İstanbul'un fethi sinemaya geliyor

İstanbul'un fethi sinemaya geliyor

Faruk Aksoy'un yapımcılığını üstlendiği "Fetih 1453" 2010'da gösterime girecek. Film şimdiden adından sözettiriyor. Yalnız tarihçiler bir sahneye karşı çıktı.

Sinema salonlarını tıka basa seyirciyle doldurma konusunda çok başarılı olan, yapımcı Faruk Aksoy’un gerçekleştirdiği dramatize belgesel “Fetih 1453” 5 Mart 2010’da sinemaseverlere sunulacak.

“Fetih 1453”ün danışmanlarından biri de tarihçi Halil İnalcık. ”Fetih 1453”ün yapımcısı Faruk Aksoy, “Fetih 1453”le tarihimizle ve atalarımızla gurur duyacağımız bir film gerçekleştirmeye çalıştıklarını söylüyor. ”300 Spartalı” ve “Gladyatör” tadında bir film elde etmeyi amaçladıklarını sözlerine ekliyor.

Aksoy, “Bu filmle Türk sinemasının çıtasını yukarı çıkaracağız, çekeceğiz” diyor. ”Fetih 1453”te 2. Mehmet’in (Fatih Sultan Mehmet’in) çocukluk dönemi ve Molla Gürani’nin Fatih’e verdiği eğitim süreci de konu edilecek.Filmin ana hattı ise 1451’de Fetih planlarının yapılmaya başlanmasından, İstanbul’un Türkler tarafından fethedilmesine kadar ki dönem olacak.

Film tarihsel belgelere dayansa da senaryo yazarlarının yarattığı bazı olaylarla da desteklenecek. Şehrin surları üzerine ilk çıkan ve Türk sancağını Topkapı surlarına ilk diken asker kabul edilen Ulubatlı Hasan’ın bir top dökümcünün kızıyla yaşadığı aşk senaryo yazarlarının yarattığı bu olaycıklardan biri.Burada bir parantez açalım.

Tarihçiler Türk sancağını kent surlarına diktikten sonra şehit düşen ilk askerin Ulubatlı Hasan olduğu konusunda görüş birliği içinde değiller.Diyorlar ki, kentin surlarına Türk sancağını ilk diken asker Ulubatlı Hasan olabilir de, olmayabilir de.Yani başkası da olabilir. Çünkü o sıcak ve kanlı çatışmalarda bunun kaydı doğal olarak tutulamadı, tutulamazdı…Yine filmde yer aldığı öğrenilen Fatih Sultan Mehmet ile Bizans İmparatoru’nun karşı karşıya geldiği sahne de hayal ürünü.Tarihçi Halil İnalcık ve başka tarihçiler “Tarihte böyle bir olay yaşanmadı” diyor

İnternethaber.com

Etiketler :