İstanbul'daki tüm tuvaletlere İSPARK modeli

İstanbul'daki tüm tuvaletlere İSPARK modeli

İstanbul’daki tüm umumi tuvaletler park alanlarında olduğu gibi Büyükşehir Belediyesi’ne devrediliyor.

Camiler dışındaki bütün tuvaletleri İSPARK’ta olduğu gibi belediye işletecek ve ücreti 1 lira olacak.

İSTANBUL’daki tüm umumi tuvaletlere İSPARK modeli geliyor. İstanbul’da yıllarca değnekçilerin işlettiği otoparkların İSPARK’a devrinden sonra, şimdi de İstanbul’daki umumi tuvaletlerin tamamı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) geçiyor.

Cami tuvaletleri dışındaki bütün umumi tuvaletler bundan böyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Sağlık AŞ tarafından işletilecek. Tuvalet ücreti 1 lira olacak ve İstanbulkart’la ödeme yapılabilecek.

Yılda milyonlarca turistin ziyaret ettiği İstanbul’da, tuvaletlere belli standart getirmek, tuvalet tasarımının engelli ve hamile vatandaşların kullanımına göre oluşturulması amacıyla mevcut tuvaletlerin modernizasyonu için İstanbul’da kira sözleşmesi biten işletmecilerin, kira sözleşmeleri yenilenmiyor.

Bu kapsamda, neredeyse yüzde 80’i İBB’nin mülkiyetinde olan 110 umumi tuvalet Sağlık AŞ tarafından tek tek elden geçiriliyor. Bu kapsamda her gün binlerce turistin uğrak yeri olan ve Galata Köprüsü’nün Karaköy ve Eminönü tarafında bulunan tuvaletler de yenilendi. Seyyar satıcıların ve dilencilerin mesken tuttuğu alt geçit de restore ediliyor. 

Saraçhane’deki İBB binasına bir kaç yüz metre mesafedeki 1500 yıllık Hagios Polieuktos Kilisesi kalıntılarının da bulunduğu Fatih Arkeolojik Park Alanı içindeki umumi tuvalet de yenileniyor. Arkeolojik Park Alanı içinde 1986’da açılan tuvalet bir kaç yıl önce kapanmıştı.

ÜCRETİ 1 LİRA 

Yeni uygulamaya göre, göre yeni oluşturulacak tuvaletlerin işletmeciliği, İSPARK modelinde olduğu gibi, 10 yıl süreyle Sağlık AŞ tarafından yapılacak.

Sağlık AŞ kira bedeli yanında, elde edilecek gelirin yüzde birini İBB’ye verecek. 2015 yılı tuvalet ücretleri, İstanbul Belediye Meclisi’nin bu ayki oturumunda aldığı kararla 1 lira olacak.

Turnike sistemi getirilen tuvaletlerde İstanbul Kart da geçerli olacak. Kadın ve erkek tuvaletlerin her ikisinde de bebek bakım bölümü bulunacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.