ramazan etkinlikleri düzenlenecek.

Beyoğlu Belediyesi'nin bir başka iftar programı ise sokaklarda yapılacak. Ramazan ayı boyunca toplam 20 sokakta iftar sofrası kurulacak. Her akşam kurulacak bu iftar sofraları, her mahalleyi kapsayacak. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın ev sahipliğinde gerçekleşecek iftar sofralarında ilçe sakinleri belediye başkanları ile aynı sofrada bir araya gelecek.

Ramazan ayında 40 bin kişiye iftar verecek olan Beyoğlu Belediyesi, geleneksel ramazan programlarıyla ilçe sakinlerine farklı bir ramazan yaşatacak. Taksim Gezi Parkı'nda düzenlenecek ramazan etkinlikleri iftar sonrası başlayacak. Her yıl yoğun katılımla geçen etkinlikler kapsamında geleneksel türk tiyatrosu, kukla gösterileri, şiir dinletileri ve skeçler yer alacak.

Şişli Belediyesi tarafından Mecidiyeköy'de 3 bin, Ayazağa'da 2 bin kişilik iftar çadırı kurulacak. İftar yemeği, her gün bir işadamı ya da bölgedeki hayırseverlerce karşılanacak.

Bir günde üç bin kişinin iftarını yapabileceği Mecidiyeköy'deki çadır, kumanyaların dağıtıldığı bir merkez olarak da hizmet verecek. Şişli Belediyesi her akşam ilçenin gelir düzeyi düşük mahallelerine ve okul yurtlarına kumanya ve erzak yardımında bulunacak.

-BAĞCILAR'DA KLİMALI İFTAR ÇADIRI-

Bağcılar Belediyesi, ramazan ayı etkinliklerini İnönü Mahallesi Molla Gürani Parkı yanındaki 24 bin metrekarelik alanda gerçekleştirecek. Bu alana içinde 14 klima bulunan 2 bin 500 kişilik iftar ve etkinlik çadırı kurulacak.

Her akşam bir işadamının sponsorluğunda verilecek iftar yemeklerinin ardından, çadırda kültür-sanat etkinlikleri düzenlenecek. Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu, İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, çadırda gerçekleştirilecek konferanslara konuşmacı olarak katılacak. Sanatçılar Erkan Mutlu, Sinan Yılmaz, Mustafa Küçük konser verecek. Vatandaşların alış veriş yapabilmesi için etkinlik alanına 100 adet stant ve kitap fuarı kurulacak.

-BÜYÜKÇEKMECE'DE 10 BİN KİŞİLİK İFTAR SOFRASI-

Büyükçekmece'de bu yıl 10 bin kişilik iftar sofraları kurulacak. İlçede, gelir durumu iyi olmayan vatandaşlara 30 kilogramlık erzak paketleri dağıtılacak. İlçedeki mahallelerde sokak iftarları düzenlenecek, iki ayrı merkezde iftar sofrası kurulacak. Mağdur, yatalak ve yaşlı vatandaşların evlerine sıcak yemek dağıtılacak.

Geleneksel olarak her yıl Kervansaray'da gerçekleştirilen ''Ramazan Eğlenceleri'', bu yıl Kordon boyu Aqua Marin Su Oyunları Parkı yanında yapılacak.

Küçükçekmece'de ise ramazan ayı boyunca her gün farklı sokaklarda bin 200 kişiye iftar yemeği verilecek. İlçede, E-5 üzeri ve İstasyon Caddesi'nde trafikte kalan ve iftara yetişemeyen vatandaşlara bir bardak su, hurma ve kuru kayısıdan oluşan iftar paketi dağıtılacak.

Ramazan ayının geleneksel bir parçası olan şerbetçiler, Küçükçekmece'de teravih namazı sonrası belirlenecek bir camide, 100 litre şerbet dağıtacak.

İhtiyaç sahibi 300 aileye ramazan boyunca günde iki öğün sıcak yemek servisi yapılacak. Küçükçekmece Belediyesi Yaşam Sevinci Merkezi, 17 Ağustosta Halkalı Çocuk Esirgeme Kurumu'nda iftar yemeği verecek.

-RAMAZAN ÜSKÜDAR'DA BİR BAŞKA YAŞANACAK-

Üsküdar Belediyesi, iftar geleneğini iskelede ve 8 ayrı noktada kuracağı dağıtım merkezlerinde sürdürecek.

İskele Meydanı, Zeynep Kamil, Yavuztürk, Bahçelievler, Ferah, Selimiye, Ünalan ve Bağlarbaşı mahalleleri olmak üzere toplam 8 noktada oluşturulacak dağıtım merkezlerinde her gün toplam 20 bin kişi çorba, Üsküdar'ın meşhur etli ve nohutlu pilavı, tulumba tatlısı ve ayrandan oluşan menüden faydalanacak.

