İstanbul'dan Kaddafi'ye kötü haber

İstanbul'dan Kaddafi'ye kötü haber

Libya Temas Grubu, muhalefeti ülkenin meşru temsilcisi olarak tanıdı

 

Uluslararası toplumun Libya krizini çözmeye yönelik oluşturulan Libya Temas Grubu, İstanbul'da yapılan 4. toplantısında Kaddafi rejiminin artık meşru otoritesinin kalmadığını, Ulusal Geçiş Konseyini meşru hükümet olarak tanıdığını belirtti.

Toplantıya, aralarında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in de bulunduğu 34 ülke ve bazı uluslararası kuruluşların temsilcileri katıldı.

Libya Temas Grubu, "Kaddafi rejiminin Libya'da artık herhangi bir meşru otoritesi kalmamıştır ve gerek Kaddafi gerekse ailesinin belli üyeleri gitmek zorundadır" diyerek, yeni bir rejim kuruluncaya kadar Ulusal Geçiş Konseyini Libya'nın meşru hükümet makamı olarak tanıdığını açıkladı.Libya Temas Grubu'nun 4. toplantısının sonunda yayımlanan başkanlık açıklamasında, Temas Grubu'nun Doha, Roma ve Abu Dabi'nin ardından İstanbul'da 4. kez toplandığı hatırlatılarak, katılımcıların Temas Grubu'nun Libya halkı ile irtibat kurulması, bu konuyla alakalı uluslararası politikanın koordinasyonu ve çatışma sonrası destek için uygun bir platform olduğu konusunda hemfikir oldukları kaydedildi. Açıklamada, Brezilya, Hindistan, Senegal, Kore ve Ukrayna'nın gözlemci sıfatlarıyla katılımları da olumlu bir gelişme olarak not edildi.

Libya'nın bağımsızlık ve egemenliği, toprak bütünlüğü ve siyasal birliğine bağlı olunduğunun altının çizildiği açıklamada, Libya halkının demokratik ve özgür bir Libya'ya ilişkin meşru talepleri ile dayanışma içinde olunduğu, BM Güvenlik Konseyinin 1970 ve 1973 sayılı kararlarının uygulanmasının önemine dikkat çekildi. Temas Grubu, bu kararların tam olarak uygulanmasında ülkelerce atılan adımlara da destek çıkarak, bu kararların uygulanmasına destek vermeyen ülkelere uymaları yönünde çağrı yaptı.

Açıklamanın ikinci maddesinde, NATO ve ortaklarının sivillerin korunmasına yönelik etkin ve etkili operasyonunun takdirle karşılandığı belirtilerek, bu operasyonun 90 gün daha uzatılmasına, özellikle İngiltere ve Fransa tarafından bu operasyona daha çok katkı verilmesinin kararlaştırıldığı kaydedildi. "Askeri yöntemler Libya krizini tek başına çözemeyecektir" denilen açıklamada, acil siyasi bir dönüşüme ihtiyaç olunduğu vurgulandı.

Grup, ateşkesin sağlanması ve insani durumun iyileştirilmesinin aciliyetine işaret ederek, ateşkesin başarılı bir şekilde uygulanmasının Trablus'taki güçlerin hemen çekilmesi, Kaddafi rejimi tarafından kaçırılan ya da tutuklananların serbest bırakılması, insani yardımların ulaştırılması için bütün sınırların ve sınır kapılarının açılması, bütün şehirlere elektrik ve su götürülmesi ile mümkün olabileceği belirtildi.

TOPLANTININ İLK OTURUMU

Libya Temas Grubu'nun ilk oturumunda ise siyasi çözüm için çabaların çerçevesinin görüşüldüğü ve tek müzakereci olarak BM Genel Sekreteri'nin Libya özel temsilcisi Abdelilah El Hatip'in belirlendiği kaydedildi.

El Hatip'in yaptığı sunuşta bütün uluslararası camianın aynı mesajı vermesi gerektiği görüşünü dile getirdiği, El Hatip'in yakın zamanda Trablus ve Bingazi'de temaslarda bulunacağını ilettiği öğrenildi.

AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ise ilk oturumda AB'nin yardımlarını anlattı.

Oturumda siyasi çözümün çerçevesi ve BMGK kararları çerçevesinde sivillerin korunması için askeri harekata devam etme anlayışı benimsendi.

Oturumda, siyasi çözümün Libyalılarca ve Libya içinde oluşturulması, adaletli davranılarak intikam duygusu yaratılmaması konusunda görüş birliğine varıldı.

Libya muhalefetinin yol haritasına da atıflar yapılan oturumda, bu süreçte Libya bürokrasisinden de yararlanılması görüşü hakim oldu.

Libya muhalefetinin dışarıda burslu okuyan öğrencilerin burslarının kesilmemesi talebinin de gündeme geldiği oturumda, çeşitli ülkelerde Kaddafi'nin dondurulan mallarının muhalefete verilmesi önündeki engeller de tartışıldı. 

