İstanbullulara iki gün beyaz örtü uyarısı

İstanbullulara iki gün beyaz örtü uyarısı

İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbulluları kar yağışı ve yoğun tipiye karşı uyardı. Güler, yarın ve pazar günkü kar yağışı sonucu şehrin beyaz örtüyle kaplanacağını duyurdu, trafiğe çıkacak araçlara bir şeyi şart koştu.

İstanbul Valisi Muammer Güler, kentte yarından itibaren tipi şeklinde kar yağışının beklendiğini belirterek, vatandaşların ''don ve buzlanmaya karşı'' dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Vali Güler, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, alınan meteorolojik uyarılara göre, İstanbul'da bugün başlayan yağmurun, yüksek kesimlerde karla karışık yağmur şeklinde devam edeceğini kaydetti.

Olumsuz hava koşullarına karşı gerekli önlemlerin alındığını ifade eden Güler, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, İl Afet ve Koordinasyon Merkezinin 24 saat çalışacağını bildirdi.

İlgili kuruluşlara gerekli uyarıların yapıldığını vurgulayan Güler, şunları söyledi:

'Bugün akşamdan itibaren yüksek kesimlerde kar yağacak. Yarından itibaren tipi şeklinde kar yağışı bekleniyor. Özellikle rüzgarın zaman zaman hızını artıracağı, 60-70 kilometreye kadar, hatta zaman zaman 80-90 kilometreye kadar fırtına şeklinde eseceği ifade edilmiştir. Tedbirler de buna göre alındı. Genel hayatı etkileyecek şekilde bir kar yağışı en son 2004'te yaşandı. 'İlimizde 'örtü' teşkil edilecek bir kar yağışı son 3 yıldır görülmedi. Meteoroloji, yarın ve pazar günkü kar yağışlarının 'örtü' teşkil edecek tarzda yağacağını ve tipi şeklinde olacağını belirtti.''

-''KAR LASTİĞİ BULUNAN ARAÇLARDAN DA ZİNCİR İSTİYORUZ''-

Tipi şeklinde yağacak karın genel hayatı olumsuz şekilde etkileyeceğini bildiren Güler, kara yolu ve deniz yolunda aksamalara neden olacağını dile getirdi.

Vali Muammer Güler, sözlerine şöyle devam etti:

''Vatandaşlara, don ve buzlanmaya karşı dikkatli olmalarını öneriyoruz. Herkes olumsuz havanın yaratacağı etkileri dikkate alarak, trafikte dikkatli olmalı. Vatandaşlarımızın, mümkün olduğunca, toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini rica ediyoruz. İnsanların kar yağışlarının etkili ve tipi şeklinde olduğu yerlerde, E-5 ve TEM otoyolunda dikkatli olmaları gerekmektedir. Herkes, araçlarında takoz, zincir ve çekme halatını mutlaka bulundurmalı. Kar lastiği bulunan araçlardan da zincir istiyoruz. Bazen aşırı kar yağışında, kar lastiği yeterli olmayabiliyor. Tipi şeklindeki kar yağışının alındığı dönemlerde, özellikle gişelerde, kavşaklarda ekiplerimiz zincirsiz araçların seyrine izin vermeyecektir. Hatta tipinin artması halinde zaman zaman 'belli şerit azaltmalarıyla' olumsuzlukların önüne geçilmeye çalışılacaktır.''

Vatandaşların emniyet şeritlerine dikkat etmeleri gerektiğini kaydeden Güler, özellikle 2004'te emniyet şeritlerinin işgal edilmesinin çok büyük sıkıntılara yol açtığını ve bu konuda vatandaşlardan hassasiyet beklediklerini bildirdi.

''YARIN EN DÜŞÜK SICAKLIK -1''

Gerek duyulursa, trafik yoğunluğunun azaltılması için, kamyon ve tırların trafiğe girişlerinin kısıtlanacağını ve tır parklarında bekletileceklerini kaydeden Muammer Güler, şehir içinde emniyet ve jandarma ekiplerinin gerekli trafik kontrollerini yapacaklarını belirtti.

Otoyol ve bağlantı yollarında karla ve buzlanmayla mücadele edecek olan, iş makinelerinin, araç ve çekicilerin belirli güzergahlarda bulundurulacağını anlatan Güler, şunlara değindi:

''İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi'nde, deniz otobüslerinde meydana gelebilecek aksamalara dikkat edilmeli. Kapalı alanlarda mangal gibi aparatların kullanılmaması, baca zehirlenmelerine karşı gerekli tedbirlerin alınmasını da öneriyoruz. Vatandaşlarımız trafiğe çıkarken, akaryakıtlarının yeterli olup olmadığını kontrol etmelerini rica ediyoruz. Sıcaklıklarının da mevsim normallerinin oldukça altına inecek. Yarın en düşük sıcaklık -1, en yüksek sıcaklık ise iki olacak. En yüksek sıcaklık Pazar günü -3, Pazartesi günü de -4'e kadar inecektir. Bu sıcaklık dereceleri şiddetli don ve buzlanmayı da beraberinde getirecektir. Vatandaşların, yoğun kar yağışına karşı dikkatli olmasını, gerekiyorsa seyahatlerini ertelemelerini, trafiğin durumuna göre görevlilerin uyarılarına uymalarını bekliyoruz.''

AA

Etiketler :