Ramazan süresince 600 bin kişinin faydalanacağı dağıtım merkezlerinde, günlük olarak 3 bin kilogram et, 2 bin kilogram pirinç, 2 bin kilogram tulumba tatlısı, 20 bin adet ayran, ekmek, hurma ve diğer gıda ürünleri kullanılacak.

Belirlenen 8 merkezin dışında Üsküdar vapur iskelesinin yanında bulunan dubada boğaz manzarası eşliğinde her gün 3 bin kişiye iftar yemeği verilecek.

Ayrıca bu yıl başlatılan yeni bir uygulama ile Ramazan ayı boyunca mahalle sakinleri, Üsküdar genelindeki 20 mahallede birer gün olmak üzere oluşturulacak dağıtım merkezlerinde, Ramazan sofralarından faydalanabilecekler.

Üsküdar Belediyesi, bu yılda Ramazan etkinliklerini Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirecek.

''Ramazanda Çocuk'' temasının ağırlıklı olarak işleneceği etkinliklerde, Geleneksel Türk Tiyatrosu Karagöz, orta oyunu, meddah, çocuk etkinlikleri, jonglör, illüzyonist, müzikal kuklalar, pandomim ve cambaz, tasavvuf, halk müziği ve Türk sanat müziği konserleri, çeşitli sohbetler, tiyatro ve sinema gösterimleri, folklorik gösteriler, sıra gecesi ve yöresel halk oyunları, Üsküdar Kitap Sokağı etkinliği, bilgi yarışması, İstanbul Oyuncak Müzesi Sergisi, ikindi sohbetleri ve Üsküdar tarihinin canlandırıldığı faaliyetler yapılacak.

Etkinliklerde ayrıca aralarında Beşir Ayvazoğlu, Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu, Dursun Ali Erzincanlı, Necati Şaşmaz, Ömer Döngeloğlu, Yavuz Bahadıroğlu ve Nevzat Tarhan gibi isimlerin bulunduğu Ramazan sohbetleri düzenlenecek.

-TUZLA VE BEYKOZ'DA İFTAR-

Tuzla Belediyesi, Ramazan ayı boyunca ilçede bulunan 17 mahallede iftar verecek. İçmeler mahallesi ağırlıklı olmak üzere tersane işçilerinin güzergahı olan bölgede kuracak çadırlarda her gün bin kişi iftar yemeği yiyebilecek. İşçiler, iş çıkışı iftarını Tuzla Belediyesi iftar çadırında açabilecek.

Belediye, ayrıca 2 bin aileye gıda yardımında bulunacak.

Ramazan etkinliklerini sahil tören alanında düzenleyecek olan Tuzla Belediyesi, etkinliklerde, çocuk tiyatroları, Hacivat-Karagöz oyunu, meddah ve birçok sürpriz eğlence düzenleyecek.

Beykoz Belediyesi, her akşam farklı bir mahallede ve mekanda ''sokak iftarları'' uygulamasını gerçekleştirecek.

Sokak iftarlarında her akşam bin kişiye yemek verilecek. Fakir ailelere ise iftar öncesi sıcak yemek ulaştırılacak ve 10 bin mağdur aileye erzak yardımında bulunulacak.

Yine Ramazan ayı içerisinde tarihi Beykoz Çayırı'nda 10 bin kişi iftarını yer sofrasında açacak.

-KADIKÖY VE SANCAKTEPE-

Kadıköy Belediyesi, bu yıl çadır kurmayacak. Ramazan ayında ihtiyaç sahibi aileler belirlenecek. Yaklaşık 6 bin aileye yardım paketi dağıtılacak.

Ailelerin evlerine araçlarla götürüp teslim edilecek yardım paketlerinde, 13 temel ihtiyaç maddesi bulunacak.

Sancaktepe Belediyesi, on bir ayın sultanı Ramazan'da vatandaşlarının oruçlarını açmaları için her mahallede herkese açık olacak sokak iftarları düzenleyecek.

Sancaktepe'de Ramazan ayı boyunca ilçenin bütün mahallerinde ve kültür merkezleri olmak üzere toplam 24 noktada Ramazan etkinlikleri düzenlenecek.

Etkinliklerde küçükler için Karagöz, orta oyunu, Nasrettin Hoca, İbiş, Keloğlan ve illüzyon gösterisi sunulacak, büyüklere de tasavvuf musikisi ve semazen gösterileri yapılacak.

Ayrıca, etkinliklerin dışında düzenlenecek olan konferanslarda Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu, Ömer Döngeloğlu, Mustafa Karataş ve Mehmet Emin Ay gibi isimler Sancaktepeli vatandaşlarla buluşacak.

Etiketler :