200 MİLYON DOLAR YARDIM YAPILMALI

Libya'nın acil nakit ihtiyacının da kutsal Ramazan Ayı'nın arifesinde kendileri için çok önemli olduğuna işaret eden Davutoğlu, Libya Temas Grubu'ndaki bütün tarafların belli bir yüzde ile katkıda bulunarak ülkelerinde dondurulmuş Libya mevduatlarının belli bir kısmının serbest bırakılmasını ve 200 milyon dolarlık bir yardımın temin edilmesini sağlaması gerektiğini kaydetti.

Ulusal birliğin muhafazası için BM Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilcisi Abdelilah El Hatip'e tam destek verildiğini vurgulayan Davutoğlu, Libya'daki değişim ve geçişin El Hatip ile işbirliği içinde en düzgün şekilde gerçekleşmesi için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Libya'da insani yardım bağlamında çok ciddi sıkıntıların devam ettiğine dikkati çeken Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu istikrarsız şartlar dahilinde ülkenin kamu hizmetlerinin ve tedarik hatlarının düzgün devam etmesi zorlaşmakta ve Trablus rejiminin devam eden saldırıları da Kaddafi kontrolü altında yaşayan halkın hayatını çok zorlaştırmaktadır. Mübarek Ramazan akabinde bu şartlar bizim insani destek çabalarımızı da bu ay içerisinde dayanışmayla artırmamızı zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, Libya Ulusal Geçiş Konseyi'ne üç milyar dolarlık destek sağlanmasını, bunun adil dağıtımının Ramazan zarfında Trablus ve Bingazi'de yapılmasını hedefliyoruz. Bu destek sadece insani maksatlarla kullanılacaktır."

DEMOKRATİK BİR LİBYA İSTİYORUZ

 Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zeyd El Nahyan da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bu toplantının düzenlenmesinde oynadığı rolü ve dost ülkelerin bu toplantıya katılmasını takdirle karşıladığını ifade etti.
El Nahyan, Libya halkının davası için ''Ulusal Geçiş Konseyi''nin çalışmalarının övgüye değer olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Hepimiz yeni bir Libya görmek istiyoruz. Demokratik bir Libya görmek istiyoruz. Kaddafi rejiminin iktidarda devam etmesi Libya'da istikrarsızlığa ve güvensizliğe ve Kuzey Afrika'da istikrarsızlığa sebep olmaktadır. Bu yüzden bu rejim üzerinde daha fazla uğraşmak, baskıları artırmak gerekmektedir."  
Diyarbakır'da dün 13 askerin şehit olmasıyla ilgili olarak da El Nahyan, ''Türkiye hükümetine ve halkına taziyelerimi iletmek istiyorum'' diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da ''Bizim dün maruz kaldığımız terörist saldırıyla ilgili taziyeleriniz sebebiyle çok teşekkür ediyorum'' dedi.

TOPLANTI KAPSAMINDA AİLE FOTOĞRAFI ÇEKTİRİLDİ

Uluslararası toplumun Libya krizini çözmeye yönelik çalışmalarını koordine etmek amacıyla oluşturulan Libya Temas Grubu'nun 4'üncü toplantısı kapsamında ''Aile Fotoğrafı'' çektirildi.

Türkiye ile bir önceki toplantının ev sahibi olan Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) eş başkanlığında Çırağan Sarayı'nda düzenlenen toplantı kapsamında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zeyd El Nahyan'ın açılış konuşmaları ve basına kapalı yapılan birinci oturumun ardından Davutoğlu'nun ev sahipliğinde çalışma yemeği verildi.

Çalışma yemeğinden sonra katılımcılar Boğaziçi köprüsü ve Ortaköy (Büyük Mecidiye) Camisi fonu önünde aile fotoğrafı çektirdi.

Basına kapalı olarak gerçekleşen Libya Temas Grubu'nun 4'üncü toplantısına katılan ülkeler ve uluslararası kuruluşlar şunlar:
''Avustralya, Bahreyn, Hollanda, Bulgaristan, Brezilya, Kanada, Danimarka, Mısır, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hindistan, İtalya, Japonya, Kuveyt, Ürdün, Lübnan, Malta, Fas, Polonya, Katar, Romanya, Senegal, Güney Kore, İspanya, Sudan, Tunus, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Ukrayna, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, NATO, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Birleşmiş Milletler, Arap Birliği, Körfez İşbirliği Konseyi , Libya Ulusal Geçiş Konseyi, Afrika Birliği.''

''İSTERSENİZ BİR MİLYON  TANIYIN''
Libya lideri Muammer Kaddafi, ''Bingazi'nin kapılarını Haçlılara açan bir avuç hainin kahraman Libya halkını temsil ettiği bir gün bile düşünemiyorum'' dedi.

Başkent Trablus'un 150 kilometre doğusunda, yandaşlarına hitaben hoparlörlerden yayımlanan mesajında Kaddafi, ''Libya halkını kimse temsil edemez, Kaddafi bile. O halde halk kararlarınıza ayak diretecek ve size bela okuyacak'' ifadesini kullandı.

1 Temmuz'dan beri yandaşlarına dördüncü kez hitap eden Kaddafi mesajının başında, ''İsterseniz sözde Ulusal Geçiş Konseyini bir milyon kez tanıyın, bunun sizin kararlarınıza ayak diretecek Libya halkı üzerinde hiçbir önemi yoktur'' demişti.

AJANSLAR

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.